Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

1 Kasım 2013 Cuma

Cem Yalçın Yıldırım: Çok Önemli Ödül

Matematik gibi bir zor alanda yüzümüzü güldürdü, Boğaziçi üniversitesi Matematik Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Yalçın Yıldırım. Amerikan Matematikçiler Derneği, üç yılda bir verdiği sayılar teorisi ödülünü, iki meslektaşıyla birlikte Yıldırım’a verdi. Ödülün resmi adı "Frank Nelson Cole Prize in Number Theory". Son altı yıl içinde yayınlanmış çalışmalara verilen ödüle, Prof. Cem Yalçın Yıldırım, Daniel Goldston ve Janos Pintz ile 2009 yılında yayınladığı makalesi değer görüldü. Ödülü veren Amerikan Matematikçier Derneği. Dernek daha önce de örneğin Fermat’nın ünlü teoremini neredeyse 350 yıl sonra çözen Andrew Wiles’e bu ödülü vermişti.. Yani ödül matematik alanında çok üst düzey çalışmalara gidiyor.. Bu ödül hem Yıldırım’ın matematikçiliğin değerini hem yaptığı araştırmanın önemini göstermesi bakımından bir mihenk taşıdır..
Cole ödülü, matematiğin, Nobel ödülüne denk gelen Field Madalyası değil, ama ona yakın ve çok önemli bir ödül.. 
Cem Yıldırım, bilim felsefesi ve bilim tarihi üzerine kitaplarıyla ve çalışmalarıyla tanınmış ve ODTÜ'de profesörlük yapan, bir kaç yıl önce de kaybettiğimiz Cemal Yıldırım’ın oğlu.. Yani yetiştiği ortam ilgi çekici ve yönlendirici! Kendisi ODTÜ mezunu, Bilkent Üniversitesinden “fazla makalen yok” gerekçesiyle doçentlik reddi almış! O ise fazla makaleyle değil, nitelikli ve büyük problemlerle uğraşmayı seçen biri.. Büyük problemler üzerine çalışmalar yapmak, uzun zaman ister!
Demek bilim insanlarının salt makale sayıları ile değil, yaptığı işlerin kalitesi ile ilgilenmek gerekir daha çok! Bilim insanının hamurunun niteliğini ancak öyle anlarsınız.. Türkiye’de, söyleyeyim size, anlamı fazla olmayan düşük nitelikle binlerce “çöp makale” üretilmekte! Acaba onlara ne kadar “proje parası” verilir, birileri hesabını yapsa!
Yıldırım, sessiz sedasız, ama sabırla, ülkemizde hem de en üst düzeyde temel bilim yapılabileceğinin bir kanıtını daha sundu.. Temel bilimleri dışlayan bir iktidar ve onun TÜBİTAK’ının umurunda olmayabilir, çünkü Yıldırım’ın bu üst düzey çalışması para getirecek bir ürüne dönüşmeyecek ve vitrine konup sanayicimize para kazandırmayacak.. Ama matematiğin, yüksek matematiğin hemen her bilim ve teknoloji alanında da ana hesaplama girdisini olduğunu bilenler bilir..
Ayrıca, temel bilimlerde önemli çözümlemeler ve buluşlar için kalkıp da “neye yarıyor?” sorusunu sadece aptallar sorar.. Neye yarar sorusuna yanıt verilemeyen büyük buluşların genellikle çığır açıcı niteliği sonradan ortaya çıkar. Hele hele sayılar teorisi üzerine yapılan bütün çalışmaların hepsinin şifrelemeden tutun büyük sorunları çözmek için geniş bir kullanım alanı bulunuyor..
Cem Yalçın Yıldırım, asal sayılar üzerinde yıllardır çalışıyor.. Asal sayıların ana tarihi taaa ünlü geometrici Öklid’e kadar gidiyor. Öklid’in ne zaman yayşadığını merak ederseniz: MÖ.4.yüzyıla gitmelisiniz! Zaten kurduğu Geometri yüzyıllarca geometrinin anası olmuştu.. Öklid, 1 ve kendisinden başka sayılara bölünemeyen, 2, 3, 5, 11, 17 gibi asal sayıların sonsuza kadar uzandığını kanıtlamıştı.. Yukarıdaki küçük asal sayılar dizisini daha büyük sayılara uzattığınızda, aralarındaki farkın sabit değil değişken olduğunu farkedersiniz.
Neyse “Bizim Cem” ve arkadaşları, aralarındaki fark göreceli olarak birbirine yakın olan ve “ikiz asal sayılar” olarak nitelendirilenleriyle uğraşıyorlar.. İkiz sayılan asal sayıların birbirine en yakın olanları ortaya koyacak yöntem üzerine çalıştılar. Bu makaleleri çok önemli bir matematik bilim dergisinde 2009’da yayımlandı.
Zaten yayımlandığında önemi üzerine dünyada çok konuşulmuştu, yazılıp çizilmişti..
Şimdi de büyük ödülünü aldı..
Cem Yıldırım’ı kutluyoruz..

***
Geçmiş Cumhuriyet bayramımızı kutlarken, gelecek Cuma yeniden buluşmak üzere diyelim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder