CBT
sayı 1431, 22 Ağustos 2014, Gündem
Türkiye Bilimsel
ve Teknolojik Araştırma Kurumu en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri
belirlemek iddiasıyla üç yıldır bir endeks yayınlıyor. 2014 yılına ilişkin 3. endeks
de önceki hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı toplantıyla
açıklandı. Endeksin hedefi “üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik
performanslarına göre sıralayarak, üniversiteler arası girişimcilik ve
yenilikçilik odaklı rekabetin artmasına böylelikle girişimcilik ekosisteminin
gelişmesine katkı” sağlamak. Gösterge tablosundaki sıralamada dikkate
alınan noktalar şöyle açıklanıyor:
Girişimci ve Yenilikçi
Üniversite Endeksi ile üniversiteler 5 ana konu ve 23 alt göstergeye göre değerlendirilmiş:
* bilimsel ve
teknolojik araştırma yetkinliği (bilimsel yayın, atıf, ARGE ve yenilik
destekleme programlarından alınan proje sayısı ve fon tutarı, ulusal ve
uluslararası bilim ödülü sayısı ve doktoralı mezun sayısı; ağırlık oranı %20),
* fikri
mülkiyet havuzu ,(Patent başvuru sayısı, patent belge sayısı, faydalı
model-endüstriyel tasarım belge sayısı, uluslararası patent başvuru sayısı;
ağırlık oranı %15)
* işbirliği ve
etkileşim, (üniversite-sanayi işbirliği ile yapılan ARGE ve yenilik projeleri
sayısı ve bunlardan alınan fon tutarı, uluslararası işbirliği ile yapılan ARGE
ve yenilik proje sayısı ile fon tutarı, dolaşımdaki öğretim elemanı ve öğrenci
sayısı; ağırlık oranı %25)
* girişimcilik
ve yenilikçilik kültürü
(lisans ve üstü düzeyde girişimcilik, teknoloji yönetimi ve inovasyon
yönetimi ders sayısı, teknoloji transfer, teknopark, kuluçka merkezleri ve
TEKMER’lerde tam zaman çalışan sayısı, teknoloji taransfer ofisinin varlığı,
üniversite dışına yönelik düzenlenen girişimcilik, teknoloji ve inovasyon
yönetimi eğitimi/sertifika program sayısı, ağırlık oranı %15)
* ekonomik
katkı ve ticarileşme boyutları”(akademisyenlerin teknopark, kuluçka merkezi
TEKMER’lerde ortak veya sahip oldukları faal şirket sayısı vb.. ağırlık oranı
%25)
Endekse, öğretim üyesi sayısı 50
ve üzerinde olan üniversiteler dikkate alınmış ve 144 üniversite araştırılmış.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi
ilk üç sırada..
2014 Yılı İlk 10 Sıra (Parantez
içindeki ilk sayı 2013, ikinci sayı ise 2013 yılı sırası)
1.
Orta Doğu T.Ü. (1,
2)
2.
Sabancı Üni. (2,
1)
3.
Boğaziçi Üni. (4,
6)
4.
Bilkent Üni. (3,
3)
5.
Koç Üni. (8,
8)
6.
Özyeğin Üni. (7,
4)
7.
İstanbul Tek. (5,
5)
8.
TOBB ETÜ (9,
10)
9.
İzmir Yük Tek. Ens. (6,
7)
10.
Selçuk Üni. (–,
–)
11. sırada Yıldız Teknik
Üniversitesi, 14.sırada Hacettepe, 15.sırada Ege, 17.sırada Atılım, 22.
Çankaya, 27.Bahçeşehir, son sırada 50.Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi var.
Marmara Üniversitesi, bu yıl listeye girememiş. 50 üniversitenin toplam puanı,
en yüksek 83,09 ile en düşük 28,22 arasında değişiyor. 5 kategoriye göre de
aldıkları puanlar gösteriliyor.
DSİ AÇIKLAMASI: İSTANBUL'UN SUYU
İstanbul’un içme suyu üzerine yayınlanan
yazımıza DSİ Müdürlüğü açıklama gönderdi. 19. sayfamızda bunu göreceksiniz.
Teşekkür ederiz duyarlıkları için. Gördüğümüz kadarıyla, büyük kuraklıklar
olmazsa, İstanbul’un suyu uzun vadeli teminat altına alınıyor. Ama açıklamada
dikkatimizi çeken bazı noktaların altını çizelim. Önce açıklamadan bir bölüm:
“İSKİ
tarafından Temmuz ayı başından itibaren alınan Sakarya nehri suyunun, Ömerli Barajı’nda seyreltilerek Emirli
Arıtma tesisinde içmesuyu standartlarına
göre arıtıldığı bilinmelidir... Sakarya ve Yeşilçay regülatörlerinden
Ömerli Barajı’na basılan suyun büyük bir
bölümü arıtılarak İstanbul’a verilmekte olup, bir kısmı da Ömerli
Barajı’nda kalmaktadır. Bu nedenle Ömerli Barajı’nda seviye yavaş yavaş
yükselmektedir."
***
Merak edilen noktalar:
*Ömerli Barajında su nasıl seyreltiliyor? Barajda 33
milyon m3 su kalmış. Ölü Hacimin en dip noktalarından mi su alınıyor? Ölü
hacmin altındaki suyun, arıtma ile de içme suyuna dönüştürülmesinin zor olduğu
biliniyor. Bildiğimize göre Fırat Plastik, ölü hacimden su alma projesini
gerçekleştirmiştir.
* Emirli Arıtma Tesisi’ndeki arıtma, Sakarya suyunun fiziksel, kimyasal
ve mikrobiyolojik özellikleri dikkate alınarak mı yapılıyor? Arıtma Tesisi,
Sakarya suyuna göre mi tasarlanmıştı?!
* Sakarya Yeşilçay’dan Ömerli’ye basılan
suyun bir bölümü arıtılmadan veriliyor anlaşılan.. Neden? Bu su kalitesini
düşürüyor.
Aslında anlaşıldığına
göre, İstanbul’un içme suyu kalitesi, en azından bu aşamada oldukça düşük..
“Terkos”, içme suyu olma niteliğini ne kadar koruyor ne
kadar yitirdi?
Bu konuda İSKİ araştırma yaptı mı, elde bilimsel raporlar
var mı?
***
Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak
dileğiyle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder