Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

27 Mart 2014 Perşembe

RTE İçin Formül Aranıyor

Artık meşruiyeti tartışılan Başbakan o koltukta daha ne kadar oturacak veya oturabilir? Tartışılan budur. Demokrasi safları, Cemaat’in polis ve yargısıyla bu millete yaptığı kötülükleri bile şimdilik bir kenara itti; politikalarını, örgütlenmesini konuşamıyoruz bile, çünkü Recep Tayyip Erdoğan sağolsun aman vermiyor! Durmadan demokrasi saflarına vurunca, polemik adına abuk-subuk miting demagojilerini sürdürdükçe, kendisini sürekli hedefte tutuyor.
Tabii, sırtındaki yolsuzluk ve yasa çiğneme kanburu da, kendisiyle her türlü ilişkiyi imkansızlaştırıyor.
Denklem şöyle:
RTE: Cemaat’e karşı, herkese karşı, dünyya karşı, İmralı tek dostu, Silivri davalarının çökmesi bile kendisine müttefik kazandırmadı.
Cemaat: RTE’ye karşı; herkesle ittifak peşinde; tabii Ergenekon, Balyoz gibi davaların çökmesine şiddetle karşı çıkarak, bu davaların esas kotarıcısının kendisi olduğunu kabul etmiş oluyor. Ama silivri davalarındaki haksızlığı artık bütün demokrasi cephesi kabul ettiği için, sırtında bu kambur demokrasi cephesinde yer almasını zorlaştırıyor.. Millet yakın tehlike gördüğü RTE ile uğraştığı için, Cemaati ikinci plana itmiş durumda..
Cemaat RTE’nin gitmesi konusunda CHP ve MHP ile flört halinde. Resmen seçim desteği ve oy desteği var.
CHP: En fazla parsayı toplama çabası içinde. Siyasi hedefi RTE ve iktidar olduğu için, Cemaat ile taktik işbirliği doğmuş durumda.. Adaylarla seçim ittifakı gerçekleştiriyor. Çünkü hedefi AKP.. Ankara’da Mansur Yavaş ile kazanma olasılığı var, AKP’ye büyük darbe olur.
MHP, Erdoğan’a kaptırdığını düşündüğü seçmenlerini geri alacak gibi.

ESAS KAPIŞMA ÖNÜMÜZDEKİ 4 AY
Yerel seçimlerin sonuçları şüphesiz ki önemli.. ama daha önemlisi, Cumhurbaşkanına kadar uzanacak süreçtir. Eğer RTE hala yerindeyse, esas büyük kapışma, 30 Mart seçimleri sonrasındaki 4 aylık dönemde gerçekleşecek. 10 Ağustos’ta seçim var. Cumhurbaşkanlığına Gül’ün aday olacağı hemen hemen kesin gibi. CHP-MHP mutlaka anlaşmalı bir aday üzerinde ve Çankaya işini bitirmeli, hem de ilk turda! Çankaya ile birlikte hala oradaysa, zaten Erdoğan da biter.
Kesin olan şu: Erdoğan gidicidir, mecburen. Sırtındaki kamburla orada oturamaz. Size hep dedim, Türkiye’nin kuruluşundan gelen kazanımlarını yabana atmayın.. Erdoğan’ları kaldırmaz. Önemli olan ülkenin dinamik kesimleridir. Onlar boyun eğmeye son verdikleri ölçüde, bu iş kolaylaşır. Erdoğan korkusu bitmiştir. Ama oradan inmedikçe de yargı yolu açılması zor gibi.
Seçimler, oy kaybı, Çankaya kaybı.. Güç zayıflaması.. bütün bunlar şüphesiz ki RTE’yi bitirecek süreçlerdir.

AKAP ERDOĞAN’I SİLKELEYEBİLİR, GÜL PUSUDA
Ama başka ciddi bir olasılığı tartışmaya açıyorum: AKP’nin Erdoğan’ı silkelemesi..
Gül, RTE ile ittifakını tatlı sert sürdürüyor. Daha önce gündeme gelen başka bir parti kuruluşu ile iktidar olma hesaplarını, RTE’nin Gül’e siyaset yolunu açmasıyla bitirmişti. Marmaray’da eşlerinin el ele tutuşması! O zamanlar, AKP’den gerçekleşen ve gerçekleşecek kopuşlar söz konusuydu. RTE bu tehlikeyi bertaraf etmişti.
Ama şimdi 17 Aralık’tan sonra yeni bir dönem başladı hem RTE hem AKP için. Gül, bence şimdi, AKP’yi devralmanın pususuna yattı. Çünkü AKP önümüzdeki süreçte RTE ile yol alamayacak. RTE ile bütün hesaplar çıkmazda. Onu bir şekilde harcamak zorundalar. İşte Gül o an devreye girecek. Böyle bir gelişme her an gerçekleşebilir. AKP’li milletvekillerinin, -RTE’nin yakınları, doğrudan en bağlıları dışında- beklemede olduğunu varsaymalıyız. Onların da sırtındaki yük çok ağır...
RTE ülke çapında koşturup duruyor! Nedeni de bu. Kendini tam ortaya koydu.. Ye herro ya merro durumu.. TV’lerde her akşam, günde beş posta canlı yayınlar... Olacak şey değil. Kendisini Allahın ellerine bırakmak yerine, kaderini kendi çizmeye ve değiştirmeye çalışıyor!
Ama, kendisini bekleyen kaderden kaçamaz, sadece ilahi adaleti biraz geciktirebilir!.. Bu kaderini de tamamen kendisinin çizdiğini belirtelim!
Erdoğan, bunu göremeyebilir. Çünkü kendisinden başka hiç bir şey doğru değildir, sadece o vardır ve herşeye muktedir olduğunu düşünmektedir. En büyük yanılgısı.
Diş doktorum Adnan bey, Cahit beyden naklen dikkat çekici bir noktayı aktardı: Nereye kadar gidebileceğini kendisi bilir. Kendi kafasındakini mutlaka gerçekleştirmeye çalışacaktır. Orası, RTE’nin sınırıdır..

RTE NEREYE KADAR GİDEBİLİR?
O zaman soru şudur. Şu durumdaki RTE’nin iktidarda kalmak için kafasındaki sınır nedir, nereye kadar ne yapabilir? Bunu Gül, Arınç ve en yakınındakiler bil(ebil)ir mi?
Nedir bu sınır, veya sınır var mıdır? Savaş? Veya daha büyük provokatif şeyler? En çok mazlum rolünden kazandı? Milleti ağlatacak büyük olaylar üzerinde epey ahkam kesildiği için, bunlara yer vermiyorum.
Bilmiyoruz. Ama RTE, derin bir çelişkinin veya şu durumun farkında değil: Bu ülke, her istediğini gerçekleştirebileceği bir ülke değil..
Sorun bunu bilmemesinde. Keşke bilse!
Perşembe yazımı anons edeyim: RTE giderse, Cemaat AKP’ye döner..

--25 Mart 2014 Salı / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder