Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Dünya’da Bir Bilim Kurumu Gösterin ki, Evrimi reddetsin! TÜBİTAK’a Çok mu Şaşırdık?


CBT Gündem sayı 1373, 12 Temmuz 2013
Uluslararası alanda uzman bilim insanlarımızın düzenlediği “Evrimsel Matematik” konulu yaz okulu çalışmasına istedikleri maddi desteği, TÜBİTAK’ın reddederken gösterdiği gerekçe geçen hafta tartışılan konular arasındaydı. Gerekçe mi, açıkça yazalım: Evrim tartışmalı bir konudur, okul kitaplarında da böyle öğretilmektedir, geleceğe yönelik bir niteliği ve yenilik boyutu yoktur, zaten düzenleyenlerin de bu konuda uzmanlıkları tartışmalıdır..
Başvuru yapılıyor, başvuruyu değerlendirmek için bir kurul oluşturuluyor, kurula evrimi reddedecek dinci isimler ağırlıklı olarak yerleştiriliyor ve başvuru tabii ki aptal ifadelerle reddediliyor. Böylece TÜBİTAK yönetimi “eh ne yapalım Kurul reddetti” diyerek elini beyaz yıkamaya kalkışıyor.. Millet aptal ya..
Şurada yazıyorum, dinci bir partinin iktidarda olmadığı dünyada herhangi bir ülkenin en önemli bir bilim kurulunda böyle bir karar bugüne kadar alındı mı hiç, alınabilir mi? “Evrim tartışmalıdır, bu nedenle bu konudaki projelere destek veremeyiz” kararını alabilecek dünyada bir bilim kurumu gösterebilir misiniz.. Bir ünivresite gösterebilir misiniz.. Lütfen, hadi ama! Madem tartışmalı, ayanı görüyte olan ciddi bir bilim kurumu gösterin.. Bu yetmez, bir de dünyada TÜBİTAK ayarında bir bilim kurumunun başında birisini gösterin ki, “Evrim tartışmalı bir konudur” desin.. 
TÜBİTAK Başkanı, Pof. Dr. Yücel Altunbaşak, Amerikalarda bulundu, araştırma yaptı, falan filan; bulunduğu kurumların, üniversitelerin herhangi birinde, “evrim tartışmalı bir konudur, dolayısıyla bilim değildir, bu konuya giremeyiz” şeklinde bir kararına, görüşüne düşüncesine rastladı mı? Bu grekçeyle deddedilmiş bir proje var mı, anımsıyor mu?
Varsa göstersin...
İşte iddia ediyorum: Dünyada ciddi bir bilim kurumu, bir üniversite yoktur, evrim hakkında böyle laf edecek.. İnsanı valla üniversite kapısında asarlar, tabii bu lafın gelişi, kapısından içeri sokmazlar! Hadi canım, sen kiliseye, diyanete falan, derler..
Peki TÜBİTAK Başkanı ikide bir, evrim tartışmalı bir konudur niye diyor? Bu lafı hiç Amerikalarda bulunduğu kurumlarda söyleyebildi mi? O zaman neden Türkiye’ye beşinci sınıf ülke, onuncu sınıf bilim muamelesi yapıyor? Kendisini oraya getirenlerin inançlarına uymak için mi.. Yoksa kendisinin dini inançları bunu gerektirdiği için mi? Ben ne inançlı, katolik bilim insanları gördüm, inançlarını zerre kadar bilime karıytırmamış ve evrim olgusunu görmüy ve kabul etmiş. Evrimi reddetmek, temel bilimi reddetmektir.. TÜBİTAK, Türkiye’ye kötülük yapmaktadır..
Bu olayın öyküsünü, Reyhan arkadaşımız yazdı. Ben utanarak okudum, TÜBİTAK adına! Şu değerlendimeyi yapanların isimlerini de açıklasalar da görsek bari..
***
İTÜ’den mektup var
“Cuma günleri tadına doyum olmaz derginiz için ne desem az.. Haftanın son çalışma günü İTÜ'de insanlar Cumhuriyet bulamıyor, inanın hepsi tükeniyor. İnsanın gözleri yaşarıyor. İTÜ'nün mezuniyetinde, tıpkı diğer üniversitelerde olduğu gibi, yöneticilerin cesaret edemediklerini gençlerimiz sağolsunlar ifade ettiler. Bizim rektörümüz de nasibini aldı tabi. Herkes sırtını Rektör’e döndü ve ıslıklardan rektörün söyledikleri anlaşılmadı.”
Mektup bu kadar ama ekleyelim: Mezuniyet’te iktidar partisine ait oldukları söylenen gençlik örgütünden bazıları olay çıkardı ama gençler tarafından kovalandılar.. Rektörü ise öğrenciler “Rektör istifa”, “Rektör cevap ver AK Gençliği kim içeri aldı” diye sloganlar atıldı..
Tabi İTÜ’lü yeni mezunlar törene özel olarak hazırlandılar! Yüzlerce öğrenci baret, gaz maskesi ile İTÜ Stadyumu’na girerken, Gezi Direnişi boyunca öldürülen direnişçilerin fotoğraflarını taşıdılar...Triünlerde de “Asistan kıyımına son -İTÜ Asistan Dayanışması”, “#direnasistan”, “en yandaş rektör bizimkisi”, öldürülen direnişçilerin fotoğrafının da yer aldığı  “sabahın bir sahibi var, sorarlar bir gün sorarlar” benzeri afişler pankartlar okunuyordu. İTÜ’de gençler, okullarının yüzünü aka çıkardı..
Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak üzere, sevgiyle kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder