Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

14 Ocak 2012 Cumartesi

Sıra 19 Mayıs’a Geldi! Amaçlarına Bir Bakış..


Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcının simgesidir 19 Mayıs.. Atatürk’ün Samsun’a çıkması ile başlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluşu ve Kuruluş’u, 1938’in 20 Haziranında Gençlik ve Spor Bayramı olarak kabul edildi ve o zamandan beri kutlanıyor..
Atatürk’ün gençliğe armağanı.. Her ne kadar 12 Eylülcü darbeci generaller bayramın adını “Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirdilerse de, 19 Mayıs her zaman Kurtuluş’un başlangıcı olarak ve gösterilerle kutlandı ülkemizde..
Ayrıca Samsun’dan başlayan bir maraton koşulur ve Samsun toprağı ve getirilen bayrak Cumhurbaşkanına takdim edilir..
Bu simgesel bir törendir aynı zamanda..
Stadyumlarda gençler bayraklar renkler dalgalanır.. Bir heyecandır, aynı zamanda halkın da katıldığı..
Gençler kaynaşır, millek kaynaşır ve  Kurtuluşa atılan adım anılır!
Bir millet, bir ülke varoluşunun ilk adımını anmayacaksa, neyi anacak!
***
Fakat her zaman dinci kesim, vay kızlar kısa etek giyiyor diye bu törenlere saldırdı. Geçen yıllarda da etek boylarına ölçü getirildi.
19 Mayıs Kurtuluşun başlangıcına etek ölçüsünden bakan bir anlayış ne yazık  ki iktidarda..
İktidarın yandaşı eğitimciler de demeç veriyor, 19 Mayıs Törenleri Bayram Değil Eziyettir diyor. Militarist törenlerdir diyorlar. Bu görüşü, ikinci cumhuriyetçi ağababaları da söylüyor. Yok askeri güç gösterisiymiş...
Öyleyse eğer, mesela olimpiyat törenlerinin topu, militaristin de militaristi!
***
Bunu söyleyenler, 23 nisana denk düşen günleri, kutlu doğum haftası olarak ilan ederek, başları bağlanmış, tek tip beyaz kalıplara sokulmuş ilköğretimdeki kız öğrencilerimize kuran okuma yarışları yaptırıyorlar..

 Tarihimizden Atatürk’le ilgili, Kurtuluş Savaşıyla ilgili, Atatürk’ün büyük kuruluş devrimleriyle ilgili ne varsa, unututturulmaya, silinmeye çalışıldığı bir  dönem yaşıyoruz..
Hatta öyle ki bir AKP milletvekili bile Kurtuluş Savaşında Yunanlılarla savaş olmamıştır diyebilmiştir..
AKP dönemi, Kurtuluş Savaşı gerçek kurtkuluş savaşıı hiç olmamıştır, bu bize böyle yutturulmuştur diyen tarihçi kılığındaki ulus ve ülke yıkıcılarının ön plana çıktığı dönemlerdir..
19 Mayıs törenleri geliştirilebilir, zenginleştirilebilir, çok iyi başka yarışmalara konu olabilir..  Gençliğe tarihsel bir anımsatmadır, Kurtuluşla kucaklatılmasıdır gençliğin...
Eh yani iktidara göre geçmişte böyle bir şey yoksa, tabii ki 19 Mayıs da gereksizdir!
Türkiyenin kurtuluşu ve kuruluşu bir maraton koşusudur! Tarihsel takvimi de, süreç de büyük bir koşudur ülkemiz tarihinde.. Şanlı ve başarıyla koşulmuş bir maraton!
19 Mayıs bayramının sportif ve koşu içeriği, aslında, böylece paralellik kuruyordu aynı zamanda, geçmişle..
***
Bir dizi bahane var bakanlığın tebliğinde, yok 19 mayıs soğuk oluyormuş, çocuklar üşüyormuş, yasada öğrencilerin de törenlere katılması gerektiğine ilişkin bir madde yokmuş.. falan filan.. ararsanız dünyanın bahanesini bulursunuz.. 
Bu gençlik bayramıdır..
Gençlik öğrencidir..
Şimdi öğrenciler bütün ülkede kutlamayacak, Ama Ankara’da stadyumda 50’lik, 60’lık 80’lik devlet ricali gençlik bayramını kutlayacak.. inanmayan bir devlet ricali, Stadyuma doluşacak! Komediye bakınız..
Bu karar aslında, gençliğin özgür düşünceyle yetiştirilmesini engellemek amacıyla epey bir süredir izlediğimiz bir iktidar zihniyetinin devamıdır.
19 Mayısın heyecanını yok ediyorlar.. içi boş, kof, okullarda atılacak uyduruk iki nutukla, 19 Mayısın içini boşaltıyorlar..
29 Mayıs cumhuriyet törenleri de Van depremi bahanesiyle yapılmamıştı..
***
Gazetelerde bir başka haber daha vardı yasaklama haberinin yanında:  TRT Radyo 3 ün dinleme alanı sadece bir kaç kentle ve bölgeyle sınırlı hale getirildi.. TRT 3 biliyorsunuz klasik müzik yayını yapar, iktidar ise klasik müziği, cazı halkımız sevmez dinlemez, nedir ki bu, demektedir!
Tıpki İnsanlık Heykeline ucube dedikleri gibi..
Ankarada belediye başkanının, heykellerin içine tükürmesi gibi.
Gençlik Atatürk’ten, Türkiye Cumhuriyetinin Kurtuluş ve Kuluşundan kopartılmaktadı.
Bu yönde atılmış önemli bir adımdır..
--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder