Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

15 Mart 2014 Cumartesi

ODTÜ’ye Selamlar

CBT, 14 Mart 2014 Cuma, Gündem, sayı 1408  
  

Sokaklarında Elvinlerin gaz fişekleriyle kafası hedef alınarak öldürüldüğü, iktidar tepelerinde bakanların çevrelerinde ve aihelerinde yüzmilyonlarca, iktidar başının ise milyarlarca TL, Dolar ve Avro’nun uçuştuğu iddialarının her köşebaşında karşımıza çıktığı bir ülkede, ODTÜ üniversitemizin dünyanın en iyi ilk 80 üniversitesi arasında olduğunun ilan edilmesi, şüphesiz çok sevindirici..
İşin garibi sevinemiyoruz.. Çünkü ODTÜ iktidar başının da hedefinde.. İkide bir ODTÜ için komünistlerle dolu olduğunu adım başı ilan ediyor ve saldırıyor.. Komünist ve devrimci mi yetiştiriyormuş ODTÜ ve dünyanın ilk 80 üniversitesi arasına mı giriyormuş böylece.. Tek söyleyebileceğim: Çok çok iyi! Dahası şöyle bir mantık yürütebiliriz: ODTÜ’nün “daha iyi devrimci”, “daha iyi komünist” yetiştirmesi durumunda, dünyanın ilk 10 üniversitesi arasına bile girme şansı var.. Haydi ODTÜ, haydi ODTÜ’lüler.. Şunun şurasında onar basamak hesabıyla 7 adım var!
Bu ülke dincilikten, siyasi dinci ticaretinden ve onların kurdukları iktidarlardan, rüşvet ve yolsuzluklarla örülü yeni liberal ekonomi canbazlarından ve soysuzlarından ne hayır gördü de, ülkenin her türlü batırılışında tek bir parmak oyunu olmayan devrimcilerden zarar görecek! İşte devrimci dediğiniz ODTÜ dünyanın sayılı okullarından! Siz desteklediğiniz ve kurduğunuz uyduruk üniversitelerinizden bir tane “kalite” gösterin...
***

Bu sıralama önemli, uyduruktan değil.. Times Higher Education “World Reputation Rankings’ sıralaması her yıl açıklanıyor. 133 ülkeden, deneyimli ve bilimsel yayınları ile tanınan 10 bin’den fazla akademisyen, her yıl “Dünyanın En Saygın Üniversiteleri” listesini açıklıyor. 2014 sıralamasında ODTÜ, bu yıl da ilk 100 üniversite arasında girdi ve 71-80 aralığında yer aldı. Seçime katılan her bir akademisyen, eğitim hem de araştırma alanında “mükemmel” olarak tanımladıkları en fazla 15 üniversiteyi seçiyorlar. Sonra sıralama yapılıyor. ODTÜ, tanınmış Fransız Sorbonne ve Amerikan Boston Üniversiteleri ile 71-80 aralığında yer aldı. Bir sürü tanınmış üniversite ise listeye giremedi. Listeye sadece 20 ülkeden üniversite girebildi!
ODTÜ’de yaklaşık, 750 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,250 araştırma görevlisi, 26,000'den fazla öğrenci var. Toplam mezun sayısı ise 114.000'in üzerinde.

***

 Liste başı ilk 10 üniversiteden 8’i Amerikan, 2’si ise İngiliz. 100 üinveriset listesinde 46 tane Amerikan üniversitesi ve enstitüsü bulunuyor. 11. sırada Tokyo Üniversitesi var. Uzakdoğu ülkeleri kalitelerini arttırmışlar. Singapur Ulusal Üniversitesi 21.sırada, Güney Kore’de Seul Ulusal Üniversitesi 26.sırada.
Münih Ludvig- Maximilian Üniversitesi 46.cı olarak sıraya ilk giren Alman üniversitesi. Heidelberg ve Münih Teknik Üniversiteleri ise 61-70 aralığında, Berlin Humboldt Üniversitesi 71-80, Berlin Hür Üniversitesi ise 81-90; RWTH Aachen ise 91-100 aralığında ilk kez listeye girmiş.
Şüphesiz, bu sıralamaya ve sıralamada kullanılan ölçütlere, uluslararası çeşitli itirazlar da bulunuyor. En iyi üniversiteleri çok farklı ölçütlere göre saptayan başka araştırmaların da bulunduğunu belirtelim.

İlk 10 Üniversite şöyle:
1. Harvard, ABD

2. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), ABD

3. Stanford Üniversitesi, ABD

4. Cambridge Üniversitesi, İngiltere

5. Oxford Üniversitesi, İngiltere

6. California Üniversitesi, Berkeley ABD

7. Princeton Üniversitesi, ABD

8. Yale Üniversitesi, ABD

9. California Teknoloji Enstitüsü ABD

10. California Üniversitesi, Los Angeles, ABD



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder