Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Aralık 2014 Cumartesi

Önce merak Edin ve Sorun: Osmanlı ve İslam Dünyası Bilimde Neden 700 Yıldır Uyuyor?

 CBT Gündem, Sayı 1446, 5 Aralık 2014

Şu sıralarda iktidar mensuplarının müslüman bilimcilerin başarılarıyla övünmesinin ardı arkası kesilmiyor. Milli Eğitim Şurası’nda RTE yine İbni Sina gibi Müslüman dünyasının “Altın Çağı”nda yetişen isimlerini dillendirdi.. Daha önce de, ABD’yi müslüman denizcilerin keşfettiğine ilişkin, bilim tarihinin karanlıktaki noktalarını sanki doğruymuş gibi nakletmişti. Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk keşfedenin de müslümanların olduğunu, Sanayi, Bilim ve teknoloji bakanı dillendirdi..
İktidar mensupları, izleyicisi olduklarını belirttikleri Osmanlı’nın bilim ve teknoloji alanında zikredecekleri hiç bir şey olmayınca, İslam dünyasına sardılar.. O da, 1000-1200’lü yıllara giderek... 1400’lerden sonra ise İslam dünyası karanlık dönemine giriyor, Avrupa’nın yıldızı hızla parlıyordu. Bugünkü bilim ve teknoloji uygarlığının yaratıcılarının iktidarları 300-400 yıldır sürüyor; bugünkü güçlü iktidarlarını da elde ettikleri bilim ve teknolojinin muazzam gücüne ve zenginliğine borçludurlar.
Demek istediğim şu: Bizim iktidar sahipleri neden sormazlar: Osmanlı, bilim ve teknolojide neden nal topladı ve Avrupa gibi bir gelecek inşa edemedi? Neden 700 yıl boyunca dünya çapında bir bilim, teknoloji düşünce insanı çıkartamadı? Neden, hemen hemen aynı dönemde İslam dünyası da karanlığa gömüldü ve bugün dünyanın iç- dış savaşlarla parça parça edilen ve en sefalet içinde kesimini oluşturuyor?
***
Kendisine, dünyanın diline doladığı ‘Kaçak Saray” yaptırmasını iyi bilen bir Cumhurbaşkanı, üç gün önce Milli Eğitim Şurası’nda, taa okul öncesinden başlayarak çocuklarımızın dinsel bağnazlık sistemi içinde yetiştirileceklerini şöyle ilan ediyordu: “Bizim bazı sıkıntılarımız var hâlâ. Bu sıkıntıları anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunarak yeneceğiz..”
İnsanın aklına, “hayat tarzı”ndan, bugüne kadar eğitimde adım adım uyguladıkları dinselleştirme düzeninden başka bir şey gelmiyor.. Şura’da ettiği tek doğru laf, bizim yazımız kapmasında şudur: “..ilim Müslümanın yitiğidir, nerede olsa gidip alacağız..
Bilimi satın alamazsınız, onun yarattığı teknolojiyi para vererek alırsınız.. Bilimi, bir system, eğitim ve araytırma sistemi olarak kurarsınız; özgür beyinlerle, özgür eğitimle, düşünce bağnazlığının zincirlerini kırarak.. Ama bunu yapamazsınız.. Bu politikanızla ancak bilimi dışlayan ama teknolojiyi satın alan ve tüketen bir toplumu sahiplenebilirsiniz.. Sizin iktidarınız iyi “ara eleman” yetiştirebilmenin yolunu yordamını bilecek ve uygulayacak bir sistemi bile kuramadı..

DUYURULAR AÇIKLAMALAR


* Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Kastabala-Hierapolis antik kentinin gün yüzüne çıkabilmesi amacıyla, bölgede süren arkeolojik kazı çalışmalarına destek sağlamak için  Kastabala’da Bir Sütun da Sen Dik Projesi başlattı. Vakıf işe “Hierapolis Kastabala”nın Sütunlu Cadde’sindeki sütunların ayağa kaldırılmasına öncelik verdi. Vakıf, Fest Travel ile Kastabala’ya bir gezi düzenledi ve ilk bağışı da böylece elde etti. Vakıf aynı zamanda Perge kazı alanında da benzer projeyi ve kültür bilincini geliştirmeye yönelik pek çok p;rojeyi sürdürüyor.
Benim de kurucuları arasında bulunduğum Vakfın adresi www.kulturbilinci.org ; yardım edelim..
***
"Öncelikle çok zahmetli olan WOS verilerinin incelenmesi işinde vermiş olduğunuz emekten dolayı teşekkür ederim. İlk listelerde adım atlanmıştı, ama sonra düzeltmeyi gördüm ve memnun oldum. Ancak, her ne kadar h faktörüm doğru ve atıf sayıları yaklaşık doğruysa da (toplam atıf 3292 -yazılan 2247, self-dışı atıf 2557, 1814 yazılmış), toplam yayın sayım 248 iken sanırım dizgi hatasıyla 413 yazılmış. 
"İkinci belirtmek istediğim bir nokta da, bilim insanlarının kadın ve erkek diye ayrılmasından rahatsız olmamdır. Hiç kuşkusuz kadınların elde ettiği başarıları daha fazla öne çıkarmak için böyle listelemeyi seçtiniz, ama kadınların erkekler arasında yükselmesinin vurgulanması, hala eşitlik var mı yok mu diye tartışma konusu yapanlara da iyi bir mesaj olur düşüncesindeyim."
Prof. Dr. Berrak Ç. Yeğen, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
***
Sayın Bursalı; 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü değildir, ancak Bakanlık bu şekilde bildirmiş ve ne yazık ki Diş Hekimliği Fakülteleri'nden de bir ses seda çıkmadı bu yanlışlıkla ilgili ! Oysa Dünya Diş Hekimliği Günü 6 Mart'tır, bugün ise Türkiye'de Bilimsel Diş Hekimliği eğitiminin başladığı gündür (22.11.1908). 22 Kasım'ı da içine alan hafta Diş Hekimliği Haftası olarak kutlanmaktaydı! Bu dezenformasyonu düzeltebilmenizi umuyorum, ben basaramadım siz belki sesinizi duyurursunuz...
***
Bilim Akademisi Konferansları: Bilim Akademisi popüler bilim konferanslarının 29.’su 6 Aralık 2014 Cumartesi günü saat:13.00’da İstanbul Kültür Sanat Vakfı Salonu'nda gerçekleşecek. Konferansta Derin Orhon "İstanbul’da Sonun Başlangıcı: Doğanın Çöküşü" başlıklı bir konuşma yapacak. Bilim Akademisi web sayfası: http://bilimakademisi.org/
***

Gelecek Cuma yine birlikte olmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder