Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

3 Haziran 2015 Çarşamba

CHP’nin “Merkez Türkiye” Projesi Coğrafi konumumuz için: Askeri Strateji, yerine Ekonomi Strateji

CBT Gündem Sayı 1471, 29 Mayıs 2015

CHP’nin “Merkez Türkiye” Projesi
Coğrafi konumumuz için: Askeri Strateji, yerine Ekonomi Strateji

Türkiye’nin Allahın belası stratejik coğrafi konumu 1950’den beri ülkemize sadece felaketler getirdi. Bu ne demek diyorsunuz. Kısaca söyleyeyim: batının askeri karakolu olarak bize hep askeri savaş stratejilerinin bir parçası, ileri cephesi rolü biçildi... Geçen yıllarda bu konuyu Cumhuriyet’te bir makale konusu yapmıştım. Bu “askeri strateji” ülkeyi, siyasi iktidarları ve Ordu’yu esir aldı ve ülke sadece bu stratejiye göre yönetildi.. Bu yazdıklarım, ülkemizin 70 yıllık hikayesinin özüdür.
Sonucu şudur: Ülkenin içine edildi, Atatürk döneminin büyük ve bağımsız ekonomi hamlesi sona erdirildi, demokrasi gelişmedi, ikinci ve üçüncü sınıf bir ülke durumunda kaldık, toplum durmadan askeri siyasi muhafazakar politikaların esiri oldu, Amerikanın-Batının oyun planlarının parçası olduk, askeri darbeler birbirini izledi, din siyasetin kılıcı yapıldı, üniversiteler sıradanlığı aşamadı, entelektüel aydın gücü gelişemedi, gelişenler de bütün bu siyasetlerin bir parçası oldular, küçük bir entelektüel merkez sesini duyuramadı, merkez sağ siyasi partiler çıkarlarının peşinde koştu, yoksulluk ve cehalet aşılamadı..
Bütün bunların sonucu olarak başımıza RTE gibi bir Muktedir için geniş oyun alanı yaratıldı.
***
Evet coğrafyamız mükemmel, Anadolu medeniyetler beşiği, üç tarafımız deniz, uygarlıklar ortasındayız, ama heyhat berbat durumdayız, her bakımdan.. Bugün ayakta durabiliyorsak bir parça, Cumhuriyet’in yetiştirdiği ve hala tam olarak yıkılamayan laik eğitim ve çağdaş ilkelerle yetiştirilmeye çalışılan insan gücümüzledir. Genç Cumhuriyetin çağdaşlığa ulaşma anlayışı, AKP’yi desteklemeyen kitlelerce yaşıyor ve yaşatılıyor.
***
Cumhuriyet Halk Partisi, ilk kez, bize biçilen kahrolası “askeri stratejik rol, ve askeri güç olarak kal” rezilliğini aşacak bir bakışı gündeme taşıyor “Merkez Türkiye” önerisiyle.
Askeri stratejik ülke kavramı yerine ekonomik stratejik ülke kavramını tartışmaya açıyor aslında; bu bakış, CHP’nin önerisinde olmamasına rağmen! Ama Türkiye açısından bir keskin bir değişiklik gündeme gelmiştir.
***
“Merkez Ülke” için lojistik stratejik veya benzeri düşünceler farklı yapılarda olmasına rağmen, CHP dışında, bu ülkenin bir avuç seçkin aydını tarafından sık sık gündeme getirilmekte ve tartışılmaktadır. CHP’nin bu önerisi açıklanmadan önce Ankara’da yapılan 21.yüzyıl toplantısında, lojistiğin önemi tartışıldı. Arkadaşımız Aykut Göker bugünkü yazısında bunu anlatıyor.
Türkiye’nin bir avuç uzman insanı, pek çok platformda (İSO-KATEK dahil!) onyıllardır ileri teknoloji, teknoloji/inovasyon havzaları, Bilim vea ARGE, ekonrominin bu temellerde yeniden şekillendirilmesi konularını tartıştı durdu. Artık öyle bir noktaya geldik ki, ekonominin aklı başına yeni gelen odakları, bir süredir, “teknolojik-inovatif-ARGE tabanlı bir ekonomiye geçemediğimiz sürece, Türkiye ekonomisinin bir adım daha ileri gitmesi mümkün değil, yapısal reform olmalı” görüşünde birleşmiş durumda.
Sürekli dışarıdan teknoloji, sermaye ithalatına bağlı bir ekonomi ancak periyodik krizler üretir (cari acık, sürekli tüketim ekonomisine bağımlılık, tasarruf edememe vb)..
AKP’nin önceki hükümetlerden hiç bir farkı yoktur ve sadece krizdeki batıdan kaçan büyük paraların ülkeye akmasını, tüketim cenneti yaratmak için kullanmıştır ve bugün de batmıştır.
İleri teknoloji üretimine geçmek” bugün de seçimlerde AKP’nin kullandığı vaadlerden biridir. Ama bu büyük bir palavradır, 13 yıldır iktidardalar ve yaptıkları hiç bir şey yoktur. Bu “serbest piyasa ekonomisi” ile gerçekleşebilecek bir olay değildir.
***
Evet, CHP bir tartışma palatformu açtı.. Plan kabadır, çeşitli yönleriyle inceltilmesi, gerçekleştirilebilecek konuma getirilmesi gerekir..
Önemli olan bu projeyi Türkiye’nin ulusal projesi haline getirmektir.
***
Daha yazılacak çok şey var, bu dergimizdeki tartışma için bir başlangıç olsun..
Gelecek Cuma yeniden birlite olmak umuduyla..
--


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder