Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

17 Temmuz 2015 Cuma

PKK ile HDP başkalaşabilir mi?

Zor bir soru ve zor bir konu; olsa bile zor bir başkalaşım olur.
PKK silahları elinde bulunduran örgüt. KCK ile Kürdistan yapılanmasını sürdürüyor. HDP, en masumundan, devletle PKK arasında “aracılık” yaptığını söylese de, yapı ve oluşumunda PKK’nın güçlü söz sahibi olduğunu bilmeyen yok. Devlet yapısımsı örgütlenmelerini sürdürüyor. Belediyelerde önemli kararlarda son sözü PKK “görevlisi” veriyor. Ciddi bir işyeri, mesela lokanta vb mi açacaksın, PKK’ya yardım vermek zorundasın. “Çünkü sizler için savaşıyoruz, para gerekiyor.”
Bunları herkes biliyor. PKK’nın bu baskısından “muzdarip” olan, Türkiye çapında örneğin Diyarbakır’da iş yapacak işadamı Kürtlerle konuşun anlatsınlar.

HDP, PKK uzantısı olarak yaşayamaz..
PKK ateşkesin bittiğini ilan etti ve öncelikle barajları ve baraj çalışmalarını hedef alan saldırılara girişti. Devamı şüphesiz gelir, eğer sürerse çatışmalar daha genişler.
HDP Eşbakanı S. Demirtaş ise PKK’ya çağrı yaptı: “PKK kesinlikle Türkiye’ye karşı silah bırakmalıdır. Bnu, inanarak, yürekten söylüyorum, laf olsun diye değil. Ama benim çağrım çözüm değil, A. Öcalan çağrı yaparsa bırakacak..”
Ben de Demirtaş’ın “silahsız siyasi mücadele”den yana olduğuna inanmaya başladım.
Demirtaş şunu gördü: Siyasi mücadeleye yoğunlaşırsa önü açık. Yüzde 20’ye kadar gider. Türkiye çapında bir siyasetçi olur. Hükümete ortak olur, Türkiye’yi yönetir; diğer partilerdeki “Kürt siyasi”lerden farklı, bir “Kürt partisi lideri” olarak! Olması gereken de budur zaten.
HDP ile PKK, her şeye rağmen, “aynı örgüt” değil.
HDP “PKK’nın uzantısı” olarak, onun “güdümünde” gelişemez. Dahası, küçülür. PKK HDP’yi, “siyasi bir araç” olarak görüyor. Yanılıyor. Çünkü Türkiye’nin siyasi yapısı ve HDP’ye baraj aştırtan seçmen kitlesi (Kürt olsa bile), buna elvermeyecektir. Kürtlerin önemli büyük çoğunluğu Türkiye’nin ta kendisidir.
HDP sivil ve siyasi. Şüphesiz PKK ile pek çok paralel amaçlara sahip. PKK’nın kontrolü var parti üzerinde, bu denetim ne kadar güçlü bilmem, ama zayıf değil.
Türkiye çapında “siyasi çalışma”ya girerseniz, yayılmak, güçlenmek isterseniz, ister istemez PKK gibi silahlı örgütün hedef ve amaçlarıyla tam örtüşmezsiniz.
***
Daha önce belirtmiştim: PKK, Türkiye’de siyaset üzerinde “silahlı vesayet”tir. Tıpkı bir zamanlar TSK’nınki gibi.
Bizim liberaller, PKK sempatizanları, meselâ Ordu’nun vesayetine şiddetli karşıdır, bunun için şeytanın koynuna bile girerler; ama PKK’nın siyaset üzerindeki silahlı vesayetine sıra gelince, zil çalıp oynarlar. Oturup yazılar döşenirler, PKK’nın neden haklı olduğunu anlatırlar. Neyse ki PKK’nın organlarını izlemeye gerek kalmıyor, yazdıklarından hemen PKK’nın ne istediğini anlıyoruz. Onlar sanıyor ki, PKK hedeflerine ulaşırsa, Türkiye demokratik olacak!

Öcalan’ın silahları bırakın çağrısına PKK uyar mı?
Demirtaş, “Öcalan çağrı yaparsa PKK silahları bırakır” diyor ya, bu ne kadar gerçekçidir, PKK buna uyar mı bilemem, emin değilim. İzlenimim, Öcalan ile Kandil arasında da bir “konum farklılığı”, önderlik çekişmesi olduğudur. Kandil giderek daha çok, ne yapılacağına kendilerinin karar vereceğini vurgular oldu.
Öcalan da “silahları bırakın, artık siyasi mücadele var sadece” çağrısı yapar mı? Yoksa, PKK’yı da idare edecek bir ara yolu mu tercih eder? İkincisi, sanırım. Çünkü Öcalan liderlik etkisini yitirebilir.
PKK, Öcalan’a uymayabilir, çünkü hedef büyüttü, Suriye’deki “Kürt bölgesi”ni kontrol ediyor, burada uluslararası destekle bir Kürt yapısını gerçekleştirmek birinci derecede önem kazandı. Bu yapının ayakta kalması için de, Türkiye’deki yakın Kürt bölgesiyle “bütünleşik hareket etmek” siyasi ve askeri politikalarının bir parçası.

Silahla dayatılan bir çözüm zor; bir siyasi iktidar bunu kabul edemez. PKK’nın silahlı mücadelesi, hem ülkede demokrasiyi iyice zora sokar, hem de HDP’yi “bitirir”.
--16 Temmuz 2015 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder