Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

1 Aralık 2010 Çarşamba

WikiLeaks ve Yeni Dünya


Kamil (Masaracı) çalışma odamıza sanki yere paraşütle düşer gibi girdi ve belgelerde senin yazılardan da alıntı varmış, dedi! Bunu hep yapar! Arkasından, böyle zamanlarda piyasaya sürülen komplo teorisini de ekledi, belgeleri FBI yaymış!
İşte bu önemli!
İkiz Kuleleri de, biliyorsunuz, CIA vurmuştu!
ABD ki kadiri mutlak bir devlet ve güç! Uçan sinek, uçan kuş bile kurtulamaz ondan! Dünyanın her yanında istediği herşeyi yapabilecek gücü olan bir ülkede, İkiz Kuleleri de ancak kendisi vurabilirdi! Başkası ne mümkün! Dolayısıyla Dış İşleri Bakanlığı'nın gizli belgelerini de dünyaya ancak ABD'nin kendisi yayabilirdi!
Çok kolay bir anlatım yoludur bu, sorunsuz... Köklü inançlarla olayı bir çırpıda çözüyorsunuz..
***
WikiLeaks olayının üç ana gücü/yönü var:
Birincisi, bu işe inanan bir kişinin varlığı! O var: Julian Assange! Avustralyalı. Sansüre karşı özgür basını savunan ve araştırmacı gazetecilik üzerinde çalışan bir kişi. Bu alanda ödüller almış. Fizik ve matematik okumuş.
Gizli belgeleri deşifre etmek için internet gazeteciliğine 4 yıl önce başlamış. Çok cazip bir iş! Dolayısıyla bu işe kafa koyacak insanları da bulup harekete geçmiş..
2009'da Amnesty International'in İnsan Hakları ödülünü almış, Kenya'daki kayıplar ve devletin bulaştığı yasa dışı cinayetler /yargısız infazlar ve kayıplar üzerine bir araştırmasıyla..
2008'de Economist Index sansür üzerine ödülünü almış.
2010 Eylülünde dünyanın en etkili 50 kişi arasında 23. sırada göterilmiş. (New Statesman)
Utnereader dergisi, onu, dünyayı değiştiren 25 vizyoner arasında nitelendirmiş.
12 Kasım'da da Times dergisinin 2010 yılının ünlüleri /en etkili kişileri arasına, ilk sıralarında katılmış..
Tabii biz onu daha önce, İrak ve Afganistan'da Amerikan askerlerinin bulaştığı olayların binlerce gizli dosyalarını da yine WikiLeaks internet sitesinde yayınlamasıyla tanıyoruz.
Şimdi de, Amerikan Dış İşleri Bakanlığı ile yabancı ülkelerdeki diplomat / büyükelçileri arasındaki yazışmaları veya raporları içeren 250 bin belgeyi yayına koydu! Sadece Türkiye ile ilgili 7918 belgeden söz ediliyor!
***
İkinci bir olgu, çağımızın bireyselliğinin, iyi bir kişinin varlığının önemi!  Örneğimizde tek kişinin, iyi bir fikrin bile dünyada pek çok şeyi değiştirebilecek güce sahip olabileceğini gösteriyor!
“Gerçek kahraman kitlelerdir” sözünü anımsarsınız. Burada başka bir olguyla karşı karşıya dünya: Tek tek kişiler ve fikirleri de gerçek ve değiştirici kahramanlar olabiliyor.
Tek fikir, hızla bir orduya dönüşebiliyor günümüz dünyasında!
İyi bir fikriniz varsa, dünyanın her yanından da çok önemli destekler bulabiliyorsunuz.
Buradaki iyi fikir, sansürsüz, özgür ve saydam bir dünya!
Bu fikir, ABD'nin devletinin içinden de güçlü destekler buluyor!
Böylece gazeteciliğin yönelmesi gereken ana yönünü de görüyoruz! Haber ve fikirlerinizle, daha saydam, daha özgür ve sansürsüz bir dünyanın oluşumuna katkıda bulunabildiğiniz sürece, kitlelerin gönül tahtına kurulursunuz!
***
Üçüncü bir nokta da, dijital çağın varlığı ve gücü! Haberleşmenin ışık hızıyla, anında, kazasız belasız gerçekleştirilebilmesi! Hem belge ulaştırmanın çok kolay olması, hem bu belgelerin yayınlanması!
Dijital çağ, saydamlaşmanın ve daha demokratik bir dünyanın kapılarını araladı! Artık bunun dışında bir şey düşünülemez! Dijital Çağ'dan geri dönülmesi de mümkün olmadığına göre, bireyler, küçük guruplar, topluluklar, dünyanın en büyük ve en örgütlü yapısına karşı “asimetrik bir güç” oluşturuyorlar.
WikiLeaks, dünyanın en büyük gücü karşısında küçük bir “asimetrik güç”!
İkiz Kuleler'e saldırı da, asimetrik savaşı ve asimetrik gücün varlığını ve önemini ortaya koyan ilk en büyük olguydu!
Yeni dünyaya hoşbulduk!
--
obursali@cumhuriyet.com.tr
30 Kasım 2010 / Bilim ve Siyaset 

1 yorum:

  1. Sayın Orhan Bursalı,
    Oynanan oyunun gerçek anlamını kavrayamamışsınız!
    Yazık!
    Sağlıklar diliyorum,
    yılmaz Dikbaş
    1 Aralık 2010
    dikbas@kalinka.com.tr

    YanıtlaSil