Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

26 Haziran 2019 Çarşamba

Yerel seçm, RTE İktidarda kalır mı, erken seçim olur mu, yeni parti gündemde


24 Haziran 2019 Pazartesi / Bilim ve Siyaset - Cumhuriyet

Sadece İmamoğlu kazanmadı, iktidarın ülke çapında çöküşünün başlangıcındayız. İlk saptama olarak bunu yapalım. 
Niye düşmeye başladıklarını, niye ülkenin bir nolu kenti İstanbul’u kaybettiklerini yazacak değilim, bu onların sorunu. Ülkeyi çökerttiler. Kendileri bir Lale Devri yaşarken, yoksulları makarna kömür sadakalarıyla idare edebileceklerini sandılar.
Fakat kaybetmelerinde bir nolu etken, giderek şehirleşen ve talepleri artan büyük bir kitle. Bir AKP’linin “üç çocuğuma Binali beye oy verdirtemiyorum”, sözü olayı açıklıyor. Gençlerin, kendilerine bir gelecek vadedemeyen gösteremeyen AKP’den giderek ve çoğalarak uzaklaştığı önceki seçim sonuçlarından görülüyordu. Ekrem beyin izlediğim Üsküdar mitinginde genç erkekler kızlar başı örtülüler türbanlılar çok sayıda göz çarpıyordu.
Ekrem bey oy oranını çok arttırdı. Nedeni sadece mağdur edilmesi değil, iktidarın seçim zorbalığı değil, seçmenin vicdanını harekete geçirmesi değil... Henüz yeterince tanımadıkları için oy vermeyen seçmenlerin yeni seçim sürecini çok iyi yöneten Ekrem beye yönelmesidir de.
Bu açıdan Ekrem bey eğer rahat bırakılırsa iktidar tarafından, dönemi sonunda oy oranını yüzde 60-70’lere çıkartması olasıdır. İstanbul, iktidarın soygunundan arınacaktır.

 İstanbul seçimleri neler doğurur?
Önce iktidar açısından bakalım:
1)       AKP’de Erdoğan’ın mutlak iktidarı zayıflamıştır. Bu yeni süreci partisinde nasıl yönetir bilmiyoruz. Ne partisi ilk yıllardaki partidir ne de kendisi ilk yıllardaki liderdir. Demokrat, kendisine muhalif, farklı düşünen kim varsa herkesi tasfiye etmiştir.
2)       Fakat geride önemli bir partili, önde gelen, milletvekili kitlesi vardır farklı düşünen. Çok çok azı sesini yükseltmiştir. İktidarın ve liderin zayıfladığı koşullarda çeşitli gelecek – siyasi nedenlerden dolayı, bu kitlenin cesareti artar. Sesini yükseltir ve parti içinde yeni bir durum ortaya çıkar.
3)       Ali Babacan yeni partisini vakit geçirmeden açıklayacaktır. Babacan ve yeni partinin arkasında Abdullah Gül ve arkadaşları vardır. Bu parti, RTE’nin kötü yönetiminden sonuçlar çıkartacak yeni bir anlayışla siyasete geri dönmeye hazırdır.
4)       Bu partinin RTE başkanlığında AKP ile birleşmesi söz konusu olmaz. Ama bu ancak RTE’siz bir AKP ile gerçekleşebilir. RTE’nin partiyi bırakması ayrılması ise söz konusu olmaz.
5)       AKP’de en az 30 kadar milletvekilinin bu partiye transferi gerçekleşirse, Meclis’te yeni bir durum ortaya çıkacaktır. Yeni ittifaklar söz konusu olur.

Sürdürülmez bir iktidar durumu var
6)       İktidar Türkiye’yi ekonomik bakımdan çökertmiş, ve dış politikada büyük yanlışlıklarla, özellikle Suriye konusunda ve AB ile ilişkilerde, ülkeyi büyük bir yalnızlığın içine sürüklemiştir. Bu durumun sonuçlarını yaşıyoruz ve daha ağırını yaşayabiliriz.
7)       Burada ortaya çıkan durum: RTE ülkeyi yönetemez bir duruma gelir mi? Bu mümkündür.
8)       RTE asla erken seçime yanaşmayacaktır. Çünkü önünde 4 yıl daha vardır ve bu dönemi lehime çeviririm diye düşünecektir. Tıpkı İstanbul seçimlerinde olduğu gibi! Ama bu mümkün olmayabilir. Olması zordur.
9)       Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeni iktidar olasılıkları ortaya çıkacaktır.
10) Şunu ekleyelim: Bahçeli de kaybetmiştir. İYİ Parti, Babacan’ın partisi, MHP, AKP, MHP.. Yeni duruma göre mevzilenecektir.

CHP, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş
11) CHP’ye gelince.. Çok iyi bir seçim süreci yönetmiştir. Kılıçdaroğlu’nun politik hanesine olumlu puandır. Kemal beyin bu yeni süreçte liderliği tartışılmaz. CHP’nin puanı ne kadar artar bilemeyiz, ama ittifaklar Türkiye için de büyük önem taşıyacaktır ve çok titizlikle bu sürdürülmelidir. CHP  ve müttefiklerini iktidara taşıyacak olan, dünkü yazımda da belirttiğim gibi, yerel iktidarlar olacak.. CHP ve ittifakları buradan büyüyecek.
12) Son bir not HDP için. Demirtaş’ın haksız tutukluğuna son verilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır. İktidarın İmralı’ya sarılması iyi oldu, böylece İmralı bitirildi ve HDP ve tüm HDP’liler bu konuda zerre sarsılmadılar.. HDP Türkiye’nin partisidir, bu konumunu güçlendirici bir politikalarla adım adım ilerlemesi, ülkenin demokratik geleceği için birinci derecede önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder