Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

14 Kasım 2011 Pazartesi

Temel Göstergemiz Nedir?


Bir Bakışta” bir ülkenin “ne mal” olduğunu anlayabilmek için tek bir gösterge olabilir mi?
Yani öyle bir olaya, rakama, göstergeye bakacaksınız ki, bu size ülkenin işleyişi, durumu, iç ilişkileri hakkında temel bir fikir versin!
Düne kadar böyle düşünmüyordum.
6 aydır Türkiye’nin 60 kadar alanında uluslararası göstergelerini çıkarmak için çalıştım. Amaç, buradan nesnel bir Türkiye Göstergeler Haritası çıkarmaktı ve sorunların düğümlendiği, kilitlendiği yerleri görebilmekti.
Bunların her birine, tek tek bakarsanız, size bir fikir vermeyebilir. Şüphesiz, bazı göstergeler, temel sorunların düğümlendiği alanları gösterebilir..
Baktığınızda, meselâ “işte, bu, Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan halka, eğitimdir; Türkiye eğitimde bu kadar geriyse, herşeyin kötü olması doğaldır.. Önce eğitim meselesini halletmeli bu ülke!...” diyebilirsiniz..
Ama, bu yanıltıcı olabilir de! Ayrıca, eğitimdeki göstergelerin zayıflığı ile, Türkiye’nin genel durumu arasında içsel ilişkileri kuramayabiliriz.. Veya bu kolaycı bir anlatım olabilir!
Kimisi, demokrasi ve demokrasi kültüründe büyük eksikliklere dikkat çekebilir!
Başkaları, hukuktur hukuktur diye bağırabilir!
Ve bir dizi başka şey..
Peki, eğitimin, demokrasinin, hukukun, sağlığın, okumanın, kadınların durumunun da üzerinde nasıl bir temel gösterge vardır, ki görünce şıp diye gerçeği anlayabilelim!?
***
Doğrusu bu soruya her zaman bir yanıt bulmak zordur. Ben bu soruya şimdi oportünistçe (fırsatçı) bir yanıt vereceğim.. Deprem!
Deprem, gelince ve bütün siyasi, toplumsal, bilimsel, teknolojik, mütahitlik, yerel ve merkezi yönetimlik ilişkilerini nasıl lime lime ettiğini görünce..
Ayrıca birey olarak ne kadar adam olduğumuzu da yüzümüze çarpınca...
Diyebiliriz ki, bir ülkenin temel göstergesi, deprem ile içine düştüğü durumdur.
Deprem, herşeyimizi, sakladıklarımızı, gizlediklerimizi, görmek istemediklerimizi, es geçtiklerimizi bir bir ortaya çıkartıyor.
Bir turnasol kağıdı gibi..
***
Depremle: Hırsızlıklarımızı, vurdumduymazlıklarımızı, yolsuzluklarımızı, sadece güncel çıkarlar peşinde neredeyse bir hayat boyu nasıl aç gözlülükle koştuğumuzu..
Geleceğimizi kurmayı düşünmediğimizi..
Kendimizi, ailemizi, ilişkilerimizi bir hayat boyu düzenlemekten ne kadar uzak olduğumuzu ve bunların hepsini nasıl günlük çıkarlar için, kasaya bugün ne kadar para girdiye, banka hesabına bugün ne kadar para yatırdıma kurban ettiğimizi görüyoruz..
Sanmayın ki salt birey olarak bu böyle...
En acısı ve en önemlisi, toplumsal düzen olarak bu böyle... Yani siyasal bakış ve devlet işleyişi, yasaların çıkartılması ve uygulanışı, hukuksal bakış, yargıçların kararları olarak da bu böyle... Yani, toplumu geleceğe taşıyacak olan devlet ve siyaset...
Makro devlet ve siyaset ile mikro insanın bu kadar uyumlu yaşadığı bir ülkede...
Bir Bakışta Türkiye’yi anlamak için depremle ilişkimiz, iyi, hatta çok çok iyi temel bir gösterge olabilir!
Bazı doğru yanıtları bulabilmemiz için, demek ki depremin “eşref saatinin” gelmesi gerekirmiş! Şimdi diğerlerine bakalım:
***
Dünya Demokrasi Endeksi, 89. sıraya geriledik.      
Özgür ülkeler arasında 112.: Melez Rejim, Yarı Özgür ülke
Basın Özgürlüğü araştırmalarında 116. ve 138.
Yolsuzlukta 10 üzerinden 4,4 kötü puanla 56.      
Küresel Barışta 127., kırmızı listedeyiz
İnsani Gelişmişlikte 93.; Uzun Yaşamada OECD sonuncusu; Emeklilikte geçirebildiğimiz 14,5 yıl ile OECD’de sonuncu
Nüfusta Çalışan Oranı %44,3; OECD’de en düşük.
Genel Eşitsizlikte 84.; Cinsiyet Eşitsizliğinde 77. ve OECD’de sonuncu; Eğitimde Eşitsizlikte 102.; Gelirde Eşitsizlikte 65.; Geçim Zorluğu, 34 OECD ülkesi arasında 32.      
Eğitim, Okuma Becerisinde 32. (34 OECD ülkesi). 9 yılda gelişme sıfır. Eğitim Harcamalarında 33. (34 ülke arasında). Nüfusun Ortalama Eğitim yılı       6,5, OECD sonuncusu.
Hayat Güleryüzle Bakanlarımız %56,5 (OECD’de sonuncu)
Akıl Sağlığı, %47; OECD’de sonuncu.
Birbirine Güven, %24       OECD’de sondan ikinci
Topluma Gönüllü Katkı 33.; 34 OECD ülkesi arasında.
Hoşgörü 34.; OECD sonuncusu (*)
Yani, depremi bütünüyle tamamlayana bir tablo..
(*) 10 Yıldır AKP, Uluslararası Göstergelerle Türkiye Röntgeni, Cumhuriyet Kitapları
---14 Kasım 2011 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder