Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

17 Mart 2014 Pazartesi

Yeni Dönemin İşaretleri

Türkiye’nin bugün AKP iktidarı altında pek çok açıdan yeni bir döneme girdiği kesin... Olguları sıralayalım:
1) AKP ile ABD arasında siyasi köprüler (karşılıklı olarak) son derece zayıfladı. Buna köprüler atıldı bile denebilir. Bunun uzun bir öyküsü var, ama ABD açısından RTE’yi ilk silme denemesi 2005’te gündeme geldi, Cüneyt Zapsu gitti ABD’ye RTE’nin mesajını iletti: Silmeyin kullanın.. Ordu’nun tasfiyesi epey zaman aldı..
2) Bu süre içinde RTE ABD için epey iyi şey yaptı. Mesela Arap Baharı’nda NATO’ya, Batı’ya yardımcı oldu. Libya’nın birlikte canına okudular. RTE, Suriye için de emirlere hazır ve nazırdı. ABD’nin Ilımlı İslam Projesi’nin uygulanmasında, Arap ülkelerine Batı politikalarının naklinde epey yardımcı oldu.
3) Askeri açıdan da görevini yerine getirdi. Batı’nın hava savunma sistemini kabul etti.. Amerikan silahlarını almakta kusur etmedi. Ülkenin Batı’nın eskisi gibi ileri mevzisi olmasında kusur etmedi..
4) Neoliberal politikaların en iyi uygulayıcılarından oldu. Ülkeyi küresel piyasanın iyi bir tüketim pazarı haline getirdi.. Türkiye’nin sanayide, bilim ve teknolojide atılım yapmasını sağlayacak bir iktisat poltikası uygulamayarak da Batı’ya hizmet etti! Sanayi geriledi! Türkiye’nin cari açığını, iç tasarruf ve yeni üretim politikalarıyla azaltacak tek adım atmadı! Ekonomik bakımdan (sermaye ve temel ara ve hammadde malları ithalatı ile) sürekli batıya bağımlı kalmakla da büyük hizmetleri oldu!
 5) Türkiye’nın eğitim politikalarını sürekli dini bir temele oturtma ve Batı ile her alanda rekabet edebilecek bilimsel ve sosyal beyinlerin yetişmesini baskılayarak da Batı’ya hizmet etti, ülkenin bağımlılığını sürdürdü! Sandılar ki din bağnazlığı ile üretilmiş kafalar, bilim ve teknolojiler üretebilir!
6) Tabii, PKK politikasını da bunlara ekleyelim... Ama bu tartışma yönleri olan bir konu.
Şimdi gelelim öbür tarafa: Peki ABD başka daha ne ister!
***
1) RTE, ABD’nin (ve AB’nin) Orta Doğu ve İslam ülkeleri için biçtikleri Ilımlı İslam projesinde, RTE kendine önemli bir rol çalmaya kalkıştı! Bunları iki yıl önce Suriye politikaları çerçevesinde yazmıştım! (*) “Osmanlı toprakları bizim doğal gelişme alanımız.” Bu rol Yeni Osmanlıcılık politikasıyla, Orta Doğu ve İslam ülkeleri üzerinde en azından liderliği kapsıyor. AB gazeteleri tabii ki veryansın etti!
2) Bu rolün gerçekleşmesi için Filistin’in savunulması sahipliği ve tabii İsrail karşıtlığı devreye sokuldu. İslam ülkeleri halkında bu tuttu. Alkışlar malkışlar.. One Moment’lar.. Mavi Marmara ile İsrail’i ‘basmaya’ kalkışmalar..
3) Suriye’ye mutlaka askeri müdahale için kışkırtmalar.. Mısır’da, Müslüman Kardeşler’in Mursi aracılığıyla ülkeye diktatörlüğünü yerleştirme planlarına büyük destek!
4) Irak’ı parçalama politikası, Barzani ile bağımsız anlaşma, hatta bir Türk-Kürt Federasyonu düşünce ve planları..
5) Bu politikaların ABD’nin bölge egemenliğinden rol çalmanın ötesinde pay kapmaya, egemenliği bölüşmeye varacağı açık. Bazıları bunun neresi kötü, Türkiye’yi “küçük emperyalist yapıyor” işte, büyümeye ve dünya ülkesi olmaya doğru götürüyor ülkeyi.. düşünüp yazdığını biliyoruz. Gelinen nokta ulusal devleti koruyamama noktasıdır! Batı parası ve ithalatı ile emperyalistlik taslama! Ayrıca, Orta Doğu ve İslam ülkelerine ve milletlerine, kültürlerine büyük saygısızlık! Ve tabii ki, RTE’ye sırt döndüler! Bu politika Suriye’yi de kan gölüne çevirdi. Sadece bunun günahı boğar..
6) Diktatörlük! Bütün bu politikalar, yarım demokrasiyi de diktatörlüğe dönüştürme çabaları ile birleşince, sandıktan gücümü alıyorum ile diktatörlüğü pekiştirmeye varınca iş.. İpler koptu. En azından Batı Avrupa’nun (ve Obama döneminde de biraz ABD’nin) henüz en yakın müttefiklerinden birinde insan hak ve özgürlüklerinin rafa kaldırılmasına öyle kolay göz yumulamazdı..
Bu listeye baka şeyler konabilir ama yazıyı uzatmayalım..
Özetle, Ilımlı İslam politikası çöktü. Bu çöküşle birlikte, bu politikanın uygulanmasında rol alan Cemaat ile savaşın da denk düşmesi de raslantı olmasa gerek.
RTE kamp değiştirme arayışında ve yeni ittifaklar kuruluyor. Yarın bu açıdan bakacağız..
NOT: Bugün Bursa Kitap Fuarında 14-16 arası kitap imza var, zamanı uygun olan Bursalı okurları bekliyorum..

 (*) Ulus Yıkıcılığı Zamanları kitabımın ikinci baskısında Davutoğlu ve Yeni Osmanlı bölümüne bakın..

--16 Mart 2014 Pazar / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder