Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

16 Haziran 2012 Cumartesi

İşte Hükümet TÜBA’sı


CBT Gündem,  sayı 1317; 15 Haziran  2012

Bugünkü gündemimiz, yine hükümetin Türkiye Bilimler Akademisi. Burak Avcı dostumuzun taaa Almanya’dan olayın içine dalıp, hükümet kurumlarınca (TÜBİTAK- YÖK) Akademi’ye üye atananların bilimsel başarımlarını (performans) her yönüyle araştırdı ve listeledi.. Bize de dergimizde hazır iki sayfayı değiştirmek ve bu konuyu kapağa taşımak düştü.. Kendisine çok teşekkür ederiz çabasından ötürü.. Bu çalışmasının çeşitli yerlerde kaynak olarak kullanılacaktır. Biliyorum ki, bilim dünyamız merak içindedir, atananlar kimlerdir ve bilimsel çalışmaları nedir.. Buyrun iç sayfalarımıza, bütün ayrıntılarıyla fotoğrafı göreceksiniz..
İki kurumun atadığı “bilim üye”leri arasında 19 “bilim insaın” var ki, tek bir uluslararası araştırma makalesi bulunmuyor! Doğrusu ben bu kadarını hiç mi hiç beklemiyordum! İnsan çekinir, utanır, yahu kardeşim sıfır çalışma yapmış insan da adı akademli olan bir kuruma üye atanır mı!
Bu sıfırlı üyelerden 2 kişiyi TÜBİTAK atamış.. Ayrıca bir iki yayını olup da sıfır atıf almış kişiyi atamış..
YÖK ise sıfır uluslararası makalesi olan 17 kişi atamış! YÖK bununla kalmamış, yayınlarına bugüne kadar sıfır atıf almış 20 kişi daha atamış!
Yani, ne desek bilemiyorum! Çok açık ve seçik ki, iktidar ortakları eşi dostu, kendilerince siyasi, dini nedenlerle önemli kişileri Akademi’ye doldurmuşlar!
Atananlar arasında bilimsel başarımı yüksek olanlar da var. Bunlar iyi bilimciler.. iç sayfamızda göreceksiniz, atananların toplam yayın ve atıf sayıları ortalaması, bu iyi araştırmacıların başarısıyla yükseliyor ve 56 makaleye ulaşıyor.. Yani sıfırcıları, uluslararası ortamda bilim adamı olarak nitelendirilemeyecek olanlar, başarılı bilimcilerin arkasında saklanıyor.. Fotoğraf şu: kardeşim sıfırcıları görme, sen iyilere bak!
Atamalarda belirli bir kriterin yok mu kardeşim! Sıfırcı veya bir kaç yayını ve atıf olanlarla, yüksek başarıma sahip olanları nasıl aynı torbaya koyup üye yapıyorsun! Yani dünyada böyle bir örnek zor bulunur!
TÜBİTAK atamalarda biraz daha dikkatli, iç sayfalyarımızdaki  yayın endeksi ve h endeksi grafikleri hem TÜBİTAK hem YÖK atamalarınının akciğer fotoğraflarını net bir şekilde çekiyor!
Burak Avcı diyor ki: “h indeksi dağılımına baktığınızda "kral çıplak" diyorsunuz. h indeksi 0-5 arasında olan 54 kişi var (Bunlardan 19'unun h indeksi 0). Yayın ve atıf sayısını yüksek olan az sayıda kişi, düşük değerlere sahip üyeleri kompanse edip ortalamaları "makul" normal değerlere ulaştırıyor.”
***
Bilim insanı Uğur Tırnaklı, gazetede geçen Pazar günü yayımlanan TÜBA’ya atamaları konu alan yazıma bazı notlar gönderdi:
Eski YÖK Başkanı, YÖK listesinden degil, Tübitak listesinden atandı. Tubitak, eski YÖK Başkanını atarken YÖK de eski Tübitak Başkan yardımcımcısına (Cebeci) jest yapıp onu atamış! Bu arada atamalarin ne kadar ciddi yapıldığına dair iki çarpıcı örnek vereyim, 1) zaten asosiye üye olan 2 akademisyen, biri Tübitak, biri YÖK listesinden olmak uzere yeniden asosiye üye olmuslar. (YÖK listesinden Vural Bütün, Tübitak listesinden Arzum Erdem). 2) Tübitak listesinden giren iki asosiye üyenin adresleri Bilkent Fizik gözüküyor. Ancak bunlardan biri (Kaan) yıllardan beri Koç fizikte, diğeri ise (Koray) 2008'de Bilkent’ten ayrılmış ve o tarihten beri yurtdışında çalışıyor.."
TÜBA’dan istifa edip Bilimler Akademsi Derneği’ne üye olan Ersin Yurtsever de bir not gönderdi. Paylaşıyorum. Yurtsever, bazı ülkelerde Akademi’lerin kuruluş yılı ve şimdiki başkanlarının adı, bilim dalı ve makale ile atıf sayılarını ortalama sayılar olarak sunuyor:
YUNANİSTAN: Academy of Athens. 18 Mart 1926, Başkan: Georege Contopoulos. Astonomi. 163 makale, 2239 atıf.
MACARİSTAN  1825, Jozsef Palinkas, Atom fiziği. 353 makale. 6486 atıf.
BULGARİSTAN 1869, Nikola Sabotinov. Katı hal fiziği  128 makale  650 atıf
AVUSTURYA 1847, Helmut Denk. Tıp. 335 makale  9093 atıf
İSVİÇRE  1815, Thierry J.-L.Courvoisier, Astrofizik  218 makale, 3951 atıf.
FRANSA  1667, Jean Salençon.(?)
İNGİLTERE 1660, Paul Nurse, Biyoloji. 328 makale 31850 atıf
ABD  3 Mart 1863, Ralph J.Cicerone. Jeoloji   89 makale 4480 atıf.
POLONYA 1952, Michal Kleiber. Mekanik, 153 makale  1766 atıf
ALMANYA (Leopoldina) 1652, Jörg Hacker, Mikrobiyoloji, 505 makale  13876 atıf.
İRLANDA  1785, Luke Drury, Astrofizik 264 makale 10857 atıf
PAKİSTAN 19 Şubat 1953, Atta-ur-rahman biyokimya, 347 makale, 2377 atıf
ROMANYA, Ionel Haiduc, Anorganik kimya, 236 makale , 3638 atıf
ÇEK CUMHURİYETİ 1992 (İlk kuruluş 1784), Jiri Drahos kimya mühendisi, 69 makale 958 atıf.
***
Gelecek hafta yeniden birlikte ve burada, inşallah !!
Düzeltme: Aytemiz Gürgey geçen hafta dergimizde yayımlanan “Kenelerle geçen hastalıkta ölümler azaltılabilir mi?” başlıklı makalesinin kaynaklar bölümünü düzenleme sırasında istemeden yaptığı bir hatayı düzeltiyor. Önder Ergönül ismini kaynakların başına yerleştiriyor.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder