Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

5 Eylül 2015 Cumartesi

Bir Veda ve İki Bilge Konferansları

CBT Gündem, Sayı 1485, 4 Eylül 2015


Önce dergimizde 16 yıldır  bilim politikaları üzerine yazan sevgili dost, kalbi solda ve yurtseverlikte atan Harun Aykut Göker’e teşekkür ediyoruz. Kendi kararıyla, bizim ısrarla karşı çıkmamıza rağmen, köşesinden ayrılıyor. İstanbul’da bir toplantıda konuşmasından sonra CBT’ye, yazmaya davet etmiştim Aykut Beyi. Ülkemizin acil konusu bilim ve teknoloji konusunda üretimiydi; bu, ülkemiz bağımsızlığı, çağdaşlığı, ayakları üzerinde durması, buradaki beyinlerinin bu ülkede değerlendirmesi için zorunlu şarttı. Refahın yolu da oradan geçiyordu, ekonomi bu temelde dönüşmeliydi; ayrıca bilime ve teknolojinin döüştürücü etkisi şüphesiz eğitim ve siyaset üzerinde de görülecekti.
Göker’in 16 yıldır tüm yazdıklarının, 568 makalesinin altına gizlice hep imzamı attım. Bilim ve teknoloji konusunda bilgiyi, olayları, dünyayı bu kadar güzel sentezledi; kıyasmalamalarla neler yapmamız gerektiğini yazdı durdu. Büyük bir emek.. Göker TÜBİTAK’ta da uzman ve yönetici olarak bu konularda ter döktü. Bilim ve teknoloji ulusal stratejilerin hazırlanmasında ve önerilmesinde hep görev aldı. Sık sık toplantılarda beraber olduk. Öğretmenim oldu Göker. inovasyon.org, Bilim ve Teknoloji, İnovasyon Politikaları Tartışma Platformu, Göker’in diğer büyük katkısıdır Türkiye’ye.. Orada neredeyse tüm bilim, teknoloji ve ilgili ekonomi yazılarını ve raporları bulabilirsiniz. Zengin bir kaynak yarattı sitesiyle.
Aykut ağabeye çok teşekkür ederiz, çok istediği zaman, aynı zamanda kendisinin de olan CBT sayfalarında özgürce yazacağını da biliyor. Bu nedenle güle güle demiyoruz, rahat durmayacağını biliyoruz, sağlıklı ve uzun ve üretken bir yaşam diliyoruz..

 İki Bilge Konferansları bu cumartesi başlıyor

 Doğan Kuban ve Bozkurt Güvenç, 90’ına merdiven dayamış, ama bilgece üretimlerini sürdüren iki yazarımız, bu kez geniş kitlelerle her ayın ilk cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde bir araya geliyor ve ilk konferansları yarın, 17-19 arası.. Hocalar 1 saat kadar konuşmalarını yaptıktan sonra kalan sürede tartışma ve soru yanıtlar gündeme gelecek. 
5 aylık programımız belli oldu:
1.      Devlet ve Halk
2.      Hükümet ve Toplum
3.      Çağdaşlık ve Demokrasi
4.      Bilim ve Teknoloji
5.      Kültür ve uygarlık
Herkesi bu düşünce ve tartışma şölenine bekliyoruz..

Anahid’ten mesaj var

Geçen haftaki Gündem’de, CBT’ye yıllarca güzel çevirileriyle katkıda bulunanları sayarken adı geçen arkadaşımız Anahid Hazaryan, hala iyi bir CBT okuru olduğunu gösterdi ve hemen bir mesaj yolladı.
“Bugünkü dergide başyazınızı okuyunca çok etkilendim, hem de -ayıptır söylemesi-biraz gururlandımJ Birden gerilere, Cumhuriyet'in Cağaloğlu'ndaki yerine, tırmanılan yokuşa, daktiloda yazılan, fakslanan ya da APS'yle gönderilen çevirilere gitti aklım...
Yaptığım çevirilerin bana olan katkısı okul hayatımdan çok daha fazladır; zaten genel olarak, neredeyse yarım asra yaklaşan ömrümde, iyi kötü artık ne kadar yoğrulabildiysem, Cumhuriyet gazetesinin, Melih Cevdet Anday'ın, İlhan Selçuk'un ve daha nice nice aydının yazılarının, düşüncelerinin ve de kullandıkları Türkçe'nin katkısı büyüktür. İyi ki rahmetli babam evde Cumhuriyet geleneği yaratmış.
Türkiye gibi sorunlu bir ülkede ve özellikle de şu kör karanlık günlerde, Cumhuriyet'e çok ihtiyaç var. Nice yıllara...
Anahid   
***
CBT bir ekoldür, bilgidir, haberdir, kültürdür, okuldur, öğretmendir, tartışmadır..

Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileklerimizle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder