Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

23 Haziran 2017 Cuma

AKP kaybederse iktidarı teslim eder mi?


Üç yazıdır 2019 seçimleri süreci ve Adalet Yürüyüşü üzerine yazıyorum ve dananın kopacağı zaman dikkatleri çektiğim konuyu nihayet başlıkta yazdım!
 Bu halk içinde ve muhalefette yaygın konuşulan mevzu. Bir iktidar tetikçisi Referandum’da sonuçlar iktidar için kötüye gitmeye başlayınca silahlı mücadele hazır olun diye twit atmıştı ya (ve ülkede tüm savcılar izine çıkmıştı o gün), aslında yaygın bir kanaati dile getirmişti.
Nisan Referandum sonuçlarını mihenk noktası alırsak, iktidar güçlerinin eğrisi, iktidarı kaybetme koşullarını yaratmıştı.
Önümüzdeki 20 aylık sürede bu eğrinin yukarıya tırmanma olasılığı mı güçlü, aşağıda inişini sürdürmesi mi..
Bu konuda yorum yapacak epey zaman var, ben kinci olasılığı göz önüne alacağım. Başlık konusu bu.

AKP iktidarı vermez diyenler haklı mı?

Önce seçim güvenliği üzerine: İktidarın referanduma kadar seçimlere, kader değiştirecek bir müdahalede bulunmadığını varsayabiliriz. Çünkü önlerindeki anketler seçimleri kazanacağını söylüyordu. Böylece, “seçim sonuçlarına saygı” - “demokratik yüzlerini” korudular.
Ama Referandum öncesi anketleri hiç de öyle göstermiyordu, son ana kadar iktidar oylarını yüzde 44 civarında kestiriyordu. Bu panik yarattı. Kendilerine çalışan ekrandan tanıdık bir anket şirketini “pompala yüzde 60’ı yavrum” diyerek feda ettiler. O da kendini ateşe attı! İşe yaramadı. Avrupa’ya açılan savaşın dozunu arttırarak “göbeğini kaşıyan” seçmen kesimlerinden oy devşirdiler.
Ve ikinci bir hazırlık yaptılar: sandıkta sahtekarlık. Anlaşıldığı kadarıyla mühürsüz evet pusulaları yüzbinlerce hazırlandı, sonra seçim kurulundaki AKP’li üyenin başvurusuyla YSK hukuk ve yasayı çiğneyerek bu pusulaları “seçmen iradesine saygı” gibi bir uydurukluğa imza atarak geçerli saydı. Bu “ya kaybedersek” korkusuna bir tedbirdi, yüzde bir ile kazanmış veya kaybetmiş olabilirler.
Ayrıca devletin doğu illerinde müthiş baskısının devreye girdiğine, jandarmanın sandıklardan silme evet çıkması için gücünü kullandığına ilişkin çok sayıda duyum alıyoruz. Zaten bu tür sandıklardaki sonuçlar da “ne edelim, ya can - ya evet” durumunu gösteriyor.

Dananın kuyruğu nerede

Referandum sonucu ve gösterdiği oy eğilimi sürerse, esas dananın kuyruğunun kopacağı zamanlar yaşayacağız.
1)       YSK’nın yasadışı kararı gündemde kalacak mı? Bu karar nasıl iptal edilecek?
2)       Seçim kurulları tepeden tırnağa bağlanmış durumda. Tıpkı yargı gibi. İktidar, hukuku, iktidarda kalma mücadelesinin ana aracı olarak kullandığı için, son sözü kullanacak olan hesap vermez - saydam olmayan kurullar ne derse o olacak.
3)       Yani milletin iradesinde kaybedeceği seçimi, sandıkta, güttüğü adamlarıyla kazanma şansını tamamen kullanacağına bahse gerebilirsiniz. Yani “atı alan Üsküdar’ı geçti” demeci hazırda bekliyor olacak.
4)       Oy ve Ötesi, siyasi oluşuma geçme toplantıları yapıyor. Durumdan kendileri için siyasi yarar - görev çıkardı. Oysa seçimlerde sandık meşruiyeti bir nolu mücadele alanı gözüküyor. Bu konuda “tarafsız gözlemci” statüsünde iyi bir deneyim sahibi olmuşlardı ve bu alanı terkediyorlar!
5)       Referandumda oy eğilimi sürerse, ve sandıkta olası sahtekarlıklar oldu bitte ile “yasal” hale getirilirse dananın kuyruğu kopacak ülkede. Tam bir illegal, meşru olmayan iktidar durumu ortaya çıkacak. Bu durum kesinleştirilince, Türkiye kesin yeni bir döneme girecektir: 2019 öncesi ve sonrası..
--

OKUR NOTU, Hüseyin Üzerli: Cumhurbaşkanının medya patronlarını toplaması üzerine, - Bunu Avrupa ülkelerinde hangi lider yapar, diye soruyorsunuz.. Hadi Avrupa’da bir lider böyle bir davet yaptı diyelim. Oraya başta -gazetesinin eski bir sorumlusu daha üç gün önce içeri atılmış- bir patron olmak üzere kaç patron gider? Hadi bir patron "reddedersem başıma gelmeyen kalmaz!" korkusuyla gitti diyelim, o zaman gazetesinin okurları nasıl tepki gösterir?

22 Haziran 2017 Perşembe  /  Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder