Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

25 Ekim 2014 Cumartesi

CBT Sayı 1439 Gündem, 17 Ekim 2014

Başarılı Bilim İnsanları, yazısı ve tablosu üzerine

Geçen sayımızda yayınladığımız, h-sayısı’nın yanısıra makale sayıların ve atıf endeksleri haber-makalemiz epey yankı yaptığı gibi, çeşitli bilim insanlarımızın da eleştirilerine konu oldu.
Eleştirilerin ağırlık noktası, tablonun eksik olduğu yönündeydi. Pek çok bilim insanı, açıklanan kriterlere uygun bir h-sayısına ulaştığı halde, listede yer almıyordu.
Mehmet Doğan ve Mustafa Soylak, gelen bilgileri ve elestirileri de dikkate alarak, eksiklikleri gidermek için çalışıyorlar. Umarım gelecek sayımızda bunları yayınlarız.. Böyle bir araştırmada pek çok eksikliğin olması doğaldır. Lütfen bildirin.. Zaten yazıda buna işaret edilmişti..
Bu arada geçen Gündem yazımda bir hatayı düzeltmek isterim. H-40 sayısını aşan bilim insanlarımızın adını yazarken Seza Özen’in adını, Sinan Özen olarak yazdım, düzeltir özür dilerim. Bu arada yine aynı kategoride bulunan diğer kadın bilimcimizin de Zümriye Aksu olduğunu belirtmek isterim..
Bu konuda sadece kadın bilimcilerimizin durumunu ele alan bir araştırmaya da yer vereceğiz..
Dolu bir CBT daha sunuyoruz sizlere.. h-97 sayısı ile evrensel bir başarıyı yakalayıp aşan ve çok önemli araştırmalara damgasını vuran Aziz Sancar, sorularımız üzerine bu çalışmalarını başlıklar halinde yazdı.. Lüten okuyun.. Aziz Sancar, laboratuvarında her zaman genç Türk araştırmacılarına yer vermiştir.. Sancar bu konuya da değiniyor..
Tabii kapak konumuzu özenle seçtik. İnsan çeşitliliğinin, bilimsel, toplumsal vb yararlarını konu alan bir araştırmayı okumadan geçmeyin.. İnsanlığın toplumların gittiği istikamet budur.. Bugüne geniş ve gelecek açısından bakalım lütfen..
İki duyuruya yer vererek Gündem’i kapatalım..

***


ANKARA’DA 21. YÜZYIL İÇİN PLANLAMA KURULTAYI

Gelecek Perşembe- Cuma günlerinde Ankara’da önemli bir Kurultay var, programı şöyle:
3 yıldır düzenli olarak yapılan ve Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik, sosyal ve toplumsal güçleri ortaya koyarak, ülkenin 21. Yüzyılda dünyanın seçkin ülkeleri arasına katılabilmesi için hangi hedeflere odaklanması gerektiğini araştıran Kurultay’ın dördüncüsü, 23 – 24 Ekim 2014 tarihinde, 9.30’da Ankara Üniversitesi Rektörlüğü (Tandoğan) 100. Yıl Salonu’nda düzenleniyor.
* Önderliğini Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un yaptığı Kurultay’da Eitim ve gelecek başlığı altında, Orta ve Uzun Dönem İçin Eğitimde Esaslar / Nasıl Bir Üniversite Sistemi? (Prof. Dr. Kasım Karakütük, Dr. Niyazi Altunya, Prof. Dr. Metin Özuğurlu, Doç. Dr.Serdal Bahçe);
*Bilim-Yaratıcılık ve Gelecek başlığı altında Bilim Dünyasında Türkiye’nin Yeri Ne Olabilir? Yaratıcılık Üzerine Geleceğe Dönük Düşünceler (Orhan Bursalı, Prof. Dr. Metin Ger, Dr. Faruk Yarman);
*Emek Dünyası ve Gelecek başlığı altında İstihdamın Yapısı Nasıl Değişmeli? Kadın Emeği / Emeğin Örgütlenmesi, Hakları, Bileşimi (Prof. Dr. Esin Ergin, Özlem Yüzak, Yıldırım Koç, Dr. Serhan Öngel);
* Üretim Dünyası ve Büyüme Sorunsalı başlığı altında İmalat Sanayiinde Bugünden Yarına Öneriler: Enerji, Tasarruf Sorunu, Yeni Yatırım Modelleri (Prof. Dr. Korkut Boratav, Gülay Dinçel, Yael Taranto, Eser Pirgan Matur, Prof. Dr. Erinç Yeldan)
* Finansman ve Sanayi başlığı altında, Sanayinin Finansmanı, Yeni Kurumsallaşma ve Gelecek İçin Öneriler (Oktay Küçükkiremitçi, Şant Manukyan, Hakan Özyıldız, Dr. Serdar Şahinkaya ve
“ Türkiye Ekonomisi İçin Bir Büyüme Modeli Önerisi ve Planlama Sorunu (Aykut Göker, Dr. Gündüz Fındıkçıoğlu) sunulacak, ele alınacak ve tartışılacak..
İzlemeniz dileğiyle..
***
Bugün İstabul Üniversitesinde İntihal üzerine, Üniversitelerarası Etik Kurulu’nun düzenlediği toplantı var.. Program duyurusu ve ayrıntı içeride..
***
Ressam dostum Gürol Sözen’inRüzgar Kanatlı Atlar ve İstanbul İkonaları” sergisi 15 Ekim’de Ankara KAV Sanat Galerisi’nde açıldı (Turan Güneş Bulvarı Konrad Adenauer Cad. No: 61, Çankaya). Sanat galerisinin gelirinin de, Kılınçarslan Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı’na aktarılarak öğrencilere karşılıksız burs olarak bağışlandığını belirtelim.
***

“Sabancı Üniversitesi ile Almanya’nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics “More-than-Moore” konsepti üzerine kurulu Mikroelektronik - Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı dün açıldı.. Bu konsept; daha küçük, fonksiyonel, ekonomik, kullanışlı ve uzun ömürlü elektronik sistemler geliştirmeyi, böylece haberleşme, biyomedikal, uzay, havacılık, güvenlik, otomobil ve robot-otomasyon sektörü gibi birçok sektöre katkıda bulunmak amaçlanıyor.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde, IHP-Microelectronics Rektörü Prof. Dr. Bernd Tillack, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK ve ilgili sektörlerden temsilciler katıldı..
***

Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder