Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Ocak 2014 Pazartesi

Gül, Feyzioğlu, Erdoğan; Linç Olayı Bitsin / Takas'a Hayır!

Hızlı iki gün yaşadık; Gül Habertürk’te konuştu, Başbakan yandaş medyasını ve adamlarını topladı, ama bence en önemli gelişmelerden biri Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun büyük bir girişimcilikle ülkede hukuku kısmen raya oturtacak olan yasal düzenleme önerilerini Cumhurbaşkanı’na ve Başbakan’a götürmesi.
Gül’den başlarsak, hukukun neredeyse askıya alınması, devlet içindeki yarı illegal yapılanma konularında Türkiye yıkılırken, Anayasa’nın kendisine yüklediği görevi yerine getirmede oldukça pasif ve sessiz kaldığını söyleyebiliriz. Habertürk’teki söyleşide, devlet içinde “paralel yapılanma”ya izin verilemeyeceğini, rüşvet ve yolsuzluklara da kayıtsız kalınamayacağını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine de konuşmadı, henüz çok zaman var diyerek.. Yani ne olacağı konusunda hiç bir karar ve anlaşma yok..
Şüphesiz ki Gül, Erdoğan ile konuşuyordur. Ama Erdoğan’ın ilgi, yetki, politik alanlarına pek girmeyi tercih etmediği net olarak görülüyor. Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve politik istikbalinde acele etmiyor..
***
Feyzioğlu, çok iyi bir zamanlama ile, büyük bir hukuk yüzkaralığı ve utanmazlığı olan Silivri yargılamalarını ve Yargıtay safhasını, cemaat yargısının tasallutundan kurtaracak ve belki de adil yargılamanın önünü açacak öneride bulundu. Bunun için, 5 Temmuz’da özel mahkemeleri ortadan kaldıran yasadaki “davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerini” öngören maddenin kaldırılması ve yargılamaları yenileyecek bir maddenin eklenmesi, yeterli olacaktır.
Yalçın Akdoğan’ın “milli orduya kumpas kurdular” demesi sıradan bir olay değil. Başbakanla kararlaştırılan ve üzerinde konuşulan bir konu olduğunu yazdım ve söyledim. Evet bu bir kumpastır, bu kumpası yok ederek devlet (burada hukuk) içindeki yapıyı çökertebilirsiniz. Zaten Cemaatin gazeteleri ve kalemleri, bu gelişme karşısında panik yaşıyor! Bu kumpasın ardında zamanında RTE’nin tam desteğinin olduğunu da yeniden yazalım.
Bu kumpasın diğer bir yönü de, Cemaatin Ordu içindeki yapılanmasıdır, bu yapılanma için herşeyi yakıp yıkabileceklerini, her türlü düzeneği kurabileceklerini, masum insanlara her türlü zulmü yapabileceklerini ve ülkenin savunmasına zarar verebileceklerini gösterdiler.
Cemaatin Ordu imamı kimlerdir? Can alıcı bir soru da budur.. iktidar çatışmasının henüz tartışılmayan yönü..
***
Başbakan’ın dünkü gazetecileriyle görüşmesine gelince...
Önümüzdeki en büyük engel, Başbakanın kişi olarak da demokratik görünmeyi asla kendisine yakıştırmamasıdır! Yüzde 99 yandaşlarıyla toplantı yaptı. Hürriyet’ten tutun Cumhuriyet’e kadar başka hiç bir medya temsilcisi orada yoktu. Başbakan’ın bu ayrımcılığı, ülke çapındaki ayrımcılığının da resmen dışavurumudur.
Üstelik, en zor durumda olduğu bir zaman diliminde bile, sığındığı yerin yandaşlık, kendi “muhkem yapısı” olduğunu belirtelim. Ama buna karşılık, yargı töreninde dinlemediği Feyzioğlu’nu kabul edip önerilerine kulak vermesi, şüphesiz ki olumludur.
Bağımsız ve tarafsız yargının bittiğini Meclis Başkanı Cemil Çiçek de dile getirdi. Ama ne zaman? Cemaat, geniş bir yolsuzluk ve rüşvet dosyasıyla iktidarın karşısına çıkınca! Cemaatin Silivri yargılamaları ne kadar düzenbazlıklarla doluysa ve asla yargılama diyemeyeceğimiz tam bir linç olayı ise, iktidara yönelik dosyası da, o kadar ciddi ele alınmayı gerektiren iddialarla doludur. 
***
Erdoğan, Silivri’deki yargılamaların sahtekarlığı ile rüşvet ve yolsuzluk iddialarını aynı sepete koyamaz..
Şüphesiz, Silivri rezaletini ortada kaldıracak, orada yargılanan herkesin onurunu, mesleğini, rütbesini, yüksek acı parasını/tazminatını geri verecek ciddi adımlar atmasının tamamen arkasında olacağız.
Ama bunun karşılığında rüşvet dosyasının örtbas edilmesi gibi bir “takas teklifi” asla kabul edilemez.
4 Bakanı düştü, düşürüldü! Bu yargılamaların gölgesiz yapılmasını sağlaması, iktidarına da yeni bir sayfa açabilir!
***
F. Gülen, bir pazarlık mektubu göndererek, barışma önerisinde bulunmuş Erdoğan’a.. Köprü altında çok sular aktı.. Bu konuyu yarın yazacağım..
Hiç bir iktidar, devlet içinde kendisini bir şekilde esir alabilecek hiyerarşik güce sahip bir yapı ile birlikte yaşayamaz..
Anımsatalım: CHP bile!

--5 Ocak 2014 - Bilim ve siyaset / Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder