Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Düşen Bir Lider Portresi ve Büyük Öngörüsü: Polis Devleti -1

Fotoğraflara bakıyorum, yüzü ürküntü veriyor. Yüz kasları gergin mi gergin, gözler adeta fışkırmış. Hiddeti, bütün düşüncelerinde dışa vuruyor... İki kişi ölmüş, polislerin arabasına yanıcı madde atılmış, ortalık panik... Yine bir Alevi aile babası kanlar içinde.
Yurttaşlar vurulup düşüyor... Ama ülkenin baş sorumlusu “polis nasıl sabrediyor, anlamıyorum” diyor. İki cinayet sanki tatmin etmemiş kendisini, nasıl sabrebiliyorsun sözünün ancak şu anlamı olabilir: “Kardeşim, sana karşı koyanları vur yık yere.. iki yetmez, elini tutan mı var, öyle bir ders ver ki....”
RTE, topluma liderlik anlamında artık “adam” olur mu.. Kesin hayır. Aman yok, dur yok, sakinleştirmek yok.. Sadece, o ve adamları, taraftarları, polisi var.
Geri kalanlar, başkaları, ötekiler. Aslında ötekilerin hepsi, dönüştürmek, boyun eğdirmek, susturmak ve özetle yoketmek istedikleri. Nefret dolu. “Bana diktatör diyenler,” sözleriyle Kılıçdarıoğlu’nu parmağıyla gösterecek kadar amansız, “işte sen hey orada oturan”. Biraz önce yanyana oturduğu kişi, Kılıçdaroğlu, tüm nefret ettiklerinin temsilcisi!
Ama yapamamış, dönüştürememiş ve giderek karşısına dikilen bir toplum. Pata küte insanlara girişebilecek kadar hırs ve hiddet küpü.
O bir köktendinci. Sadece dini inançlarını kastetmiyorum, düşüncelerinde öyle. Hikmetyar’ın dizi dibine oturan kimse, bugün de, siyasi olarak daha gelişmiş olarak taa kendisi.. Herkesi kullana kullana çıktığı tepede tek başına.. Şimdi çevresinde tamamen biad edenler ve kendilerine yeni arpalık ve yemlik sunulanlar kaldı; onlar da, zavallılarım çırpınıyor.. Tek şansları var: kesinlikle boyun eğmek, kesinlikle tam savunmak... ne yaparsa ne söylerse kesinlikle evet doğru deme...

BÜYÜK BAŞARISIZLIĞIN KULESİNDE
Büyük bir başarısızlık içinde. Yoo hayır, başarı seçimlerde yüzde 43 oy almak değil. Diktatör olsaydım sen öyle ortalıkta mı gezebilirdin, diyor ya.. Tam da içindeki özlemi dışavuruyor. Kürsüden parmağını muhalefet liderine sallayıp bunu söyleyen, bütünüyle asıp kesemeyen bir insanın söylemidir.
Yanıp tutuşuyor. Bir adım var önünde, ama atamıyor... Atamayacağını biliyor. Sıkıntı burada. Ama bir diktatörün yapacaklarini de yapıyor.
Başarısız dedik. Suriye’de çökmüş. Batı ile tüm ilişkilerinde çökmüş. Dünyada itibarı bitmiş. Arap ülkelerinden önemli dışlanmış, İslam dünyası imamlığı gitmiş. Türkiye’yi 10 yılda dönüştürememiş. Karşısında direnen güçlü bir toplumsal yapı var.
Uludere/ Roboski ölüleri, Reyhanlı ölüleri, Gaziantep ölüleri, Soma ölüleri, Gezi parkı ölüleri.. Kazalarda dünya birincilikleri.. Durmadan ağıtların yakıldığı bir ülke, mezarlıklarına koşan bir halk.. İşsizlikten, her türlü ölümcül ve rezil işi kabul etmeye zorlanan milyonlar..
İktidarı bitmiş tükenmiş aslında. Yüzde 43 oya rağmen, iktidarda kalabilmesinin mümkün olmadığını gösterecek deney ülkesi durumunde Türkiye.
Onun hırsının, kızgınlığının, köpürmesinin, polise nasıl sabrediyorsun diyebilecek kadar siyasi gözü dönmüşlüğünün nedeni bu.. Başaşağı gidişini görmesinden.. Ne yapacağını bilmemesinden. Bilse bile artı bunu yapabilememesinden.

BÜYÜK ÖNGÖRÜSÜ VAR AMA: POLİS DEVLETİ
O öngörülü bir insan ama.. Müthiş hem de! Kendisinin, iktidar uygulamalarının, nasıl gelip bir duvara toslayabileceğini yıllar öncesinden görmüş. 2006’den itibaren iç güvenlik harcamalarına büyük önem vererek, polisi tam bir silahlı kuvvetler gibi güçlendirmeye yönelmiş. MİT yasasını da bunun üzerine bindirmiş. Şu rakamlara bakın (Hey Türkiye Nasılsın, kitabından):
İç Güvenlik harcamaları:
2006 >10 milyar TL;
2011 >15 milyar TL;
2012 >18 milyar TL;
2013 >27 milyar TL
Şimdi polis sayısındaki şu füze gelişmeye bakın:
32 ülke arasında yapılan bir sıramalaya göre, 100 Bin Kişiye düşen polis sayısı bakımından İlk 5 Ülke:
1. Rusya 564.6 ;
2. Türkiye 474.8 ;
3. İtalya 467.2;
4. Portekiz 454.2;
5. Hong Kong 450.7
Tomalar, Biber ve diğer kimyasal gazlar.. Bunların hepsi bu iktidarın ülkeye kazandırdıkları.
Veee Hürriyet’te Cengizhan Çatal’ın yeni haberi:

Son alınan 25 adet TOMA için 6 milyon 125 bin dolar ödendi. Tanesi 245 bin dolar olan araçların daha gelişmiş versiyonu tasarlanıyor. Katmerciler Holding ile 30 adet TOMA için 9 milyon 960 bin liralık üretim anlaşması yapıldı. Yeni üretim TOMA’lar ateşli silahlarla balistik testlere tâbi tutulacak, askeri testlerden geçecek, en sağlam hale geldikten sonra da üretilip polise teslim edilecek. Sağlamlaştırılmış TOMA’lar 15 tondan daha ağır olacak. ‘TOMA-2’ adı verilen proje kapsamında üretilen araçlar uzun namlulu silahlara karşı da koruma sağlayacak
***

Halkına karşı durmadan TOMA üretiyorsa bir insan, ikinci seferde Kılıçdaroğlu’na da, Toma’ların üzerinden ve içinden seslenir...
-25 Mayıs 2014 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder