Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

3 Kasım 2013 Pazar

Denizin Altında 20 Bin Fersah

Başbakan’ın Marmaray’ı Cumhuriyet’in 90.yılına yetiştirme isteğini anlamamak mümkün. 100.yıl hedefi olan bir siyasetçi şüphesiz ki, hele iktidardayken 90.yılı ıskalamaz.  1923’e 10 yıl var, kime öle kim kala.. O tarihte iktidarda mı olacak, bir köşede anılarını mı anlatacak.. Türkiye bütün olarak durur mu, Başbakan bir Türkiye İslami Cumhuriyeti’nde, biz Türkiye Laik Cumhuriyeti’nde, başkaları da Türkiye Kürt Cumhuriyeti’nde mi yaşar... (şaka şaka!)... yine de, kim bilir?
Ama 90.yıl burada, kendisi de iktidarda ve orada da Marmaray var.
Bu yılın şubat ayında alarm zillerini çalmış Başbakan: 29 Ekime kesin yetiştirile!.. Bir son emir yani! Hani askere ölümüne hücum emri verilir ya.. Öyle bir şey..
Altyapı yatırımları Genel Müdürü Mete Tahan’ın paçaları tutuşur.. Japonları masaya oturtur.. İşte Köprü, ya aşağı atlarsınız ya da tüneli bitirirsiniz.. Japonların en iyi anladığı şey, harakiri diye düşünür.. bir kağıt imzalatır, imzasını kanı atar.. Bu ‘anlaşma’yı da çerçeveleyip müdürlüğüne asar! Yşani emirle demirin kesilmesi olayını yaşıyoruz!
Japon Başbakanının açılış töreninde ellerini açıp ne için dua ettiği ve yüzünün niye Çarşamba pazarı gibi göründüğü böylece anlaşıldı: Tanrım bir felaket yaşamayalım, tünel patlamasın, elektrikler kesilmesin.. yoksa siyasi hayatım biter!
 Neyse, anlaşılan Japonlar kendi işlerine güvenmişler ki, tamam demişler.. Ama elektrik melektrik kesilmelerine gelince, bu vakayi adiyeden ülkemizde.. Normaldir.. Niye gürültü koparıyorsunuz ki! Ayrıca, denizin altında 20 bin fersah macerasının Marmaray versiyonunu, Jules Verne mezarından kalkıp yazamaz!
Canlı canlı İstanbullular bu macerayı yaşıyor, evladiyelik bir öyküleri var..
Hadi ama, abartmayın o kadar! Yürüyün kardeşim, biraz hızlı hızlı! Elekrik kesintileri olmasaydı, şu tüneli yürüyerek geçebilsek keşke, diye düşünürdünüz!
Ben koşmak isterdim dipte, mesela! Büyükşehir unutmasın, tünel koşusu yarışması düzenlesin!
Başbakan ve adamlarına hoşgörü sıfır! Buldunuz bulandırıyorsunuz!?!

Çanak Çömlek Geciktirdi Masalı
Fakat doğrusu Başbakan’nın şu “çanak çömlek dediler, Marmaray’ı 4 yıl geciktirdiler” söyleminin de, bırakın müthiş arkeolojik kazı faslını, gerçeklerle zerre kadar ilgisinin olmadığını okurum Kutay Özaydın’ın şu mektubu kanıtlıyor.. Okuyalım:
Marmaray Projesine ilişkin 31.10.2013 tarihli yazınızda sözü edilen projenin gecikmesi konusunda bazı bilgiler aktarmak istiyorum:
1. Projenin gecikmesinin Yenikapı arkeolojik kazılarından kaynaklandığı gerçeği yansıtmıyor ve sadece kamuoyunu gecikmenin gerçek nedenleri konusunda yanlış yönlendirme amacı ile kullanılıyor.
2. Yazınızda belirttiğiniz gibi. projenin bir çok ayağı bulunmakta, Yenikapı kazıları bunlardan sadece Yenikapı İstasyonunun tamamlanmasını geciktirmiştir.
3. Projenin en önemli parçası olan tüp geçit 8-9 ay önce tamamlandı, projenin Yenikapı kazılarından dolayı 3 yıl geciktiği iddiasi böylece havada kalıyor.
4. Projenin diğer önemli parçası Haliç geçişi köprüsü henüz tamamlanmadı ve Yenikapı kazıları ile bir ilişkisi yoktur.
5. Projenin diğer önemli parçaları olan Kadiköy- Gebze ve Kazlıçesme- Halkalı demiryolu hatlarının iyileştirilmesi ihalesi yapıldıktan 2 yıl sonra hiçbir ilerleme olmadan iptal edildi, uzun bir aradan sonra yeniden ihale edildi. Bu hatların gecikmesinin Yenikapi kazıları ile bir ilişkisi yoktur, ne zaman tamamlanacakları da belli değildir.
Özet olarak, sizin de belirttiğiniz gibi, İstanbul tarihinin yeniden yazılmasına yol açacak kadar önemli arkeolojik bulguların elde edilmesini sağlayan Yenikapı kazıları iyi ki yapılmıştır.. Bunun için kimsenin suçlanmasını gerektirecek bir durum yoktur. Bu konuda Başbakan ya yanlış bilgilendirilmekte veya kendisi bilinçli olarak kamuoyunu yanıltmaktadır.
***
Bu mektuba noktayı ben koyayım:
Yenikapı kazıları çoktaaan bitti, müzelere girdi, ama Marmaray Projesinin Gebze ve Halkalı ayakları henüz yeni yapılıyor..
Başbakan uyutuluyor mu?
Yoksa millet mi uyutuluyor

Tüneli Yapacak Kimse Yok mu Ülkemizde?
Son bir soru ile bitirelim: Acaba şu tünel işini ülkemizde gerçekleştirecek kimse yok muydu?
Hani dünya çapında inşaat şirketlerimiz falan var ya!
Yoksa, bir teknolojik inşaat şirketleri indeksi yapılsa dünyada, bizimkiler yine sonda mı yer alırlar?
Yani bizler hala işlerin hamaliyesini mi yapıyoruz?
Bir Japon mühendislik-inşaat şirketi bir iş alıyor,  3-4 milyar lirayı birden götürüyor ya..
Biz de soralım dedik!
--- 3 Kasım 2013 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder