Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

12 Ekim 2013 Cumartesi

İki Vefat, Bir Önemli Konferans


 CBT Sayı 1386, 11 Ekim 2013
İki değerli bilim insanımızı kaybettik, ikisini de yakından tanıdım ve sohbet ettim. Dergimizde haberleri yer aldı..


Oğuz Kayaalp
Farmakoloji alanında önemli yayınları olan ve ülkemizde tıbbi farmakoloji konusunda otorite insanlardan biri olan Kayaalp 3 Kasım 2013’de vefat etti. Kayaalp’in Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji kitabı önemli eserleri arasında. İlaç ve alkol bağımlılığı ve nörofarmakoloji özel çalışma alanları olarak belirtilmekte.  Kayaalp, TÜBİTAK 50. Yıl Araştırma Ödülü (1973) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü (1991) sahibi..  Işıklar içinde yatsın..
***
Dünyanın Geleceği ve Bilim konferansı
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, “Bilim ve Dünyanın Geleceği” başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi Rumeli Feneri kampüsünde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Science’ın yayın yönetmeni ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi eski başkanı Prof. Dr. Bruce Alberts katıldı.

Konferansta, bilim insanlarının bilgi birikimleri ve problem çözme yeteneklerinin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bruce Alberts, “Her toplum, bilimin dürüstlük, cömertlik, kaynağı sorgulanmaksızın tüm fikirlere ve görüşlere saygı gibi değerlerine ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, Türkiye'nin gelecekteki başarısında bilimin önemi son derece büyük olacaktır. Bilimsel ve teknolojik gelişmenin önemi ve bugünün dünyasının sürekli bilimsel ve teknik ilerlemeden gelen yeniliklere duyduğu bitmeyen ihtiyaç herkesin malumudur” dedi.
Toplumların ihtiyaç duyduğu ilerlemenin sağlanması için bilim ve teknoloji kurumlarının uluslararası çalışmalarla kendilerini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Alberts, “Dünyanın zihinsel ve maddi kaynaklarından azami ölçüde yararlanmak her zaman olduğundan daha gerekli görünüyor. Bunun başarılabilmesi için de kültürlerimizin risk almayı ödüllendirir nitelikte olması, farklı fikirler ve yaklaşımları çok-disiplinli ortamda bir araya getiren yaklaşımı desteklemesi gerekiyor” diye konuştu.
ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nde 12 yıl başkanlık görevini yürüten Prof. Bruce Alberts, konferansta uzun soluklu başarı için ülkelerin bilimsel alanda geniş bir uzmanlık yelpazesinde farklı yeteneklere ihtiyaç duyduklarına da değindi.
Alberts sözlerine şöyle devam etti: “Uzun soluklu başarı için üniversitelerin görev bilinçlerine dair algılarını genişletmeleri ve bilim insanlarının kamu politikaları, endüstri, devlet yönetimi, gazetecilik, hukuk, ticaret ve eğitim alanlarında fark yaratabilecekleri konumlara gelebilmeleri için yeni yolların açılması gerekiyor. Özellikle bilimde uluslararası yeni ortaklıkların kurulması önümüzdeki dönemde son derece önemli olacak.”
Uluslararası çalışmalarında "bilimin özünde yer alan yaratıcılık, açıklık ve tolerans" konularını öne çıkaran Alberts, biyokimya ve moleküler biyoloji alanlarında yaptığı bilimsel çalışmalarla 16 farklı kurumdan ödüle layık görüldü; halen 25 farklı kurumun danışma kurulunda görev yapıyor.
Amerikan Bilimler Akademisi-NAS Başkanı olarak "ABD Ulusal Bilim Eğitimi Standartları"nı geliştiren ve tüm ülkede eğitim sistemine uyarlanmasına doğrudan katkıda bulunan Alberts bir klasik haline gelen ders kitabı The Molecular Biology of the Cell – Hücrenin Moleküler Biyolojisinin ilk yazarları arasındadır. Beşinci baskısı yapılan bu eser Türkiye Bilimler Akademisi-TÜBA tarafından dilimize kazandırılmıştır.

Bilim 21. Yüzyılı Nasıl Değiştirecek
Dün de bu kapsamda, kuramsal fizik alanında dünyanın önde gelen isimlerinden, sicim alanı kuramı ve süper sicim kuramının kurucusu Prof. Dr. Michio Kaku’yu konuk etti. Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü ziyaretçi profesörü ve Amerikan Fizik Topluluğu Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Kaku, “Bilim 21. Yüzyılı Nasıl Değiştirecek?” başlıklı konferansa katıldı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder