Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

3 Eylül 2019 Salı

Kendi Kurtuluş tarihimize, Suriye bağlamında ihanet içinde miyiz


2 Eylül 2019 Pazartesi / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet


Suriye’den yine göç dalgası; yüzbinler Türkiye’yi doğru yürüyüşe geçmiş, bir kısmı da bize küfrederek.. Durdurmaya çalışıyor muşuz. Ve tabii suçladığımız Şam!
Halbuki Şam topraklarını ülkesini kentlerini İdlib eyaletini kurtarmaya çalışmasa, köktenci teröristleri kovalamasa göç olmayacak; ama İdlib eyaleti, Şam ve Esad karşıtı cihatçıların yönetiminde Suriye’den kopartılmış kalacak. Ne kadar uzun “çatışmasızlık ortamı” sürerse, o kadar Suriye’nin daha kesin parçalanması gerçekleşecek. Hesaplar bunun üzerinde...
Peki Şam savaşmasa ülkesini istilalardan nasıl kurtaracak?

Taksim’deki anıtın anlamı

Bir ülke düşünün, parçalanması için emperyalistler saldırıyor.
Oraya baktığımda adeta milli kurtuluş savaşı veren tanıdık “bir ülke” gözümün önünde canlanıyor.
Bu size bir şeyler anımsatıyor mu?
Bizim geçmişimizle ilgili?
İrili ufaklı bir dizi isyancı, hilafetçi, etnikçi, ve tabii ki emperyalist işgalci ülkenin üzerine çökmüş.. Şurası senin burası benim aralarında paylaşmaya çalışıyorlar ve 3-4 yıl süren bir savaş ve ulusal kurtuluş!
Ve bu Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşması için o zaman Ekim devrimiyle yönetime gelen Bolşeviklerin, Lenin’in desteği büyük. Para, silah ve askeri düşünce desteği dahil.
Bu işbirliğinin anıtsal vefası, Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na heykel olarak kazınmıştır. Anıt 1928’de bugünkü yerine konmuştur (Anıtı gözden kaçırmak ve büyüklüğünü küçültmek için bu iktidarın çabalarını unutmayalım!)
Anıt’da iki de Rus generali Mustafa Kemal hemen yanındadır: Büyük Rus komutanı general Mihael Vasiliyeviç Frunse ve general Kliment Voroşilov. Rusya savaş o zamanki savaş tarihinin en büyüklerinden...

Suriye’ye Kurtuluş Desteği

Şu an bir dejavu – bir aydınlanma yaşıyor musunuz?
Ruslar bu kez Suriye’nin “Kurtuluş Savaşı”na, bu kez sahada fiilen destek veriyor.
Hayır, ne Rusya’nın Sovyet geçmişini tartışıyorum ne de başka bir şeyi. Sadece salt iki olay anımsatıyorum. Düz bir gerçek!
Bir aydınlanma daha daha:
1920’lerde Rusya ve Türkiye Batı emperyalist sömürgeci saldırısıyla karşı karşıyaydı...
Rusya hep Avrupalıların saldırısına uğradı.. Napolyon’dan tutun Hitler’e kadar..
İkinci Dünya Savaşı’nın Rusya’ya bedeli tarihin en ağır faturalarından birini oluşturur, insan, kent, istila, büyük trajediler, büyük maddi kayıp...
Soğuk savaş, “kapitalizm- sosyalizm” savaş etiketi altında, yine Rusya – Batı arasında sürdü.

Türkiye savaşın aleti yapıldı

Ve Türkiye bu savaşın en büyük aletlerinden biri yapıldı, NATO üyeliğiyle.. Bunun bedelini biz ülkemizi Batıya peşkeş çekerek ödedik; insan yaratıcı üretici yeteneğimizi de devrettik. Bugün demokrasiye geçemediysek henüz, NATO’nun ülkemizdeki on yıllarca süren askeri yönetiminin sonucudur.
Kendine don biçemeyen - seçemeyen bir ülkeye hala batılı emperyalistler “ılımlı İslam” elbisesi giydiriyor ve iktidara getirebiliyor.
Başımıza ne geldiyse, adam gibi kendi ayakları üzerinde duramamaktan, dışarıya yamanmaktan, onların işbirlikçilerinden geldi.
Ertuğrul Özkök askerin sır odasına girip F–35’lerin Rus SU–47’lerden ne kadar üstün olduğuna yönelik raporları okuyor. Alt metninde, ne pahasına olursa olsun bedelini ülkece ödeyip F-35’leri alalım düşüncesi yatıyor.
Bu hikayeyi çok iyi biliyoruz.
Bugün de Batı – Rusya sürekli karşı karşıya.
Sanki hiç bitmeyecek bir tarihsel bir süreç..
***
Türkiye Kurtuluş Savaşı veren bir ülke olarak, Kurtuluş Savaşı veren Suriye’ye destek vermelidir.
Yoksa kendi tarihine ihanet eder..
Yoksa ediyor muyuz?!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder