Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

28 Temmuz 2013 Pazar

RTE’nin 12’den Vuruluşu


Başbakanın sözcüleri, dilleri, alt üst beyinlerinden büyük bir bağırtı koptu, duydunuz mu? Susup geçiştirirler diye düşünmüştüm, ama nerede o kıvraklık veya derin düşünce! Bodoslamadan bindirdi Başkanın Adamları, sille tokat, kafa-göz, küfür bini bir para!
AKP’ye yazdığı uyduruk, eklektik, göstermelik muhafazakar demokrasi elbisesi giydiren “Başkanın kafasının yarısı” Y. Akdoğan’a bakın, nasıl köpürmüş: “Densizler, ilkesizler, naylon demokratlar...” Artık Allah ne verdiyse’ye alışıklar ya! Bağır bağır, iyi gelir, rahatlarsın! Tabi partinin propaganda şefi H. Çelik de benzer tonda giydiriyor.. “İsterse 500 oskar alsın, ahkam kesmesinler”..
Tabii, Başbakan’a kulak verelim: “Bunlar düşüncelerini kiraya vermiş tipler, eğer bunlar gerçekten demokrasiye inansa, yüzde 50 oyla iktidar olmuş bir partinin liderine diktatör deme ahlaktan yoksunluğunu gösteremezlerdi. Bu dört dörtlük bir densizliktir… Times parayla kendi sayfasını kiraya veriyor. Bu Times'ın da ahlaki zaafıdır. Times ile ilgili olarak da hukuki girişimde bulunacağız.”
***
Kime bu şiddet demeyin! The Times’da tam sayfa yayınlayarak Gezi Direnişi’nde kitlesel şiddeti ile binlerce insanı yaralayan, sakat bırakan ve 5 kişiyi de öldüren RTE ve polisini şiddetle eleştirenlere! (RTE’nin bu kitlesel şiddetinin bir üst aşaması şu sırada Mısır’da yaşanıyor!)
Bu ilan, tam 12’den vurdu iktidarı! RTE’nin Strasbourg’da “İnsan Hakları Mahkemesi”nde bu şiddetin hesabını verebileceğini ima etmeleri, anlaşılan iktidarın çıldırmasının temel nedeni! Düşünebiliyor musunuz manzarayı, “diktatoryal yönetim” kurduğunu söyledikleri RTE sigaya çekiliyormuş.. Türkiye’nin bu anlaşmanın altında imzası var.. (İlanın tam metnini bloğuma koydum, http://orhanbursali.blogspot.com)
Kimler var? Bilim, sanat, sinema, edebiyat, düşün dünyasının en kaymak tabakasından insalar.. Sean Penn.. Kraliçelerin Sir’leri.. Andrew Mango! Davt Lynch.. Fazıl Say.. Susan Sarandon... Hepsi doruk isimler..
RTE’nin Kazlıçeşme ve Ankara toplantılarını kastederek, “Nurenberg Toplanması” deyimiyle Faşist Hitler’in büyük kitlesel toplantılarını mı anımsatmıyorlar..
***
Hepsi bu kadar değil, dünyanın demokratik güçleri RTE ve iktidarını kuşatmaya çoktan başladı. Bu en ses getirenlerindendi..  Bundan bir hafta önce de, dünyanın bir numaralı bilim dergilerinden Science, aralarında 4 Nobel ödüllü bilim insaın da bulunan 25 ünlü akademisyenin, RTE şiddetini sert bir şekilde eleştiren bildirilerini bastı (19 Temmuz; Türkiye, protestolara karşı şiddeti sona erdirmelidir!)
New York’ta Nobel ödüllü bilim insanlarının da bulunduğu çok sayıda akademisyen, Manhattan New School’da toplantı düzenlediler ve 'Gezi Parkı' göstericilerine ve Türkiye'de doktorlara karşı hükümetin tavrını kınadılar.. Hükümetin doktorlara karşı ayrıca gönüllü yardımlarını engellemek için yasal önlemlere başvurmaya kalkışması da büyük tepki çekti..
Dünya Tabipler Birliği ayaklandı.. Başbakan mektup yağmuruna tutuldu, topluma karşı aşırı şiddetle karşılıkv erilmesi ve kimyasal madde kullanılması kınandı.
Ayrıca: “70’e yakın ülkeden 500’ün üzerinde eğitim ve bilim kuruluşuna üye 4000’den fazla akademisyen, barışçıl göstericilere uygulanan aşırı polis şiddetini kınayan ve göstericilerin temel anayasal haklarını özgürce kullanmalarını destekleyen bir bildiri yayınlandı.”
Daha önce yayımlanan New York Times gazetesindeki ilanı da anımsayalım! RTE ve adamları ilk o zaman hop oturup hop kalkmış, NYT’a “haddini” bildirmiş ve nasıl gazetecilik yapacakları konusunda ders vermişti!
Tabii, RTE ve adamlarının Türkiye’de “hamamdaki ayı nasıl ayakta durur, nasıl yatıp yuvarlanır’ı oynattıkları medyaya alışık oldukları için, dünyadaki özgür sesler kulaklarına yabancı geliyor!! Sanki onlar Mars’ta yaşıyorlar!
Tabii, dünya kamuoyunun ve meslek örgütlerinin, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaptıkları açıklamaların ise haddi hesabı yok.. Biri geliyor biri gidiyor..
Dünya hukukçularını da unutmayalım..
***
Şimdi bütün bunların hükümet için bir anlamı yok mu? Çeliklerin Akdoğanların çığlıklarına bakılacak olursa, çok anlamı var…
Bu bildirileri yayımlayanların, ilanları verenlerin dünyadaki temsil yetenekleri çok büyüktür..
Altlarında belki de 1 milyar insanı bulabilirsiniz, görebilirsiniz!
Bir imza beş-on- 20-50, adamına göre 100 milyonluktur..
Bütün mesele de burada!
Bu sıradan bildiri değil, aynı zamanda arkasında büyük siyasi desteği de görmemiz gereken bir bildiridir!
***
Sonuç şudur: Türkiye’nin itibarı Büyük Gezi Direnişi- Protestosu ile doruklara tırmanırken… RTE ve iktidarınınki ise yerlerde sürünüyor..
Bu nedenle hepsi bağırış halinde.. “eyvah, demokratik çoğunluk tarafından kuşatıldık..” düşüncesinde…
Evet, dünya demokratik kamuoyu, ülkeyi şiddete boğan RTE ve iktidarının diktatör yüzünü gördü. 
Olay budur..
Peki Yalçın Akdoğan “yedirmem” dediği başbakanını kurtarabilecek mi?
--28 Temmuz 2013 Pazar / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder