Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

15 Haziran 2015 Pazartesi

İktidar Oyununda AKP Çalımları, MHP’nin Seçenekleri


AKP iktidarda kalacak, ama yanına destekçi kim olacak tartışmasındayız. AKP her durumda iktidarı bırakmayacak; gerekirse diğer partileri “iktidar olmak istemiyorlar ey halkım, ileri sürdükleri şartlar kabul edilemez, bunların cezasını ver, elimizde erken seçime gitmekten başka seçenek kalmadı..” noktasına getirmeyi ana strateji olarak güdecek gibi..
AKP’nin 3 koalisyon ve bir de azınlık hükümeti kurma seçeneği var.
MHP ile.. CHP ile ve HDP ile..
HDP ile koalisyon kurar mı? Hayır. Seçmeninden kayacak oylara bakın yeter. AKP için Çözüm Süreci birinci derecede önemli mi? Artık hayır. RTE masayı tekmeledikten sonra, kaçan Kürt seçmenler artık büyük ölçüde yerini buldu. Bu seçmenler çoğunlukla yeniden AKP’ye dönmez. Bu olay kapandı. “Giden Kürt seçmenleri geri kazanalım” ham hayaldir. HDP’nin bundan sonra bir “seçim barajı” sorunu kalmadı. Yeni bir seçimde de yüzde 10’u aşar.
AKP HDP destekli bir azınlık hükümeti kurar mı? Varlığı, Kürt meselesinin dayatmasına bağlı bir hükümet olmak istemeyebilirler. HDP, AKP azınlık hükümetine destek verir mi verir; AKP Dolmabahçe Mutabakatını gerçekleştirmek umudunu yaratırsa.. PKK’ya silah bıraktıracak bir destek de olabilir bu. Ama, bu giden Kürt oylarının geri getirir mi? Belki azını.
HDP ile yeni anayasada bile anlaşabilir ve referanduma gidebilirler. Ama Başkanlık Sistemini içerecek bir anayasaya HDP destek vermez (mi). Burada tayin edici Öcalan/Kandil’dır. Başkanlık önermeyen yeni anayasaya AKP’nin iltifatı olmaz.

AKP MHP ile koalisyon kurar mı?
Evet, büyük olasılıkla öyle olacak.. AKP “eh, Kürt seçmenler de benden gittiğine göre, MHP ile koalisyonun bu açıdan bir sakıncası kalmadı” diyecek. Çözüm süreci ne mi olur? Kürt milliyetçiliğine destek verenler, hala Çözüm Sürecinin bir numaralı koalisyon meselesi olduğunu sanıyor.. Bunu, sonra tartışacağım.
AKP CHP ile koalisyon kurar mı? Evet. İş büyük çevreleri ve AKP içindeki ana eğilim bu gibi. Peki neden koalisyon kurmak ister CHP ile? Ekonomi eğer birinci derecede önemliyse, bu kritik-kriz sürecini CHP ile atlatması, dış piyasalar açısından daha kolaydır. Derviş’i de aralarına alırlar, oh ne ala muallâ!
CHP’yi eritecek, küçültecek yönleri mutlaka öne çıkar.

Sandığın iradesi, AKP dışı seçenektir!
Israrla belirttiğim, sandığın kesin isteği, iradesi ve yeni CHP MHP HDP koalisyonudur. Millet, 4 partili Meclis ve AKP dışı bir koalisyon seçeneği oluşturmak için canını dişine takmıştır. Ama MHP bunu görmezlikten bilmezlikten geliyor.
3 muhalefet partisinin AKP’ye yönelttiği temel eleştiriler temelinde bir birliktelik kurulabilir. Ortak vaadlerini gerçekleştirirler. Üstelik 2 yıl gibi bir aptalca süre koymazlar, 4 yıl iktidar olurlar, Türkiye’yi yola çıkartırlar. Ve Türkiye’nin yeni mimarı olurlar..
PKK’ya silah bıraktırırlar, çünkü HDP artık devlet olur! Üniter devleti zedelemeyecek çözümleri zaman içine yayarlar. İki milliyetçi akım, çatışma konuları üzerinde değil, Kürt meselesinden daha öncelikli diğer ana konularımız üzerinde yoğunlaşır. Taksim’de miting bile yapılamıyor hala!
Bu yol, MHP’ye kendi doğruları ışığında bir kitle partisi olmayı kesin açar. MHP yüzde 8-16 arası, aşırı milliyetçilik içine sıkışmış bir parti olarak mı kalacak, yoksa ana felsefesini koruyarak bir merkez partisine doğru mu evrilecek...
Ama MHP liderliği şimdilik ana politika olarak “çözüm sürecini kesin sona erdirmeyi” benimsemiş gibi. AKP’ye bunu kabul ettirirse “Pirus Zaferi” kazanacak! AKP ile bu temelde koalisyon kurmaya hazır. Merak etmesin AKP de zaten hazır gibi.
Ama bu koalisyon Türkiye’nin hiç bir ana konusunu çözemez, RTE’nin bugüne kadarki politikasını meşrulaştırır, adeta millete karşı yeni bir savaş koalisyonu olarak çalışır. Sert milliyetçilik temelinde birlikteliğin ülkede gideceği fazla yer yok. Türkiye’nin hangi darmağınık olan demokrasi, hukuk, anayasal davranış yargı, eğitim, üniversite sorununu çözeceklerdir? Türkiye’yi yerinde saydıracak ve geriletecek bir koalisyon var önümüzde.
Ama böyle bir koalisyon, şüphesiz ki muhalefetteki CHP ve HDP’yi güçlendirecektir... Peki, AKP- CHP koalisyonu?
 ---14 Haziran 2015 Pazar / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder