Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

27 Kasım 2014 Perşembe

Oyun Aynı Oyun: 14 Üniversiteye Yeni Rektör

CBT Gündem, Sayı 1444, 21 Kasım 2014


Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturunca ilk yaptığı işlerden biri de, YÖK Başkanı Çetinsaya’yı, henüz koltukta oturma zamanı dolmadan değiştirmek oldu. Çetinsaya, Gül’ün seçimiydi. Peki Cemaate yakın mıydı? Bilmiyorum, RTE’nin tercihine bakılacak olursa, sanki öyle.. RTE’nin devlet içinde baş mücadele alanı, Cemaatçi yapı. Peki Çetinsaya’yı kanatları altına alan ve Başbakanlık Başmüşavirliğine atayan Davutoğlu’na RTE kızmış olabilir mi?
Oyun aynı oyun, derken kastettiğim başka tabii ki: Üniversitelere sandık kondu. Ey akademisyen milleti, işte sandık, rektörünüzü seçin dendi.. Oylar sayıldı, en çok oy sırasına göre 1’den 6’ya kadar rektör adayları belirlendi, YÖK’ye gönderildi. YÖK bu 6 rektör adayını şöyle bir çalkaladı, kazananlar kazanamayanlar en çok oyu alanlar en az oyu alanlar.. yeni bir sıralama yaptı, 3 kişiyi eledi ve bunları bir sıraya koyarak Cumurbaşkanı RTE’ye gönderdi. YÖK isterse en çok oyu alan aday liste dışı bırakabilir, isterse sonuncuyu veya üçüncüyü liste başı yapabilir..
Genellikle liste sıralamaları, atamayı yapacak olan Cumhurbaşkanının tercihine göre oluşturulur, atamak istediği kişi lise başı yapılır. Cumhurbaşkanı da sözde YÖK’ün seçtiği adayı atamış olur! Tabii, istisnalar olur.
Dikkat edin: Burada rektörleri “seçen halktan”, yani Akademia’dan hiç söz yok. Sandığa oy atanlar bir “irade” belirtmediler..  Adaylıklarını koyanlar ve oy isteyenler de aslında bilerek bu oyuna katılmış oluyorlar. Bu nedenle yıllar önce Akaremia’ya şu oyunu bozun, seçimlere katılmayın ve oy vermeyin. Ama bizim millet sandık görünce koşa koşa gider..
Yeni YÖK Başkanı Yekta Saraç (ve arkadaşları), önüne gelen 14 üniversitenin rektör adaylarına baktı. 8 üniversite akademiasının seçimini beğenmedi ve sıralamalarını değiştirdi. İkinci üçüncü sıradakiler ilk sıraya kaldırıldı. Bu arada: rektörlüğe atanan tek kadın aday bile yok. Oysa Akademia’nın üçte birinden fazlası kadın!
Mesela Adnan Menderes üniversitesinden en çok oyu (162) alan Mustafa Birincioğlu üçünca sıraya kondu ilk sırada Cavit Bircan..   
Balıkesir Üniversitesin’de Mahir Alkan en çok oyu (137) almıştı, ikinci en çok oyu alan Bedriye Tunçsiper (123) bile değil, üçüncü sıradaki aday, Kerim Özdemir (97) liste başı oldu. 
Celal Bayar Üniversitesi Mehmet Pakdemirli (204) seçilmedi, 108 oy ile Ahmet Kemal Çelebi seçildi..  
Gebze Teknik Üniversitesine Orhan Şahin (84) değil, Haluk Görgün (70) atandı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne 74 oy alan Mehmet Fatih Karaaslan yerine, 55 oy alan ve üçüncü sırada bulunan Durmuş Deveci seçildi.
Kafkas Üniversitesi’ne Cevdet Bozkuş (54) ile rektör atanırken, Sami Özcan 204 oy almıştı!
Mustafa Kemal Üniversitesi rektörü Hasan Kaya (175) oldu, oysa Hüsnü Salih Güder 217 oy almıştı.
Mersin Üniversitesi’nde de benzer durum oldu: Ahmet Çamsarı 80 oy ile rektör atanırken, Gürol Emekdaş 178 oy, Tuğba Yelken ise 125 oy almıştı..
***
Neyse, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün eski rektörü Mustafa Güden en çok oy ile yeniden atandı. Bülent Ecevit Üniversitesi rektörü Mahmut Özer  de benzer şekilde 271 en çok oy ile yenilendi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Mustafa Şahin (205 oy), Kocaeli Üniversitesi’ne Sadettin Hülagü (291 oy); Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne Yalçın Karayağız (214 oy); Sakarya Üniversitesi: Muzaffer Elmas (640 oy) ile, en çok oyu alarak rektör atandılar.

***
Bu hafta dergimizde, Başarılı Kadın Bilimciler için ek liste yayınlayacağımızı duyurmuştuk. Bunu yeni düzeltme listeleri ile birlikte haftaya bırakıyoruz. Çünkü üçüncü sayfamıza ilan geldi. Bunun yerine, sayfalarımızda bayarılı bilimcilerimiz üzerine iki tartışma ve öneri yazısını okuyacaksınız..

Haftaya görüşmek dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder