Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

15 Mart 2015 Pazar

Gerçekten Vesayete Karşı mısın?


Koray Çalışkan ile Seferihisar’da yapılan Tohum-Takas Şenliği’nde aynı panelde konuştuk, sonra gece de oturup sohbet ettik. Kültürel bileşenlerimiz, kişisel ve toplumsal mücadele çıkışlarımız çok farklı. Dolayısıyla bunlar (şart olmasa da) bugüne ve yarına bakışımızı ayrıştırıyor. Koray siyaset bilimci, Boğaziçi Üniversitesi’nde doçent, medyaya yansıdığı için de belirteyim, Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından.
Çalışkan, konuşmasına artık askeri veyaset bitmiştir, bu seçimler askeri vesayet altında yapılmayacak diye söze başladı ve 3-5 dakika bu minval üzerine mutlu mesut konuştu. “Askeri vesayet” şüphesiz karşı olduğum bir durum. Ama Türkiye’nin düne kadarki kötü yönetiminden “askeri vesayet” kadar, “kötü- yağmacı, ülke batırıcı siyasi sivil vesayetide fazlasıyla sorumlu görürüm.. El ele batırılan bir ülkede ortak imza!
Çalışkan ile, ne “bu vesayetin hangi alçak komplolar, öldürülen hayatlar, çekilen acılar” ile “bitirildiğini”, ne böyle bir yaklaşımın ayıbını ne de bu komplo düzenini kimlerin kurduğunu, siyasi ve stratejik amaçlarını tartıştım. Konuyu açsam, panel konusu güme gidebilirdi!
Çalışkan’ın bu yaklaşımı çok yaygın sıradan kabul: “Olsun, askeri vesayet bitti ya! Bu uzun bir konu, tartışmasına girmem, bu saatten sonra sadece alıp çöpe atarım; burada amacım başka!
***
Askeri vesayetin her nasılsa bittiğine alkış tutanların ortak bir özelliği var: En hafifinden HDP, en uç noktasında PKK destekçiliği. Kürt meselesinin çözümüne destekleri sonsuz. Nasıl çözülürse çözülsün.
Peki PKK nedir? Bir silahlı güç. Ne dayatıyor? Kürt meselesinin siyasi çözümünü. Neyle? Silahla.. Kalkışma, silahlı savaş ve benzer tehditlerle..
Yani Kürt meselesi ve çözümü üzerinde bir “askeri-silahlı vesayet” sözkonusu.
Peki TSK nedir? Silahlı güç. Siyaset üzerinde “vesayet” denen şeyi bu güce dayanarak dayatıyordu. Şunları yap bunları yapma.. (önemli olaylarda!) En son 1997’de post –modern müdahalede bulunmuştu (Bütün hukuki, yasal-anayasal kılıflara uydurularak da olsa).
Siyasete “silahlı bir güç” müdahalede bulunuyorsa, adı vesayettir. TSK’ninki vesayet de, PKK’nınki vesayet değil mi.
Ama çifte standartlılar, zaten siyasetin mesela Kürt meselesini çözeceğine inanmayanlar, PKK’nın arkasına geçiyor ve desteğini veriyor… Eee, TSK’nin de örneğin 97 post modern müdahalesi sonucunda hükümete sunduğu yapılacaklar listesine bir bakın.. Mesela eğitimin 8 yıla çıkması. Bunları politikacıların kendiliklerinden asla yapmayacağına inandıklarından, “müdahale”de bulundular.
***
Şöyle bir yaklaşım da var: PKK-HDP- Öcalan’ın dayattıkları ama ülkenin demokratikleşmesine hizmet eder, Kürt meselesinin çözümü başka türlü mümkün değil. (Şüphesiz, bölünme olması da bu demokratikleşmenin sonucu olarak kabul görür)
Kusura bakmayın, 97 post modern müdahalenin dayattıkları arasında ülkenin demokratikleşmesine katkıda bulunacak istekler de vardı!
Hadi bunu bir yana bırakalım, meseleye ülkenin demokratikleşmesi açısından bakacaksan, 27 Mayıs 1960 darbesi / İhtilaline kimsenin söz söyleme hakkı olamaz.
Türkiye en büyük reform-demokratikleşme, bilim-eğitim atağını, insan hakları vb, 27 Mayıs’ın yol açtığı ortamda 27 Mayıs Anayasası ile yaptı. Bunu sağlayan da askerdi! (Yassıada davalarının da tam bir rezalet olmasını ve idamların olumsuz, büyük ve bölücü siyasi etkilerini bir kenara bırakalım. Aynı asker 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle ülkenin içine etti.)
Yani kuralsızlık var: o silahlı vesayet başka bu silahlı vesayet başka.Bakalım “silahlı vesayet” Kürt Meselesini nasıl ne kadar çözecek.
PKK-HDP çözüm vesayetinin arkasında olanlar seçimlere de bu vesayeti öneriyor.
***
HDP –PKK arkasına geçenler, PKK ile savaş görevi verilen Ordu’yu karşılarına almaları normal.
Evet, Kürt Meselesi’nin pek çok demokratik kazanım elde etmesinde, arkadaki silahlı gücün varlığı yadsınamaz. Ama bu, siyaset üzerinde bir silahlı vesayet olduğu gerçeğini değiştirmez. Eğer mesele “askeri vesayet” ise.

Koray Çalışkan siyaset bilimci, aklıma gelmişken bunları yazayım dedim.
---10 Mart 2014 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

1 yorum:

  1. Merhaba…
    Yazınıza sonuna kadar katılıyorum….
    Yazınızı arkadaşlarıma e-posta ile yollarken başlık olarak:
    “İşte askeri vesayet palavrası için yazılanlar”ı seçmiştim.
    Yıllardan beri bu Türk ordusuna karış sürdürülen düşmanlığa
    anlam veremiyordum.
    Yığınla aklı başında sayılan arkadaşlarımın da
    Kürt hayranlığına akıl sır erdiremiyordum.
    Bu ordu 1971 ve 1980’i yaptı ama Türkiye Cumhuriyeti’ni de
    kurdu… ve yazınızda da belirttiğiniz üzre 1960’ı yaptı.
    Ve bu sayede dünyanın en ilerici anayasalarından birine
    sahip olduk.

    Benim merak ettiğim. Kimi ilerici-solcu-aydın etiketine sahip
    bu adamlar nerelerden beslendiler de bu günlere geldiler..
    Bu fikirlere sahip oldular…
    2002’den sonra ortaya çıkan vicdansız kadın düşmanı sapık
    ve katil ruhlu adamların aşağı yukarı nerelerden çıktığını
    tahmin edebiliyordum.
    İmam Hatip Okulları bu düşüncelerin çıkış kaynağı idi…
    Peki ama ya bu solcu kılıklı olup da ülkenin siyaset dünyası
    hakkında doğru düşünmesini bilmeyenler nereden çıktı..?
    Bilim adamlarını dahi bu yönlere sürükleyenler TESEV filan gibi
    örgütler olmasın…?

    İyi çalışmalar….

    YanıtlaSil