Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

23 Aralık 2015 Çarşamba

1500. Sayımız ve Aziz Sancar

CBT Gündem Sayı 1500, 18 Aralık 2015

Hoş bir sürpriz oldu tabii, 30 yıla yakın emek verdiğimiz CBT’nin 1500. Sayısına Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü’nü aldığı haberleriyle, yorumlarıyla ve tebrikleriyle dolu olduğu, adeta bir özel sayı ile girmek...
Yanılmıyorsam, taa 1990’lı yıllara uzanıyor, dergimizde yayımlanan ilk Sancar haberleri ve söyleşileri. Arşivi tarayacağım. Demek ki 25 yıla yakın bir süredir Sancar’ı izliyoruz. Çok net anımsıyorum, Sancar’la ilk buluşmamızda, bize verdiği bir öğüt, yanmış, karbonlaşmış bir şey yemememiz gerektiği üzerineydi. Kömür, DNA’mızı hasarlıyordu!
***
Bu sürenin son 10 yılında ise Sancar’ın araştırmalarının aslında Nobel alacak değerde olduğuna ilişkin kanaatimiz kesinleşti ve Sancar Nobel alabilir diye yazmaya başladık. Sanırım 2009’da dergimizde yayımlanan yazısında bilim insanlarımızın yayın ve atıf başarımlarını inceleyen Prof. Mehmet Doğan da, aldığı yüksek atıflardan yola çıkarak, Sancar’ın Nobel alabileceğini yazmıştı ve bunu da daha sonra yazdığı kitabına koymuştu.
Beklentilerimiz doğrulandı, üstelik 1500.sayımız da bu Nobel kutlamalarına denk geldi. Ne diyelim: İlahi raslantı! Bu dergimiz bir çifte kavrulmuş tadında!
Nobel törenlerine, yemeklerine, resepsiyonlarına katıldık. Bizim için değişik bir deneyim ve duygu oldu. Aziz Hocanın bizi 14 kişilik misafir listesine koyması  sayesinde bu olay gerçekleşti. 
Bir bilim Nobel’ini ilk izleyenler arasında bulunarak da biz bir ilki gerçekleştirdik. Aziz Sancar biliyoruz ki özveride bulundu; katılanların dışında diğer aile bireylerinden ve mutlaka çağırmak istediği Türkiye ve ABD’den daha bilim insanları vardı. Eşi sevgili Gwen Sancar da kimbilir başka kimleri törende görmek isterdi!
Biz onların yerini aldık, gelemeyenler ve bu şöleni kaçıranlar adına şüphesiz ki üzgünüz ve hepsinden özür diliyoruz, ama iyi ki katıldık da diyoruz.
1500. sayımız da bugüne kadar Sancar üzerine yaptığımız adeta “Nobel’e giderken” yayınlarının finali oluyor.
Ama, biliyoruz ki Sancar henüz son sözünü söylemedi! Biz onun bundan sonraki çalışmalarına da büyük bir keyifle yer vereceğiz.


1500 sayı, binlerce yazı, fotoğraf, yorum demek. Herkesin katkısı var. Fotoğrafta, Osman Bahadır dışında, dergiye yıllardır katkı veren arkadaşlarımızı görüyorsunuz. Rita Urgan, Nilgün Özbaşaran Dede, Reyhan Oksay ve Tüles Hasdemir.  Osman, fotoğraf çektirmede yabani olduğu için gelmedi ve fotoğraf dışında kaldı!
Şubat’ta da 30.yılı bitireceğiz, belki bir konferansla kutlarız kimbilir?!
***
Dergimize hem Aziz Sancar hem 1500.sayımız üzerine bazı okur mektuplarına, mesajlarına yer veriyoruz.
Tabii, 1500.sayımızla ilgili, yazarlarımızın özel makalelerine de yer verdik. Bozkurt Güvenç, Aykut Köker, Bayram Ali Eşiyor, Osman Bahadır, Erdal Musoğlu’nun yazılarını bu bağlamda okuyun.
Tabii Nobel’le ilgili çok yazımız var. Törenleri izleyen davetlilerden Prof. Zeynep Tümer, Sancar’ın Nobel sunumunu değerlendirdi. Özlem Yüzak’ın Aziz Sancar ile Nobel müzesinde yazısı, Nihal Sarıer’in Aziz Sancar: 2015 Nobel bilim ödülü yazısı, Nobel ödülleri ve 12 şaşırtıcı gerçek, Kimya Nobel ödülü neden kimya dışındaki konulara veriliyor.
Nice Nobellere diyelim ve sağ olasın Sancar!

Gelecek Cuma günü yeniden buluşmak üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder