Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Kasım 2015 Cuma

134 üniversite arasında başarı sıralaması

CBT Gündem, sayı 1493, 30 Ekim 2015

Bana çok da anlamlı gelmiyor, Türkiye’de üniversitelerarası bir başarı sıralaması yapmak.. Dünya ile hiç bir kıyaslamaya gitmeden, en üsttekilere bir paye veriyoruz, Çetin Altan’ı anarsak “Türkün Türke propagandası”. Önce bu notu düşelim, sonra da, ODTÜ’de Ural Akbulut’un sistematize ederek başlattığı Türkiye üniversiteleri arasında başarı sıralaması 2015-2015 (URAP) araştırmasının sonuçlarına.. (http://tr.urapcenter.org/2015/) 9 kriter dikkate alınmış: Makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, Atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, Öğretim üyesi başına düşen toplam doküman sayısı, Doktora öğrenci sayısı, Doktora öğrenci oranı, Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı.. Ve toplam 134 üniversite dahil edilmiş.
Bu kriterlere göre 2000 yılından önce kurulan 72 üniversite sıralamasında ilk üçte ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Üniversitesi var (800-650 puan aralığı). Son üçte ise, İstanbul Bilgi, Haliç ve Beykent üniversiteleri yer almış. İlk üç, köklü devlet üniversiteleri, son üç vakıf üniversiteleri (250-100 puan aralığı). İlk sıralara vakıf üniversitelerinden Bilkent 4.sırada, Sabancı 10. ve Koç 11.sırada.
2000 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasına bakıyoruz. İlk üçte, Özyeğin, TOBB ekonomi ve Düzce üniversiteleri geliyor (550-450 puan aralığı). Bunlar, 2000 öncesi üniversiteler sıralamasının ilk üçte birinde rahatlıkla yer alabiliyorlar puanlarıyla.. Hızlı başarıları güzel. Son üçte ise Yeni Yüzyıl, İstanbul Gelişim ve Nişantaşı üniversiteleri var (150-50 puan aralıkları)
Tıp fakülteleri olan ünivresiteler arasında da bir sıralama yapılmış. 72 üniversite var listede. Burada ilk üç Hacettepe, İstanbul Üni.,Ankara Üniversitesi. Son üçte ise İzmir Üniversitesi, KTO Karatay ve Yeni Yüzyıl üniversiteleri bulunuyor.
Bir de tıp fakültesi olmayan 62 üniversite arasında başarı ölçülmüş. İlk üçte ODTÜ, Bilkent ve İTÜ var. Son üçte ise Gedik, İstanbul Gelişim ve Nişantaşı var.
Tabii devlet ile vakıf üniversiteleri ayırımı da yapılmış. 95 devlet üniversitesi arasında ilk üç: ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Üniversitesi. Son üç ise: Ardahan, Iğdır, Mardin Artuklu... Peki 39 vakıf üniversitesi arasında? İlk üç: Bilkent, Sabancı, Koç. Son üç: Yeni Yüzyıl, İstanbul Gelişim, Nişantaşı.
7.liste, 2000 yılından sonra kurulan ve doktora öğrencisi Olan 56 üniversite arasında genel sıralamayı kapsıyor. İlk üç: Özyeğin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Düzce üniversiteleri. Son üç ise Gedik, Yeni Yüzyıl, İstanbul Gelişim.. Doktora öğrencisi olmayan 6 üniversite sıralamasında ise, ilk sırada İzmir Üniversitesi, son sırada ise Nişantaşı.
Tüm üniversitelerin genel puan tablosu da çıkartılmış. Meraklılar ayrıntılı bir iki tabloya daha bakabilirler.
***
Urap sitesinde, dünyada yapılan çeşitli üniversite değerlendirmelerinde Türkiye’den üniversitelerinde nerelerde yer aldığına ilişkin bilgiler, yine aynı yerde basın bildirisinde yer alıyor, arzu eden baksın. Sıralamadaki ilk 15 üniversitenin listesi şöyle:



***
İki gün sonra seçimler var. Ülkemiz için önemli. Hem İki Bilge sayfamızın konusu hem Doğan Kuban makalesi bu seçimlere yönelik. Yazılarda çok önemli vurgular ve değerlendirmeler var. Hocalarımıza teşekkür ederiz. Ne olacak bu ülkenin halinden, aktif hareket etme ve oy verme zamanı. Değişimi sağlayamazsak, ülkemizi giderek daha çok elden kaçıracağız. Enseyi karartmayalım, peki de, ne zamana kadar?
Aziz Sancar üzerine değerlendirme makaleleri yayınlıyoruz.

Gelecek haftaya kadar, daha umutla bakabileceğimiz bir geleceğin kapısının aralanması dileğiyle.. Hoşçakalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder