Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

26 Ağustos 2014 Salı

RTE: İşte 10 Yıllık Yol Planı

Yazının kodları: Yeni AKP ne demek.. En büyük yol arkadaşı tasfiyesi.. “Partiyi gençleştirme”nin anlamı ve 9 yıllık hayali ve planı. Hesap edilmeyen siyaset ve doğa yasaları..

Önce Yeni AKP: Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk başlangıçta yola çıktığı arkadaşlarından bazen birer birer, bazen ikişer beşer silkelenip kurtulduğu bir yeni partiden bahsediyoruz. “Beraber çıktık bu yola” şarkısının politik olarak en çok yalan olduğu yer AKP midir? Kurucu’lardan kaç kişi aktif kalmıştır sizce?
Büyük çoğunluğu 12 yıl gibi kısa bir süre içinde yollarını ayırdı veya ayıklandı. Hem de partinin 12 yıldır hep iktidarda olduğu süre içinde.. Aslında, politikanın doğası gereği, hepsinin önemli şimdi en önemli yerlerde olması gerekirdi.. Parti başarısızlığında dökülmelerin olması normaldir de, düzenli başarısında yaprak dökümünün özel anlamı olması gerek..
Dökülenlerin bir kısmı devlet-ülke yönetiminde ideallerine aykırı büyük hayal kırıklığına uğradıkları için.. Bir kısmı çıkar çatışması sonucu safdışı bırakıldıkları için.. Bir kısmı, örneğin sosyal demokrat ve bazı liberal- Anap-DYP kökenliler zaten geçici yol arkadaşı olarak alındığı ve RTE’nin artık kendilerine hiç ihtiyaçları kalmadığı ve kalmadığını gördükleri için..
RTE, kendi politik inanç ve görüşlerini ve tek adam yönetimini sağlamlaştırdıkça hepsini safdışı bıraktı... Gerektiği an ve zamanda..
Tabii bu yürüyüşte kullandığı sadece politik figürler değildi..
Aynı zamanda, toplumda yazılarıyla ve çevresiyle sivrilen liberal ve solcu eskilerini de iyi kullandı. Neler geldi neler geçti.. Altan biraderlerden tutun da mahdumlarına kadar, romancılarımızı kuyruğuna taktı götürdü. Yazarlara çizerlere, yetmez ama evetçilere, darbeye dur de diye ortaya çıkartılan sözde genç sivillere kadar..
Artık onlara ihtiyaç kalmayıp AKP iktidarının açtığı köşelerden bucaklardan yol ortasına bırakılınca, hemen hepsi RTE’yi hedef aldılar.. Kimisi aldatıldık, kimisi biz aynıyız RTE döndü kılıfı dikerek: Şimdi RTE tarihin en büyük diktatörlerinden biri oldu! Tabii, aralarında sürekli iktidara yanaşmışlığını koruyan becerikliler de yok değil..

EN BÜYÜK YOL AYRIMI
RTE, AKP’de şimdi daha büyük bir silkeleme, yolları ayırma dönemini başlatıyor. RTE Cumhurbaşkanlığına çıkarken, daha büyük bir ayrılma dönemi de başladı. Gül, RTE’nin ilk gözden çıkarttığı partinin en büyük ismiydi zaten. 4 yıldır!
Partiyi gençleştirme”, aslında en büyük tasfiyenin vitrin sloganıdır. Partide RTE’ye inanmışları bırakacak bir süreç başladı. Davutoğlu ve yeni açıklanacak cepte hazır olan hükümet, 2015 seçimlerine kadar bir geçiş aşamasıdır. Esas büyük tasfiye seçimlerde olacak ve partinin kurucu ve yol arkadaşı baba isimlerin hiç biri aktif siyasette bulunmayacak. Aktif siyaseti, RTE ve seçtikleri yapacak.
Neden bu çekirdek kadro tasfiye oluyor?
İlk ve en önemli neden olarak, baba isimlerden çoğunun parti ve ülke yönetimine ilişkin sık sık RTE’den farklı olgunlaşmış düşüncelere sahip olması, rahatsızlıklarını dışa vurmasıdır. RTE’ye biad yerine, bazen RTE’den kurtulma düşüncesini bile taşıyorlar.. Hayır hiç abartmıyorum.
RTE, özellikle İkinci Şike yasasının kabulu sırasında “arkadaşları”nın yalpaladığını gördü. Daha sonraki süreçte de benzer durumlar yaşandı. RTE için tek politik gerçek var: Parti ve hükümette, yol arkadaşları sarsılmaz bir irade ile yanında duracak.
İkinci Şike Yasası’ndan sonra Parti tüzüğünde değişiklik yaptı RTE ve “üç dönem kesintisiz görev yapanlar bir dönem ara verecekler” kuralını ve Parti liderine de ayrıcalık getirdi.. Siyasette bir dönem ara vermek, genellikle ölüme terkedilmektir.. Yeni gelenler yerlerini sağlamlaştırır, zaten 70 yaşlarına dayananlar da siyaset dışına düşer. Japon filmi Narayama Türküsü’nü bilir misiniz?

YOL PLANI VE HAYALİ
RTE, eskilerden AKP arınmış, deneyimi daha az ve dolayısıyla kendisine daha çok muhtaç yenilerle, “gençlerle” yola devam edecek. 2015 seçimlerini de kazanma beklentisi tutarsa, bu “gençleri” 5yıl boyunca aynı zamanda “kendi garantisi” olarak da görüyor. Sözlerini dinleyecekler, Çankaya’dan hükümeti de yönlendirmesine kolaylık gösterecekler... Umudu bu.
Planı ve hayali, Cumhurbaşkanlığının biteceği 2019’da ya adaylığını tekrar koyarak kurduğu düzeni sürdürmek ya da Başbakanlığa yeniden gelmek..
2023’e, Cumhuriyetin 100.yılına ülkenin tek muktediri olarak girmek, RTE’nin en büyük hayalidir ve bugün bütün yaptığı düzenlemeler, arkadaşlarını silkelelemelER vb, bu amaca yöneliktir...
***
Ama hayat ve siyaset, hiç bir zaman çizildiği gibi gitmemiştir. Seçimlere kadar süreç, RTE ile hükümet arasında cicim ayları ve RTE için de bir geçiş dönemidir. Sonra doğanın ve siyasetin bilinen yasaları ile ülkenin gerçekleri ve yaşadığımız çağın kaotikleri devreye girer.. Daha neler neler..
Hiç bir mühendisin en mükemmel tasarımı bile beklenmedik olaylarla karşılaşır. Kaldı ki burada “sosyal-siyasal mühendisliğin”, basit ve sıradan bir planından bahsediyoruz!
Hayattaysak, yazın bir kenara...

--24 Ağustos 2014 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder