Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Kasım 2013 Çarşamba

Totaliter Demokrasi İnşası

Muhafazakar demokrasi.. Bu nedir? Burada DURUN, devamını okumadan önce yanıtını düşünün.. Belki de bildiniz; o bir Başbakan’ın söylemidir, derseniz yanıta biraz yaklaşmış olursunuz. O zaman bir adım daha atar ve problemi çözersiniz. Benim yanıtım şu: Muhafazakar Demokrasi, İleri Demokrasi neyse odur!.. Başbakan ve arkadaşları ne kadar “ileri demokrat” iseler, o kadar da “muhafazakar demokrat”lar..
Problemi çözdük! Şimdi bu yoldan ilerleyelim!
Hayır, Başbakan’ı izliyoruz.. Dün de “muhafazakar demokrat” olarak konuştu: Kız ve erkekler aynı apartmanda/yurtta kalamazlar! Muhafazakar demokrat anlayışlarına tersmiş! Hepimiz MuhafazakarDemokratız, değilsek olmak zorundayız.. İçki ters, uyacağız.. Az oçcuk ters, çok çocuk yapacağız.. Saç açık ters, örteceğiz... Karışık yurtlar varmış da haberim yok; vay canına epey ilerlemişiz! Hey ülke, toplum, öğrenci, yurt.. başbakanın avucunun içinden nereye kaçıyordun!
Muhafazakar demokrat ile ileri demokrat arasındaki bağlar tıkır tıkır işliyor! Acaba Yalçın Bey’in (Akdoğan), on yıl önce AKP’nin ideolojisinin “teorisini” yaptığı Muhafazakar Demokrasi kitabında, bu kız-erkek yurtlarının ayrılığı da var mıydı! Yoktu tabii ki! Böyle “küçük işler” teorik kitaplara girmez, sadece onun uygulaması olur!
1968’de Berlin’de kaldığım “Studentendorf”ta kız-erkek karışıktı. 45 yıl önce! Tabii, tarihi bir o kadar da eskiye gidiyor olabilir! Orada toplumsallaşma anlamında “ehlileştim” denebilir! Almanya’da Hristiyan Demokratlar yıllardır iktidarda.. Şimdiiii.. acaba başbakanın bu icraatına ne derler?
Başbakan “Biz ne Montesquieu’nün ne de Jean-Jacques Rousseau’nun ortaya çıkardığı bir partiyiz. Biz bu işin hafızasını da kendimiz oluşturduk” dedi. Çok doğru, “ileri demokrasi”yi de!
Yani parti ideolojisi içinde insanlığın düşünce ve gelişme tarihinden,, uygarlıktan “milim yok” mu demek istedi?!
Partinin “Teori ve Pratiği”nin içeriğinin nelerle doldurulduğu anlamak için bakınız: Uygulamalar! Hukuktan yargıdan başlayın, Taksim’den çıkın, yurtlara varın.. Yol düz değil, her adımda takılıp düşersiniz!
***
Bir bilim insanımız tvit attı: Başbakan yurt melesiyle ilgilendiği kadar öğrencilerin PISA başarısızlıkları konsuyla da ilgilense, diye..
PISA, öğrenci başarılarını ölçerek ülkelerin eğitim sistemlerinin durumlarını gözler önüne seren, üyesi olduğumuz OECD’nin araştırmasının adı. Pizza’dan aklınıza kalabilir!? Başarı sıralamasında sondan üçüncüyüz! Okullarda kalite sapır sapır dökülüyor! Biz öğrencilerin bir arada olduklarında aralarında neler geçebilecekleri konusunda düş kurmakla geçiriyoruz.. Asabımız bozuluyor.. Ve bir emirle bu asab bozukluğunu toplumun üzerine yıkıyoruz.. Onlar düşünsün!
İktidar, kadın-kızın saçını örtmesiyle ilgileninceye kadar, kadınımızın küresel durumunu düşünse, bu ülke pırıl olur.. Aşağıda Küresel Cinsiyet Eşitsizliğinde Türkiye’nin bazı komşu ve islam ülkeleriyle  bulunudğu sıraların kıyaslaması var..  (1) en iyi, yukarıya doğru kötü.. (Bu rakamlarda son rapora göre küçük oynamalar var, bu hafta çıkacak kitabımda (Hey Türkiye Nasılsın?) en yenileri var:

Bazı İslami ve Komşu Ülkeler ile Kıyaslama,
             Eşitsizlik Sırası, 2013

B.Arap Em.
109

Yemen
136

Suriye
133

Suudi Arab.
127

Fas
129

İran
130

Mısır
125

Umman
122

Türkiye
120

Lübnan
123

Ürdün
119

Cezayir
124

Katar
115

Bahreyn
112

Kuveyt 
116

Malezya
102

Azerbaycan
99

Endonezya
95

Bangladeş
75

Yunanistan
81

Çin
69

Brezilya
62

İsrail
53

Bulgaristan
43

Kazakistan
32


Başbakan, bütünüyle yukarıdaki ve benzeri listelerle uğraşmalı.. Ama bu listeler hiç ilgisini çekmiyor. Bu nedenle de Muhafazakar /İleri Demokrasiyle, yani “TotaliterDemokrasi” inşasıyla ile uğraşıyor.

TotaliterDemokrasi  kavramı için böyle bir şey yok olmadı der gibisiniz. 
Neden? İktidar ileri demokrasi olduruyor da, biz niye totaliter demokrasi oldurmayalım?! :-))
--5 Kasım 2013 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder