Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

25 Mart 2015 Çarşamba

RTE Arınç.. Büyünün Bozulması ve İktidar Çökmesi


 AK Parti’nin bir büyüsü vardı. Kitleler AK Parti’yi istikrarın sembolü olduğu için tercih ediyordu. Bu büyü bozuluyor..”  Abdülkadir Selvi, iktidarın en yakın yazarı böyle diyor. Büyü vardıysa bozuldu, ama bu ne “büyü” idi, ne de dün bozuldu.
Şimdi yaşanan bir kuvvetler çatışması.. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına çıkması ile başladı. AKP seve seve Erdoğan’ı “yukarı tekmeliyor” demiştik. Eğer “Erdoğan var, AKP ve iktidar var. Erdoğan yok AKP ve iktidar yok”, biçimindeki denklem doğruysa, bu AKP yok demek.
Erdoğan, AKP üzerinde müthiş bir vesayet kurmuş durumda. Kendisi olmadan, parti ve hükümet ülkeyi yönetemez, düşüncesinde. Siz ancak benim talimatlarımı politikaya uygulayabilirsiniz, tavrını ise ne Davutoğlu ne diğerleri kabul eder. Düşünüyorum da RTE’nin hükümet içindeki bir numaralı isimlerinden Yalçın Akdoğan, bu tartışmada nerede? Yoksa o da, Erdoğan yoksa ben başbakan yardımcılığı asla yapamam, mı diyor?

YETKİ GASPINA KARŞI DİRENİŞ
Hükümet, icra yetkisini, yasal ve anayasal varlığını koruma peşinde. Erdoğan da bu yetkileri gaspın.. Erdoğan, Başbakanlığı döneminde, bu ülkede siyasi, ticari, mali, kurullar, gazeteler ne kadar “iktidar odağı” varsa hepsini gaspetmeye çalıştı. Tek adamlık, böyle bir şey. Gasp’tan maksadım, tabii ki nüfuzunu ve yönetimini kabul ettirmek.
Şimdiki mesele de bundan ibarettir. AKP içinde Erdoğan’ı eleştiren herkes paralelci olarak nitelendirilecek. Şimdiden, Arınç payını aldı
Bütünleşik iktidar manzarası, AKP’yi iktidarda tutan büyü müydü? Millet koalisyon hükümetlerinden bıktığı için mi, AKP’yi iktidarda tuttu? Böyle sanmak, seçmenin efsunlarla, yıldız-kahve- iskambil fal sonuçlarıyla iktidarı belirlediği sonucu ortaya çıkar.
Şüphesiz, iktidar çatışmasının ortaya çıkması, seçmen zihninde belirli soru işaretleri oluşturur. Ama bu marjinaldir. Esas, üstüste yığılan, AKP’nin çözemediği sorunlardır. Örneğin işsizlik artıyor. Milli gelir 10 bin doların altına düşüyor, milletin cebine kolay borç para giremiyor. Harcamalar daha da sınırlanacak. Borçlar giderek daha fazla ödenemeyecek. Bozulan büyü varsa, bu

DARBE BÜYÜSÜ DE BOZULDU
Şüphesiz Kürt Meselesi’nde “çözümün” yansımalarının, PKK tehditlerine hükümetin boyun eğer görüntüsünün de etkisi var. Evet anneler çok az ağlıyor, ama bunun da etkisi azalıyor. Bu büyü de bence bozuldu.
Üstü üste toplarsanız iktidarın ve AKP’nin toplumda yarattığı sıkıntıları, bir yığıntı ile karşılaşırsınız. İktidarın tüm yolsuzlukları palalelcilerin darbe girişimi olarak sunduğu olayın da büyüsü bozuluyor. Çünkü bütün protestolar size karşı bir darbe girişimi. Hala öylesiniz.
Esas büyü, AKP oylarının yüzde 40 ve altlarına düştüğünün anketlerde görülmesiyle bozuldu. Yüzde 50 ve üzeri oy alacaklarına olan inançları bir yalanmış! Bozulan, Başkanlık Sistemi ve RTE Anayasası büyüsüdür de. Seçmen çoğunluğu buna olan inançsızlığını belli etmesiyle, bu büyüyü de bozdu.
Bir iktidar çöküntüsü ile karşı karşıyayız. Planladıklarını yapamayacakları açık ve seçik, iktidar olup olmayacaklarını bilemem.

İKTİDARDA KUVVETLER SAVAŞI SÜRER Mİ?
Belki aralarında, yetki ve makama tecavüz edilmesin uzlaşması olur. Çünkü Seçimler geldi. Halkın önünde bu çatışmayı sürdüreceklerini sanmam. Çatışma “yeraltına” kayacak!
Dün demiştik ki, izlediğim Erdoğan, gücünü öyle kolay kolay teslim etmez. Şimdi savaş, milletvekillerini belirlemeye kayacak. Erdoğancı mı, hükümetçi mi!? Burada Davutoğlu ve ekibini de yabana atmayın. RTE, Parti içindeki etkisini ve gücünü, şüphesiz Parti Başkanı Davutoğlu’na karşı kullanacak.
Daha şimdiden kimbilir ne kulisler dönüyor, ne tetikçiler harekete geçiriliyor, en dedikodular yayılıyor. Bunların yansımalarını görmeye başladık.
Milletvekillerini belirlemede Erdoğan önemli ölçüde etkili olsa bile... Başkanlık Anayasası’nın imkansızlığı ortaya çıkınca, Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasında kuvvetler ayrılığı daha çok işlemeye başlayacak.
RTE’nin hükümet üzerindeki vesayeti şüphesiz ki gerileyecek. Bu durum RTE’ci milletvekillerini de etkileyecek..
Perşembe yazısını bekleyin.

--23 Mart 2015 Pazartesi/ Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder