Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

2 Eylül 2015 Çarşamba

“İki Bilge Tartışıyor” Başlıyor!


İlk toplantı 5 Eylül’de başlıyor

Epeydir üzerinde çalıştığımız bir fikri hayata geçiriyoruz. Doğan Kuban ve Bozkurt Güvenç hocalar, bu kez de tartışmalarını canlı olarak gerçekleştirecekler.  Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş yerleşkesinde her ayın ilk cumartesi günü saat 17-19 arası “İki Bilge Tartışıyor”da buluşacak.  İlk toplantı 5 Eylül’de başlıyor.
Dergimizde oluşturduğumuz sayfada Bozkurt Güvenç ve Doğan Kuban’ın çeşitli konulara farklı pencerelerden bakması, önemli bir düşünce zenginliği yarattı. Bilgi zenginliği ortaya çıkarttı.
Bahçeşehir Üniversitesi ile dergimizin birlikte düzenledikleri İki Bilge Tartışıyor konferanslarında, siyasetten, kültüre, bilime, sosyal bilimlere kadar el yakıcı konular Kuban ve Güvenç’in birikimleriyle bütünleşecek.
En büyük toplumsal dertlerimizden biri, konulara günlük siyasetin, günlük yaşayan insanın çıkarları açısından değil, daha geniş bir açıdan yaklaşacak bir Bilimsel Bakış eksikliğidir. Bu bilimsel bakış, ülke yararına, insan yararına, doğa yararına geniş bir tarihsel ve gelecek perspektifini içine katar. Bilimsel düşünce, metodolojik olarak da, konulara, siyasetin kendine yararcı eylemlerinden farklı yaklaşır.
Kuban ve Bozkurt, gelecek sayımızda ayrıntılarını vereceğimiz konulara yaklaşımlarında, yine farklılık yaratacaklar, olayları konuları kavramsallaştırma penceresinden bize sunacaklar. Kavramsallaştırma, yaşananları anlayabilmenin en önemli anahtarlarından biridir. Aynı zamanda olayları halka anlatabilmenin de önemli bir yolu.
Bozkurt ve Kuban bize bir yol açıyor. Bu yol, üzerinde yürüyecek yüzlerce insanı çağırıyor.
Haydi hayırlısı!
Şimdiden 5 Eylül’ü not alın lütfen.

***


Cağaloğlu'ndayken giriş katındaki odamız


Henüz Bilgisayar Çağı’ndan önceki 
Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisi

Çekmecelerin içinden çıkan tozlu bir resim. Yaşadığımız çağdan önceki zamanlar. Dergimiz bir yaşında ve topu topu iki kişilik bir kadrosu var. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, ben ve görsel yönetmen Tüles Hasdemir.
Masalarımızda bilgisayar yok. Yazılar daktiloda yazılıyor, siliniyor yazılıyor, sonra dizgi servisindeki arkadaşlar elektronik daktiloda onları yeniden yazıyor, yazıların kolon kolon çıktıları alınıyor, arkaları mumlanıyor, pikaj kartonuna yerleştiriliyordu.
Reşit Canbeyli, danışmanımız olarak hafta bir geliyor, konuların seçiminde yardımcı oluyor ve dergide Odak başlığı altında yazılarını yazıyordu. Çevirmen arkadaşlarımız dıyarıdan bize yardımcı oluyordu. Anahid Hazaryan’dan tutun şimdi İTÜ’de akademisyen sevgili dostumuz Sinan Özeren’e ve şimdi ekonomist olan arkadaşımız Murat Arın’a kadar. Murat Keklikoğlu, Dilek Zaptçıoğlu, Buket Uzuner.. Hepsinin dergimizde büyük emekleri var. Tabii Vehbi Belgil gibi, bilimi popülerleştirme ustası yazarımızı unutamayız. Özgür Ulusoy bizde çevirileriyle başlamış daha sonra Cumhuriyet’in dış haberler müdürü olmuştu! Unuttuklarımız daha yüzlerce.. Mesela Aslı Kayabal.
O zamanlar bize yazan pek çok genç profesör oldu. Profesörler de emekli...
30 yılı, 2016 Şubatında devireceğiz.
CBT, şüphesiz bizleri de devirecek ve yoluna devam edecek.
Öyle umuyoruz.. Şu veya bu şekilde...
***

Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder