Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

4 Şubat 2019 Pazartesi

Tarihi çarpıtmaya bir şamar: Asker İnönü


3 Şubat  2019 Pazar / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet

Osmanlı imparatorluğunu dağılmaktan kurtarmak için çırpınanlar da, işgal edilmiş bir ülkeyi kurtarmak için Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıranlar da, Osmanlı subaylarıdır.
Bu seçkin kadronun ortaya çıkışının tarihi aslında oldukça eskiye gider. Köklerini, Avrupa’nın bir dizi yenilikle alıp başını gittiğini ve Osmanlı’nın giderek parçalanıp yok olacağını ve amaçla da Orduda, yönetimde, eğitimde yenileşmelerin şart olduğunu gören bazı Osmanlı padişahlarında, Tazminatlarda, Türk ve Türkçeyi bilimi – eğitimin eksikliklerini öne çıkartan Osmanlı aydınlarında, Genç Türklerde ve şüphesiz ki ülke sorunlarıyla iç içe mükemmel yetişen – asker-subay kuşağında bulursunuz.
Hem yeniliklerin hem de Kurtuluş’un liderleri bu kuşaktır.
Bu yetişkin, yüksek nitelikli asker sınıf sayesinde Osmanlının küllerinden Türkiye yaratıldı.
Bu, olağanüstü, göz yaşartıcı, insanı heyecanlandıran ve coşturan, yer yer gözyaşı döktüren büyük bir serüvendir.
Bu büyük serüvendir ki Kurtuluş’tan itibaren ülke çapında büyük bir heyecan dalgası yarattı; Cumhuriyet bu sayede kuruldu. Böyle bir dalga bir daha ülkeye uğramadı.

Baş kahramanalardan

İsmet İnönü, bu olağanüstü serüvenin baş kahramanlarından biridir.
Asker İnönü” kitabı, Türkiye’nin büyük kuruluşuna imza atmış bir komutanı anlatıyor.
Daha sonra İnönü, bu kez demokrasi kahramanı olarak ülke tarihinin yeni bir sayfasında yerini alacaktır.
Alev Çoşkun, “Samsun’dan Önce Bilinmeyen 6 Ay” kitabında Atatürk’ün Anadolu’ya geçmeden önceki 6 ayını başarıyla anlattıktan sonra, İsmet İnönü 1884 – 1922 kitabına imzasını koyuyor.
Kitabı yazmasındaki gerekliliğini Sunuş yazısından öğreniyoruz.

İki reklam arası

AKP iktidarı, Türkiye’nin kendi dönemine kadar olan tarihi silip atmaya girişmek ve Türkiye’yi kendisinden itibaren yeniden başlamak gibi, imkansız bir “kurgulama” işine kalkışmıştı. “İki Ayyaş” nitelemesiyle doruk noktasına çıkan Cumhuriyeti, Kurtuluşu, Kuruluşu ve liderleriyle birlikte top yekün aşağılama girişimi, Cumhuriyetin kendilerine kadar olan büyük tarihini “iki reklam arası” olarak niteleyerek ve Cumhuriyeti kesip atarak, bugünü Osmanlıya yapıştırma gözü dönmüşlüğü ile sürdü.
Sonra da, yaşananları resmi tarih olarak reddederek “derin tarih” adı altında uydurmacılık, reddiye, karalama, kötüleme, sahtekarlık, gibi alçakça bir “sahte tarih yazımı” buna eşlik etti.
Bunların hepsi palavra, “hakikati”, “hakikatın ötesi”nde (post-truth) inşa etme çabası şüphesiz ki güneşi balçıkla sıvama girişimiydi. Millet, Atatürk’ü sahiplenince, ve Atatürk’ü yok edemeyeceklerini anlayınca bu kez İsmet İnönü hedef tahtasına kondu. Peki neden?

İnönü demokrat, bunlar sıfır demokrat

Alev Çoşkun diyor ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi Lozan’da ikinci imza ona ait. Bu nedenle yıllardır Lozan anlaşmasına da saldırıyorlar hâlâ. Keşke Kurtuluş Savaşı kazanılmasaydı diyen bir ucube kafalarla donatılı bir iktidar yapısı var. İsmet İnönü, Halifeliğin kaldırılmasında, devrimlerin hayata geçmesinde 14 yıl başbakanlık yapmış isim. Ve tabii ki zaferin cephe komutanlarından.. Üstüne üstlük “demokrasiye geçiş”in de başı!
Düşünün bugünkü iktidarın borçlu olduğu bir dönüşüme imza atamış büyük bir lidere bile saygıları sıfır!
Çünkü aslında kendileri sıfır demokrat.
Bugünkü iktidarın ağababaları Demokrat Parti iktidarının da baş hedefe İnönü’ydü.
Alev Çoşkun, bu kitaptan sonra da, İnönü’yü dönem dönem inceleyen yeni kitapların geleceğini yazıyor.
İnönü, tarih, tartışılmaz değildir.
İnönü, Ata’nın ölümünün hemen ardından, Millet ve Ülke bütünlüğünü sürdürmek, milletin büyük bir boşluğa düşmesini önlemek için Cumhurbaşkanlığa seçilmiştir.
Şüphesiz, daha sonra, özellikle İkinci Dünya Savaşı ertesinde politika ve kararlarıyla tartışmaya açık bir İnönü vardır.
***
Alev Coşkun, nesnel bir İnönü ve tarih anlatmaktadır.
Dili sade, duru ve anlattıkları çok net.
Asker İnönü okunması gereken bir kitap.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder