Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

25 Aralık 2015 Cuma

Yılın Sonu, İki Bilge Konferansı, Bir Karikatür

Gündem, CBT sayı 1501, 25 Aralık 2015


1501’inci sayımız bu yılın son CBT’si. Hem üç-dört haftadır izlediğimiz iklim meselesini Paris’teki konferansla noktalıyoruz hem de renkli bir dergi sunuyoruz. Bu arada, yarın değil ama hemen sonraki hafta, 2 Ocak Cumartesi günü yapılacak olan İki Bilge Konferansı’nı erkenden anons ediyoruz.
Yılı toparlayacağız, geçen yıl hoş bilimsel hikayeler ortalığa döküldü, bunların bir kısmını sayfalarımızda duyurduk, bir kısmını es geçtik. Kimi öyküler büyük çoğunluğu ilgilendiren ve etkileyen çerçevede. Yani oldukça popüler olabilecek özellik taşıyor. Kimi bilim öyküleri ise, bizi sanki hiç illendirmez gibi duruyor, “sert bilim”, veya temel bilimin en uç noktalarında, anlaşılması da zor ama çok önemli. Bunlara gelecek yazılarımızda da yer vereceğiz. Bu sayımızda bu yılın ilginç bilim fotoğraflarından seçmeler koymaya başladık. Dev kertenkelelerin dövüşü var dergide...
***

 

BİLİM KARİKATÜRLERİ
Yılın karikatürleri seçimlerinden birini kapağa koyduk, bir başkasını bu sayfaya alıyorum: “Güçlü Bilim”in bugünkü manzarası resmedilmiş. Bilimin dayanağı olan dört ayağın çatırdamasını görüyoruz: Finansörler, bilim dergileri, bilim insanları ve bilimsel kurumlar. Öyle midir? Sanki tam öyle değil, ama bilimin dayanaklarını kapitalist sistem oluşturuyor. Bu mali çerçeve ayakta kaldığı sürece sistem çalışacak, ama bilim daha da piyasalaşacak, kâr getirilerine bakılacak. Kapitalist sistem zora girdiği sürece, yukarıdaki bilimi ayakta tutan sistem de darbeler alacak. 
“Artık piyasa için bilim yapılıyor” biçimindeki görüşlere katılmıyorum. Örneğin bizim derginin bir aymık sayısındaki yazılarına bakacak olursak, büyük çoğunluğu temel bilimsel araştırmalara dayanıyor. Laboratuvarlardan çıkan Nobelli ve başka ödüllü çalışmaların hepsi temel bilim. Zaten bu temel bilim de büyük ölçüde kamu kaynaklarınca finanse ediliyor. Neyse bir karikatür alt yazısında da konuyu biraz toparlamış olduk.
Aslında dergimizin öyle pek de dışarıdan karikatüre ihtiyacı yok. Tayfun Akgül, hem de bilimin içinden biri olarak, ülkemizin hemen hemen tek bilim karikatüristi. Mükemmel denecek kadar!

İki Bilge Konferanslarının 5.si: Kültür ve Uygarlık, 2 Ocak 2015

Başarıyla süren Doğan Kuban – Bozkurt Güvenç hocaların İki Bilge Konferansları’nın beşincisine geldik. Bu kez daha önceden duyuralım dedik ki okurlar takvimlerine alsınlar. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi’nde 2 Ocak tarihinde, yeni yılın ikinci gününde bekliyoruz. Konumuz Kültür ve Uygarlık.
Geçen ayki toplantıda, bir izleyicimiz şöyle dedi: “Bu toplantıları bize sorarak başlatmadınız, bizden böyle bir talep gelmedi.. Ama bu toplantıları bitirmek için artık bizden izin almak zorundasınız..” Biz de yaza kadar toplantıların süreceğini açıkladık. Haydi hayırlısı.. Yeni programı sonra ilan edeceğiz.
***
Okurlarımızdan 1500. Sayımız için gelen kutlama ve destek mesajlarından bir sayfa hazırladık. Herkese teşekkür ederiz. Cem Say, vefakâr dostumuz, Odatv’de 1500. Sayımızı duyuran ve kutlayan yazısında güzel şeyler yazdı hakkımızda. Sağolsun.
Kimseye gelin demedik kutlamaya, ama Ömür Akyüz dostumuz her zamanki gibi çıkageldi. Hazır gelmişken, etrafına toplandık ve zor konularda kendisinden bir fizik dersi aldık. Zor konularda belki yahu bunlar da bir şey bilmiyor diyeceği sorular sorduk, o da büyük bir sabırla anlattı. Kuvantum mekaniği.. Elektromanyetizma teorisi.. Newton mekaniği..
Tabi başka misafirler de çıkageldiler, Mesela Çoşkun Özdemir gibi.. 

Mercan ve Tansu gibi.. bir anı fotoğrafı da onlardan.
Gelecek hafta yine beraber olmak dileğiyle..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder