Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

17 Aralık 2015 Perşembe

Sancar ve Türkiye için büyük sevinç

11 Aralık 2015 haber

Bilimsel çalışmalarıyla çığır açanlar arasında bu yıl Nobeli Aziz Sancar ve 8 bilim adamı göğüsledi ve Nobel ödülleriyle onurlandırdılar..

Özlem Yüzak – Orhan Bursalı

Yüzlerce bilim insanı yarıştı 2015 Nobelleri için ve ipi, aralarında Aziz Sancar’ın da bulunduğu 9 bilim insanı göğüsledi. Bu büyük yarışı önde bitirenler madalyalarını dün görkemli bir törenle aldılar ve  ve onurlarına ziyafet verildi. Biz de töreni izleyenler Türkler olarak çok mutlu olduk ve Nobelli kazanan bilim insanlarını, tabii başta Aziz Sancar olmak üzere alkışladık.
Dün gece Stockholm’de Nobel ödül törenlerinde Aziz Sancar için büyük sevinç yaşadık. Sancak Kral 16. Gustav’dan Nobel madalyasını  aldı. Sıkı Kraliyet kurallarına göre yapılan ödül töreninde, Aziz Sancar ve diğer Nobel kazananlar sırayla davet edildiler ve ödüllerini aldıar. Kraliyet marşı ile başlayan ve kraliyet ailesinin de katıldığı törende, Nobel Vakfı Başkanı Prof. Carl-Henrik Heldin açılış konuşmasını yaptı.
Heldin, Nobel Barış Ödülünü Tunus’ta 2011 yılındaki Yasemin Devriminin ardından ülkede çoğulcu demokrasinin yerleşmesine katkılarından ötürü  verildiğinin altını çizdi. Edebiyat alanında acıyı ve cesareti çok farklı bir tarzda aktardığı için ödülün Svetlana Alexievich ‘e verildiğini söyledi. “Alfred Nobel’in yaşadığı 19 yüzyılın ikinci yarısında dünyayı etkileyen milliyetçi ve ırkçı akımları günümüzde de varlık gösteriyor ve ne yazık ki Avrupa süregelen mülteci trajedisi ile başa çıkma becerisini gösteremiyor. Bugün ödül verdiğimiz araştırmaların, varolan sorunların ve hastalıkların çözümüne katkıda bulunacağını ve daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunacağına inanıyoruz dedi 
Önce, maddenin temel parçacıklarından sıfır yüklü nötrinoların niteliklerine ilişkin çok önemli ve bugüne kadar bilinmeyen ölçümler yapan  fizik dalında Prof. Takaaki Kajita ve Prof. Arthur McDonald arasında paylaştırıldı. Arkasından Nobel Kimya Ödülü, moleküler düzeyde hücrelerin hasarlı DNA’ları nasıl onardığına  ve genetik bilgileri nasıl koruma altına aldığına ilişkin çalışmaları nedeniyle Tomas Lindahl, Paul Modrich ve Aziz Sancar’a verildi. Bu üç bilim insanının ayrı ayrı yaptıkları ve onarım mekanizmasının farklı yönlerini ortaya çıkartan çalışmaları canlı hücrelerin nasıl çalıştığı konusuna ışık tutuyor. Bütün bu bilgiler yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinin yolunu açabilir. 
Nobel Tıp ödülü ise parazitler ve sıtma hastalıkların araştırılmasında ve tedavisinde geliştirdikleri yöntemler nedeniyle William Campbell, Satoshi Omura ve Youyou Tu arasında paylaştırıldı.
Nobel kazanan bilim insanları törende konuşma yapmadı. Çalışmaları, Nobel komitesinde görevli uzmanlarca, madalyaları verilmeden önce açıklandı. Bilim insanları tek tek tören alanının ortasına geldiler ve Kral’dan ödüllerini aldıktan sonra, Kral ile karşılıklı selamlaştıktan sonra, sırayla protokolü ve salonu dolduran bizleri selamladılar, işte o anda her biri için alkışlar koptu.
Binlerce bilim insanı, fizik, tıp, kimya, ekonomi gibi temel alanlarda, onlarca yıllık araştırmalarıyla insanlığa yararlı bilgiler üretmek için çalıştı durdu. Bunlar arasında en değerli bulunanlar Nobel ödülleriyle taçlandırıldı.
Aziz Sancar’ın bu yılki 9 bilim insanı arasında bulunması, Türkiye açısından da ders doluydu koşullar uygun olduğunda, insanlarımızın en üst düzey araştüırma yapabileceklerinin kanıtı oldu.
Törenden sonra davetlilerin belediye otobüsleriyle Nobel yemeğinin düzenlendiği Belediye Salonu’a taşınmaları ilginç görüntüler oluşturdu. Belediye salonunun karşısında aktivistler eylem yaptı ve özellikle kadınların savaşta hiç bir rolü yok ama barışta elleri ruhları ve rolleri var sloganlarını attılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder