Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

1 Kasım 2013 Cuma

7,5 Milyarlık Marmaray ve Sopalanan Cumhuriyet

Şöyle 100-200 bin kişi İstiklal ve diğer caddelerden Taksim’e çıktığı gün, bu iktidar yıkılacak! Başbakan’ın bütün korkusu bu; ve bu olasılığı bertaraf etmek için onbinlerce polisiyle Taksim’e duvar örüyor, Cumhuriyet Anıtı’na yürümeyi yasaklıyor.
Dün İktidarın başları Marmaray’ın açılışını yaparken, polisleri ide gençleri kadınları kızları yaşlıları çocukları sopalıyor, biber gazlıyordu.. Ayıptır ve iktidarınız adına utanç vericidir..
Ama ne gam! Millet hem Cumhuriyeti hem Atatürk’ü, bir kaç yıldır, belki de ilk kez bütün anlam ve içerikleriyle birlikte yeniden keşfediyor; iktidara karşı Cumhuriyet ve Atatürk halkası giderek genişliyor. Dikkat etsinler, Ankara’da sıkışı kalmasınlar!
Oysa, madem İstanbul’a geldiniz, Taksim Cumhuriyet anıtına gidin, size iktidar yolunu açan ve Cumhuriyet’in ilanına ve bayramına teekkürleriniz sunun.. Sonra Taksim’i aşın millet gelsin kutlasın Cumhuriyetini.. Size de “demokratik itirazlarını” bağırsın.. Kayıp mı ederdiniz, kazanır mıydınız!
Anlamakta zorlanıyorum diyeceğim, ama hayır çok iyi anlıyorum!
Atatürk’ün büyüklüğü, Cumhuriyet’ı kurması altında eziliyorsunuz. Dış İşleri Bakanı’nız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sizin döneminize kadar olan “bölümü” için (1923-2003) Fetret Devri diyerek, tanımama yolunu seçmektedir. Yaptığı şudur asında: AKP iktidarını Osmanlı’nın Vahdettin’ine yamayarak, yeni bir “süreklilik” kuruyor..
Bir iktidar nasıl bu kadar aykırı düşer? Şunu söyleyebilirim, Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarı, muhalif seçmenlerce bugüne kadar en çok nefret edilen bir iktidar yapısı oluşturdu. Bunun bedelini siyasi olarak eninde sonunda ödeyecekler..
***
İktidar, Marmaray tüp geçitini, aslında Cumhuriyet Bayramına karşı kullanmaya kalkıştı. Ne gerek var? Marmaray, kendi projeleri de değil.. Gelin şu 7,5 milyarlık projeye bakalım:
Tüp Tünel geçişi: 3,3 milyar TL
Banliyo hatları iyileştirme, Gebze- Haydarpaşa- Sirkeci –Halkalı= 1,042 milyar Avro
Demiryolu araç temini: 586 milyon Dolar = Yaklaşık veya en ucuz: 7,3 milyar TL (Kaynak, http://tr.wikipedia.org/wiki/Marmaray) Müşavirlik hizmetleri daha çıkacak masrafları da hesaba katarsanız, en az 7,5 milyar liralık bir proje söz konusu. Proje kredileri Japony ve Avrupa Yatırım Bankası’ ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan temin edildi. Bunlar Türkiye’nin borçlarıdır.
Proje aslında 1985’de fikir olarak geliştirildi, 1987’de kapsamlı yapılabilirlik araştırmaları, deniz altında ilk sondaj çalışmaları ile birlikte tamamlandı. 1998’de “güncellemelerle” gerçekleşme aşamasına getirildi, araya ekonomik krizler girdi, 2004’te de “ilk kazma” vuruldu. Yani projenin tüm hazırlık aşamaları, Recep Bey’den önce hazırdı. Önce bunu belirtelim ve soralım: Başbakan acaba hazıra konduğu proje için, emeği geçen iktidarlara minik bir teşekkür etti mi? Anımsayan var mı?
Toplam 76 km uzunluğundaki projenin yeryüzü bağlantıları henüz yapılıyor yapılacak. Şimdi ancak Üsküdar- Yenikapı arası gider gelirsiniz.. 4 yıllık gecikme var, nedeni de Yenikapı’da ortaya çıkartılan İstanbul’un Bizans ve daha eski zamanlarına ait muazzam arkeolojik yapıların eserlerın ortaya çıkması.. İstanbul’un tarihi değişti ve zenginleşti. Bunlar dünya çapında bir olay oldu.
Başbakan buna çok sinirlendi, 2011’de şöyle dedi:
Sürekli, yok arkeolojik şey, yok çömlek çıktı, yok şu çıktı, yok bu çıktı ile önümüze engeller koydular. Bunlar insandan çok daha mı önemliydi. Yok kuruluydu, yok yargısıydı bunlara takılıp kaldık. 3 sene bizi engellediler. Marmaray'ın işletmeye açılmaması değil maddi kaybı da ciddi noktada. Bundan sonra engel mengel tanımıyoruz, bedeli ne olursa olsun.”
Bu çanak çömlek aşağılamasını pek çok kez yaptı.. Oysa İstanbul muazzam bir hazine kazanmıştı. Evet, bunlar “insandan daha önemli” idi! Böyle karşılaştırma yapılabilir mi? Adınız RTE olursa evet yaparsınız. Bir “uygarlık” ile günümüz insanının “faydacılığı”nı mı karşılaştıracağız!
Neyseki RTE’nin bu arkeolojik çalışmaları yasaklamaya gücü yetmedi! Sanırım bir de Gezi Parkı var! Yani RTE’nin elinden kurtarabildiğimiz çok az şey var!
***
Marmaray, Gebze ile Halkalı’yı birleştirecek çok önemli bir raylı ulaşım. Marmaray Türkiye Cumhuriyeti’nin projesidir. Tamamlamak bu hükümete nasip oldu. Teşekkür edelim, ama Recep Bey lütfen abartmayalım! 7,5 milyar lira borçlandı bu millet! Asrın projesi palavralarını da bir kenara bırakalım, biraz mütevazi olun!
Bu iktidarın en iyi bildiği, böyle “büyük” yapıların propagandalarıyla seçmen oyları üzerinde etkili olmak.
Kılıçdaroğlu doğru söyledi: İstanbul’a 150 milyar yatırdınız, (bence gömdüler), bu dünya kentini bir kaz kat daha yaşanmaz hale getirdiniz..
Türkiye’den de şaşalı bir tüketim toplumu yaratmak için 367 milyar dolar dolar borçlandırdınız..
Şimdi bunların hesabını kitabını yapma zamanı geldi, kolları sıvayalım..
---31 Ekim 2013 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder