Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

5 Nisan 2011 Salı

Kısa Değinmeler, 6 Konu Üzerine


GÜL’ÜN “YASADIŞI” TEMİNATI Cumhurbaşkanı Gül, YGS sınavlarındaki şifre rezaleti konusunda “açıklamalardan ben tatmin oldum” dedi. Gül’ün bu açıklaması hukuki bir ayıptır. Savcı soruşturma açmış, veliler şikayet ediyor ve savcılara başvuruyor, sınavların iptali isteniyor, vicdanlar ayakta, güven sıfır... Böyle bir ortamda Gül’ün müdahalesi, yargıya da müdahaledir! Onlara “kapatın bu işi” mesaji veriyor, biçiminde yorumlanacaktır.
“En tepedeki otorite” böyle bir güvence veremez, vermemeli. Gül, ülkenin demokratikleşmesi için, acaba bugüne kadar ne çaba sarfetti? Kayseri Belediye Başkanı için de aynı “teminatı” vermişti. Ülkemizde “güvenilir kişilerin” teminatı, yasaların, hak aramaların, hukukun yerine mi geçti? Bu rejimin adı ne olabilir?

TÜSİAD ANAYASASI  Ümit Boyner bir adım geri, iki adım ileri taktiği ile, hazırlattıkları Anayasanın ilkeleri üzerine raporu savunuyor: “Geri adım atmadık, rahatsız olduğumuz yanlış algıyı düzeltmek istedik.” Belgede (Tüsiad’ın sitesinde var) karşımızda tamamen Ergun Özbudun ilkeleri var! 22 Akademisyen ilk bölümde çeşitli görüşler açıklamış. Ancak, Özbudun, ikinci bölümde kendi düşüncelerini ilkeler haline getirmiş! Geride kalanlar arasında diyelim ki 5 kişi Özbudun’la aynı fikirde, 16 kişinin fikirleri, sonuçta ne kadar temsil edilmiş... Merak ettim!..
Cuma günü yayımlanacak Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji’de yazarımız Prof. Dr. Oktay Yenal soruyor: Ben sandım ki, taslaklarında sosyal haklar konusunda tartışma başlatacaklar; işsizlikten, yoksulların, özürlülerin haklarından bahis yok... Yenal “zenginliklerin de sınırlanması”ndan yana!

MISIR DEVRİMİ VE İHANET: Biliyorsunuz, Mısır’da referandum yapıldı, yeni bir Anayasa yerine, eski düzeni değiştirmeyen bazı değişiklikler oylandı ve El Tahrir meydanını yöneten devrimci ayaklanışın ve onlara destek çıkan liderlerin hayır oyları yüzde 22,8’de kaldı! Müslüman Kardeşler eski rejimle, Ordu ile birlikte hareket etti. Onlar ne zaman “devrimci” olmuştu ki, meydanlrın istediği geleceği paylaşamazlardı!!? Ayrıca onlar ülkenin epey paralı elitleri haline dönüşmüşlerdi!
Sonuç çıkartırsak: Mısır ayaklanması ve Mübarek rejiminin devrilmesi, bir azınlıkça gerçekleştirildi. Bu doğaldır! El Tahrir’deki bir kısım katılımcılar “şimdilik bu bize yeter” dedi ve geri çekildi! Radikal öncüler her zaman azınlıktadır, Mısır’da nefesleri şimdilik buraya kadarmış...

ANLAMAYA ÇALIŞMAK: Okurumuz Ümit Sarıaslan (31 Mart 20112, Savcı Öz Olayı:Gaz Alma/Denge Kurmayazısı üzerine özetle diyor ki: Kamuoyunun bir mutlak parçası olmak” yerine yaşanagideni ‘anlama çabası içinde kalmak’ saptamanız, özgür bireyin de tanımıdır. Bütün sorun da burada düğümlenmekte. ‘Kaldı ki, komşusundan daha haklı olan herhangi bir kimse, bir kişilik çoğunluğa çoktan varmış demektir.’ (H. D. Thoreau, Haksız Yönetime Karşı)  Bir tek, haklı kişinin; ya da ‘kamuoyunun bir mutlak parçası olmak’ yerine; özgür bireyliğin seçimini haksızlığa uğramayı göğüsleyerek yüklenen bireylerin de tek başlarına, ayrı birer ‘kamuoyu’ olduğunu kabullenmek gerekiyor.”

YARGIÇ VE TARİH: Kayda geçmeli. Hanefi Avcı’nın tahliye isteğini reddeden Mahkeme heyetinden Başkan Şeref Akçay’ın muhalefeti tarihseldir. Lütfen kararını bulup okuyun.  Cezaevindeki insan nasıl delil karartacaktır”, diyor: “Şüpheli, yakın zamana kadar devletin istihbaratı dahil çok önemli görevlerde bulunmuş.. Her nasılsa, bir terör örgütü ile irtibatlı olduğu, yazdığı kitaptan sonra ortaya çıkartıldı.. Bu yapılan işlem adil midir, insan vicdanına sığar mı?
Gerçeğin sesinin bütün ülkece dalga dalga yankılanması gerekiyor. Cemaat ve hukuku ahlaken de çökmüştür!

KADIN ADAY: Bayan Dicle Eroğul, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'e sahip çıkabilmek için, O'nun Partisi'nden milletvekili aday adayı olmaya karar verdim, diyor ve bunu mücadelenin farklı bir boyutu olarak görüyor. TürkTelekom Bilişim Ağları Kurucu Müdürü, Yılın başarılı iş kadını ödülü, İzmirli, “CHP iktidarı ve aydınlık gelecek için çalışacağım”: http://dicleerogul.wordpress.com
-- 5 Nisan 2011 / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder