Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

15 Aralık 2010 Çarşamba

İnsan Öldürmek Ekonomik Bir Etkinliktir!


Ülkemizde kişisel, çetesel, töresel, terörist amaçlı silahlanmayı hızla arttıracak bir AKP tasarısı Meclis'te kanunlaşmak için gün sayıyor! Hürriyet, Teksas Yasası Geliyor, diye başlık attı!
Kişisel silahlanmayı önlemeye yönelik çalışmalar yapan Umut Vakfı'nın Başkanı Nazire DedemanTBMM, insan öldürmeyi kolaylaştırıyor” diye haykırıyor! Takan mı var! Dedeman “müslüman mahallesinde salyangoz satmaya” çıkmış gibi!
Ülkemizdeki ileri demokrasiye geçişin baş mimarı Erdoğan ve adamları, şimdi daha ileri ve büyük bir adım atıyor bu doğrultuda! 18 yaşındakiler bile pompalı tüfekle adam öldürme özgürlüğüne kavuşacak... Manyak, katil ruhlu, sinirli, ruhsal bozukluklar içinde yüzen, gözükara vb olup olmadığınıza bakarak silah taşımanıza karar verecek tıbbi heyet de kaldırılıyor!
İsterseniz beş silah ruhsatı alabilecek ve ikisini üstünüzde taşıyabileceksiniz!
Umut Vakfı, çetelesini tutuyor: Yılda 4 bin kişi (ateşli) silahla öldürülüyor. Cinayetlerin yüzde 60'ı ateşli silahla işleniyor.. Her on kişiden biri silahlı.
Başlarında Erdoğan, AKP iktidarı, silahlanmayı tırmandırıyor, bu yasa kabul edildikten sonra, çok daha ileri bir demokratik düzene geçeceğiz!
 Cinayetlere aracılık eden silah satıcıları ile AKP ele ele.. satıcıların şefi diyormuş ki, “Bir işgal durumunda halkın silahlanması gerekir, boşnaklar silahlı olsaydı, Sırp katliamı olmazdı!!!”
***
Bu büyük “icraata” iki açıdan bakalım.
İlki, AKP, bugüne kadarki anlayışı gereği, silah alımına, satımına, kullanımına bir ekonomik faaliyet olarak da bakmaktadır!
Silah ticaret hacmi büyüyecektir, belki de üçe beşe katlanacaktır: İktidar, iş olanaklarını arttırmış olacaktır: Bir kaç yüz kişiye daha yeni iş sahası açılacak veya var olanlar genişleyecek, aracılar artacak, birileri zenginleşecek, bazı insanlar da asgari ücrete yeni iş olanaklarına kavuşacak..
Sadece bu kadar değil: Adam öldürmenin bir ekonomisi vardır. AKP iktidarı bu ekonomiyi de büyütüyor.
Her bir cinayetle birlikte bir dizi ekonomik etkinlik devreye giriyor! Kurşun harcanıyor, kurşun üretimine katkıda bulunuyorsunuz! Silah eskiyor, bakımı, yenisi, merakı artıyor; silah üretimine ve çeşitlenmesine katkıda bulunuyorsunuz..
Millet silahlanınca, silahlanmamış olanlar da silaha sarılıyor, iş hacmi büyüyor!
Elinize kağıt kalem alın, 4 bin kişinin öldürülmesinin, 700 kişinin yaralanmasının yarattığı, çeşitli sektörlerdeki iş hacmini hesap edin! Sağlık sektörü canlanıyor, hele hemen ölmediyse insan, can çıkışına kadar hastahane yoğun bakımlarına tonlarca para kazandırıyor...
Adam öldürmenin bir dizi yan sektörü canlanıyor. Örneğin yeni hapishanelerle AKP ve taşaronları kazanıyor. Devlet harcamaları artıyor..
AKP ekonomik faaliyetlerin partisidir! Dolayısıyla, salt ekonomi açısından bakıldığında, AKP meşrebine uygun davranıyor!
***
Peki soruna sadece bu açıdan bakmak, sizi tatmin ediyor mu?
Beni etmiyor.
Dolayısıyla üç noktayı dikkatinize getirmek isterim:
Birincisi, AKP bu yasayla, yeni siyasi silahlı güçler yaratmaktadır. En azından, ilerisi için, kolay silahlanmanın yasal ortamını oluşturuyor. Bu silah yasasından en çok yararlanacak olanlar, kültürel olarak, iktidara oy veren kesimlerin önemli bir çoğunluğudur. İktidar çevresindeki din tüccarı kesimleri de bunların arasında sayınız.
İkincisi, silah yasası, AKP'nin kültürel zihniyetini yansıtıyor.
Edoğan ve adamları, ileri kültürün, örneğin Avrupa kültürünün insanları değiller.
Amerikalılığın, oradaki siyasi-dini-toplumsal düzenin unsurlarıdırlar.
Amerikan usulü demokrasi=AKP'dir.
Türkiye toplumunun ruhsal yapısı ve ortak politik kültürel paydası da buna uygundur.
***
Bütün bunları bir kenara koyun.. Şimdi en önemli konuya gelelim:
Silah yasasının, ülkemizdeki etkin kargaşa ve çatışmada nasıl bir rol oynayacağını düşünüyorsunuz?
Bırakın bazı niyetleri, düşünceleri: Milletin birbirini kıracağı bir siyasi ortamın yasal hazırlığı görüşülüyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde!..
14 Aralık 2010/ Bilim ve Siyaset 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder