Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

3 Ekim 2015 Cumartesi

İki Bilge Bu Kez “Devlet ve Halk” Söyleşisinde.. Ve 2 Kitapları: Kadın Sorunları Sözlüğü ile Tao Yolu Öğretisi

CBT Gündem sayı 1489,  2 Ekim 2015 Cuma


Geçen ay başlattığımız İki Bilge Söyleşileri’nin ikincisi bu cumartesi yine Bahçeşir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde, Fazıl Say Konferans Salonunda, ama bu ay saat 18.00’de başlıyor.
Her ikisi de Cumhuriyetimizin büyük kazanımları olan; bilimsel çalışmaları, siyaset ve kültür üzerine derin değerlendirmeleri ile toplumu aydınlatan Doğan Kuban ile Bozkurt Güvenç hocalar, bu kez Devlet ve Halk temalı söyleşileriyle tartışma yaratacaklar. Kaçırmayın, salonu doldurun, soru sorun.. Bilge insanlarımıza katılımlarımızla güç verelim, biz de onlardan enerji alalım.
***
Bu bahane ile İki Bilge’nin ilginç iki sıradışı kitabını anımsatmak isterim. İlki Bozkurt Güvenç’in “Kadın Sorunları Sözlüğü”.



Cumhuriyet Kitapları’nda yayımlandı.”Erkek Egemen Dünyada” kadının durumunu üç bölümde ele alıyor “Söz ve Söylemde”, “Günlük Hayatta” ve “Din, Bilim ve Sanatta”. Hoca, kadın için “Adı var” diyor. Her başlık altında hemen hemen 13’er ilginç alt başlıklarla kısa ama bilimle tarihle mitolojiyle anı ve örnekolaylarla yoğrulmuş anlatımlar. Hepsi 130 sayfa, zenginliklerle dolu. Güvenç, “Çoğu canlılardan farklı olarak, kendi yarattığımız kültürlerin sağladığı eğitim sürecinde, türdeşlerimizi unutup cinselliğimizi abartıyor, birbirini anlamayan, karşıt hatta düşman gören kadın ve erkek kişilikleri, dünya görüşleri yaratıyoruz..” diyor

***


Doğan Kuban’ın YEM-Yayın’da çıkmış “Lao Tzu- Tao Yolu Öğretisi” kitabını hem de çok şiddetle öneririm. 158 sayfa ile Kuban, pek bilinmeyen bir yönüyle okurun karşısına çıkıyor, Doğu düşüncesine üstelik karşılaştırmalı olarak büyük bir açılım yapıyor. Büyük Çinli filozof Tao Te Ching’in yorumsal çevirisini sunuyor. Filozof, bu yapıtını milattan önce 5.yüzyılda yazdı, yani 2500 yıl öncesinden bugün bile bize ışık tutan, çarpıcı, öğretici, insan ile doğa arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini, din ve tanrı söylemlerinin dışında, bize anlatıyor. Doğan Kuban, günümüze, tarihe, Batı kültürüne yaptığı göndermeleriyle, yorumlarıyla, kitabı değerlendiriyor.
Unutmayın ki bu kitabın düz çevirisi tüm dünyada en çok satanlar arasında sayılıyor. Kuban kitap üzerine yaptığı yılların okumalarıyla, kitaba büyük bir değer katıyor. Kuban batı kültürünün yanısıra Doğu kültürüne ve düşüncesine de uzun yıllardır meraklı bir bilim insanımız. Tao Yolu Öğretisinin temel kavramlarını yorumluyor ve öğretinin bugünkü çağdaş dünyaya da öğreteceği çok şeyi olduğunu vurguluyor.
Başucu kitaplarım arasında..
***
Bugünkü dergimizde Kuban’ın Kadınların Geleceği üzerine yazısına özellikle dikkat çekerim. İslam dünyasında kadının “Horozlar Aşireti” toplumlarında dışlanan varlığı ile İslam Dünyasındaki sefalet arasında paralellik kuruyor.
***
Zengin içeriğimizle her hafta bizi izleyin.. Gelecek Cuma yeniden burada olacağız..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder