Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

5 Haziran 2015 Cuma

Dershaneler kapatılıyor, zenginin sorunu yok ama yoksula eğitim pahalanıyor

CBT Gündem Sayı 1472, 5 Haziran 2015

Pazar günü seçim var, umarım, seçimler Türkiye için bir çıkış yolu, rahat nefes alma olanağı ve üniversitelere de özgürlük yolu sunar. Ama konumuz bu değil. Siyaset bilimi Cumhuriyet’teki köşemde daha çok. Seçimlerden sonra da yazacak çok şey olacak. Bugünkü konuyu, dershanelere bırakalım.
1 Eylül’de tüm üniversiteye hazırlık dershaneleri kapatılacak! Gülen Cemaati ile derin kapışmasından sonra, “cemaatin suyunu kesme”nin en iyi yollarından biri olarak dershaneleri hedefe oturtmuştu iktidarbaşı. Dershaneler 17-25 Aralık yolsuzluk patlamasından çok daha önce, iktidarın iki kanadı arasında derin bir çatışma konusuna dönmüştü. “Çatışmanın Anatomisi” kitabımda (KırmızıKedi) dershaneler üzrinden çatışmanın öyküsünü çeşitli boyutlarıyla yazmıştım.
RTE, Cemaatin iyi yetişmiş üyelerinin devletin her tarafında olduğunu görünce, Cemaat’i geriletmeye yönelmiş ve kendi Erdoğancı imam hatip gençliğini parlatmaya girişmişti. Tabii devletin tüm olanaklarını kullanarak ve normal liseleri imam hatip liselerine de dönüştürerek.. Şüphesiz ki bu olağanüstü durum, RTE iktidarının çökmesiyle normale dönecektir..
Dershanelere gelince.. Üniversiteden Profesör Murat Özmen’den ciddi bir not gelince, konu gündeme taşındı. Diyor ki:
...şimdi dershaneler bu ara, "temel lise" adı altında, var oldukları derme çatma binalarda yapılanıyorlar. Benim bildiğim yasanın iptali için aslında Dershaneler Birliği konuyu Anayasa Mahkemesi’ne de götürdü, ancak oradan hiç bir ses gelmedi. Yani ya mecburen lise olacaklar, ya da yok olacaklar. İngilizce, bilgisayar vs. gibi eğitim merkezleri dışındaki dershane olayı kapanıyor. Aslında normal bir ülkede normal olan da budur, ancak okullarda (hatta fen liselerinde) verilen eğitim kalitesi, öğretmen niteliği gibi durumlar, mevcut test sistemine dayalı sınavlar hala dershaneleri gerekli kılıyor…”
“Bu seçimde tüm muhalif partiler sadece ekonomiye yoğunlaşmış durumda ve kimse eğitimin girdiği kaostan hiç söz etmiyor maalesef. Dershane meselesi bu yıl özellikle de lise eğitimini tam bir kaosa doğru sürüklüyor. Önümüzdeki dönemde belki büyük şehirlerdeki birkaç çok iyi lise dışında tüm anadolu liseleri boşalacak. Zengin, çocuğunu çok para ödeyerek dershane okullara gönderecek. Olan yine fakire olacak. Geçen yıl çocuklar 2-3 bin TL karşılığında dershane bulup, iyi kötü eksiklerini tamamlıyordu. Bu yıl dershanelerin sözde okullara dönüşmesi sonucu en ucuzu 7-8 bin TL olan derme çatma okullar haline geliyorlar. Ayrıca öğretmenlerin de rotasyona tabi tutulacak olması konusu var!”
***
Ben dershanelerin kapatılmasını ve onların yerine okullarda öğrencilere iktidarın-devletin desteğiyle, en iyi dershanelerde verilen nitelikte ek eğitimin verilmesini önermiştim. Dahası, dershane öğretmenlerinin iyi bir ücretle devlet okullarında “dershane öğretmeni” gibi istihdam edilmesini de. Çünkü sınav sistemi üzerine uzmanlaşmış iyi ve büyük bir öğretmen kitlesi var. Böylece onların bu yüksek becerilerinden de öğrenciler faydalanmayı sürdürürlerdi..
Dershaneler resmi olarak kapatılacak ama evlerde özel ders alımları sürecek. Bu özel dersler zaten yüksek ücrete tabi idi, şimdi ise “yasadışı dershane” muamelesi görmek korkusuyla fiyatları daha da artacak.. Olan yine ailelere olacak. Tamam, dershaneleri kapattın, peki yerine ne getirdin?
***
Eğitimde büyük olan fırsat eşitsizliği, şimdi daha da büyüyecek. Açılan “derme çatma “okulların fiyatları bir kaç kat artacağı gibi, kalite de düşecek.
Bakan Avcı’nın açıklaması:
* 2240 dershane dönüşüm için başvuru yaptı.
* 2195’i dönüşüm programına kabul edildi.
* 276’sı dönüşüm programını tamamladı.
* 249’u temel liseye dönüştü.
* 25’si özel liseye dönüştü.
* 401 dershane kendi isteğiyle kapandı.
Evet, temel sorumuz baki: Devlet okullarında okuyup da dershanelerde giderek açık kapayan ve üniversite sınavlarında başarı kovalayan büyük kitle ne olacak?
***

Yine hayırlı seçim sonuçları dilerek, gelecek Cuma birlikte olalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder