Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

31 Aralık 2012 Pazartesi

Karamsarlık Ölümün Adı / Kamil'in Güldüren Kitabı


Yılın son gününde o kadar işiniz gücünüz ve dostlarla bir arada olma hazırlıkları arasında sizleri yormadan bir kaç söz edeceğim sadece.. Umuda ve geleceği ilişkin olsun bunlar.. Yıllardır günlerin peşinden önünden büyük koşuşturmalarımızı, bu yıl belki de daha büyük bir hızla gelecek yıla devredeceğiz..
Neden hızla? Biz bu ülkede yaşayanlar adeta buna mahkum edilmiş durumdayız... Ben yarına umudu devrediyorum.
Umut, bizi heyecanlandıran temel unsurdur. Umut, hep iyi bir şeylerin olacağının gizli işaretini nüvesini içinde taşır. Umut, hayattır, yaşamı yarına taşıyıcıdır. Umut, yaratıcıdır. Mutluluğun adıdır çoğunlukla..
Umut, doğanın bir “yaratığı” değildir. Doğa bir ırmaksa geçmişten geleceğe akan, bir umuda yönelmez, bu akışın bir umuda ihtiyacı yoktur.
Umut daha çok insan yaratığıdır. Umut kendi başına bir eylem veya eylemci değildir. İnsanla varolur, belki de insanı diğer yaratıklardan ayırır. Bu açıdan umut, kendisini gerçekleştireceklerle varolur, gelişir, büyür... Umut yoksa insan da küçülür, sıradanlaşır. Umut bir arayıştır. Bazen yarına bakışımızı aydınlatan ve bizi peşinden koşturan iki satır şiirdir. Umut, bir romandır, yazılacak ve yazılmayı bekleyen. Bir hayal bir kurgu da olabilir.
Yazarın bir umudu yoksa yazamaz, pardon yazar da yazısı tad vermeyebilir. Umud bir analizdir, geleceğe bakıştır, geleceği anlamaya çalışmaktır. Umut, geçmişi yeniden ve daha güzel ve daha doğruya yakın yeniden keşfetmek ve kurgulamaktır.
Umut, bazen bir pırıltıdır, zamanın içinde yüzünüze parlayan ve sizi peşinden sürükleyen..
Umut mücadele azmi, gerçekleştirme iradesidir.
***
Umut üzerine düşündüren ve bu kadar lafı ettiren de önceki ğün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin E-5 üzerindeki Carrefour’da düzenlediği etkinlikte (iki hafta daha sürecek, 1. Giriş’te, destek lütfen) ve kitap imza sırasında yaşadığım bir olay oldu. Okur, izleyici ve meraklılarla kısa sohbetler yaparız imza sırasında. Bir kaç cümle yeterlidir hepimiz için! Çağdaş Yaşam’den bir kitap ve hediyelik bir şeyler almak ve ücretini ödemek de bir umuda destektir örneğin. Bir bayan geldi ve özetle “sizi izliyorum ama artık herşey boşuna” dedi ve eliyle de boşunalığın işaretini yaptı. Kitap karıştırmadı, almardı, üç kuruşluk bir harcama da yapmadı, aslında bunları daha önce gerçekleştiren bir yüz ifade vardı.
Umudu yitiren, bir beklentisi olmayan ve üzerine gelen herşeyi olduğu gibi kabul eden bir insan vardı karşımda. Derin etkilendim! Kendisini nehrin akışına bırakmıştı ve sürüklendiğim yere kadar giderim, diyordu.. Büyük çoğunluğun yaşamı.. Birden farkettim ki,  toplumun öncüleri, aslında en büyük umudu taşıyanlardı. Umut onlar aracılığıyla dikey ve yatay dalgalarla yayılırdı.
***
“Herşey bitti, mahvoldu” düşüncesi, ölümü taşır. Karamsarlıkla ölüm akrabadır. Durum veya olgu saptaması ve bunlara yönelik analizler ve öngörüler ve ortaya çıkan olgular, sadece umudu nasıl varedebileceğimiz konusunda bize ışık tutar.
Karamsarlık ile iyimserlik, bir açıdan yaşam ile ölüm gibidir. Hiç bir şey siyah beyaz değildir. Siyah beyaz olan yaşam ile ölümdür. Ama hayat bu ikisi arasındaki büyük aralıkta sürer. Bu açıdan binbir rengi taşır, birbir olasılığı içinde barındırır. Hayat, büyük bir dinamizm demektir. Bu nedenle de tek tanımı yoktur. Biz bu hayat-süreç içinde neleri seçeceğiz? Seçimlerimiz, süreci etkileyen, etkilecek olan ana dinamizmleri oluşturur!
Tarih tekrar gibi görünür, ama kesinlikle değildir. Sadece benzerlikler vardır. Geçmişteki berzerlikler, bize, seçimlerimiz konusunda yol gösterir. Bir anlamda, geçmişte iyi ve kötüyü görebiliriz. Gelecek bir mutlaktır taşımaz. Mutlak olan hiç bir şey yoktur. Zamanın oku vardır, sanki ileriye doğru akar gibidir. Ama ilerisi nedir, tam bilemeyiz.
İlerisinin niteliğini ancak biz belirleyebiliriz.
Bu gücü elimizde tutuyoruz ve umudu hep koruyoruz...
Hepimize mutlu bir yıl diliyorum..

Kamil in kitabı: Kültür hadiseleri


Kamil Masaracı’nın Kültür sayfalarımızdaki karikatürlerini çok beğenerek izlerim. Müthiş bir toplumsal eleştiri taşırlar. Bu karikatürlere benzer düşüncelerini de sosyal medya twitter’de izleyicilerle paylaşarak bizi gülümsetir, düşündürür.
Kamil üç karelik kültür bantlarını, “Kültür Hadiseleri” ismiyle kitaplaştırdı!.. Harika ve keskin gözlemler ve eleştiriler. Çok güldüm ve zeka pırıltılarına kapılarak aktım gittim... 
“Dört kişilik bir ailenin bir aylık sanatsal faaliyetinin olmadığı açıklandı..”.. 
“Ünlü politikacı bu cuma, hakaretlerini imzalayacak”. 
“Perdesi kısa olan tiyatarolar kapatılacak”. 
“Üç demokrat daha sahte oldukları gerekçesiyle piyasadan toplatıldı..”. 
“Amerikalı bilim adamları kitap okuyan canlılar da olabileceğini kanıtladı..”
Adam kara mizahçı... Caretta yayınlarından çıktı, yeni yıla başlangıç için iyi bir yatırım!

--31 Aralık 2012 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder