Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

18 Eylül 2013 Çarşamba

İktidar İçi Savaşlar ..RTE ve Güç Kaybı


Kimileriniz al birini vur öbürüne diyorsunuz, biliyorum... ama biz “iktidar içi savaşlar”da ben gördüğümü yazayım, merak edenler vardır.. Çünkü Türkiye kaynadıkça, iktidar güç kaybına uğradıkça ve seçim süreci ilerledikçe, yeni durumlar ortaya çıkıyor..
“İktidar İçi Savaşlar”, bildiğiniz gibi 3 cephede sürüyor.. Her cephe liderinin hedefi, siyasal iktidarda belirleyici olmak ve böylece “nema”sını yemek.. En büyük cephe RTE cephesidir.. İkincisi Abdullah Gül, üçüncüsü de Fethullah Gülen/Cemaat Cephesi..
RTE’nin en büyük dayanağı seçmenidir. İçeride dayanacağı başka güç, koskoca bir sıfırdır.. Gül ve F.Gülen ise ayrı odaklardır. Aralarında 11 yıldır süren ittifak yarılmıştır. Dahası yer yer dağılmıştır..
Ne etkili olmuştur bu kısmi “dağılma”da?
En büyük ve birinci neden RTE’nin Tek Adam otoriter kimliğidir. İktidarda bütün güçler onun elinde olmalıdır, ancak istediklerine üçüncü ve daha alt derecelerde güç/iktidar paylaşımı öngörür. RTE, Gül’ü tasfiye etmek istedi geçen iki yıl içinde... Ama iktidarda önemli bir güç kaybına uğradığı için, durum şimdi biraz değişti. RTE’nin aslında en büyük rakibi F.Gülen/ Cemaat’tir! Cemaat partisi, RTE’yi esir alamamış, tam tersine RTE, Cemaat’in devlet içinde inşa ettiği ve ele geçirdiği odakları parçalama, buralardan Cemaatçileri tasfiyeye girişmiştir.. MİT üzerinden RTE’ye yönelttikleri büyük operasyon, ipi koparan olaydır.. 
F.Gülen kararlı bir şekilde RTE’yi tasfiyeye yönelmiş durumda, bütün siyasi nutuklarında (dini soslu) RTE’ye bir saldırı/gönderme var. Dün de ağır konuştu: "Eğer dilimde.. 'Yerin dibine batsın!' demeye azıcık açıklık bulunsaydı.. 'millete hizmet ediyoruz' dedikleri halde… ihalelerde kendilerine pay ayıranlar hakkında 'Allah sizi çoluk çocuğunuzla, beklentilerinizle, ümitlerinizle yerin dibine batırsın, mahvetsin!' derdim"...
Diyor zaten!.. Demek ihalelerde iktidar başları kendilerine pay ayırıyor! Zaten halk içinde söylenen ve konuşulan bu olayı en iyi bileceklerden biridir F. Gülen! Bütün iş/siyaset çevresi RTE ile iç içedir, nasıl bilmesin!
***
İkinci önemli neden bu iktidar savaşının alevlenmesinde, RTE’nin büyük güç kaybıdır.. RTE’nin dış desteği tamamen çöktü. Tıpkı, iç destekçileri koskocaman bir sıfır (0) olduğu gibi, dış destekçileri de koskoca bir (0) sıfırdır! Ne  ABD ne Batı ne Arap Dünyası... RTE tam bir yalnız adamdır.. Yakın çevresindeki bazı çekirdek adamlarını bir kenara bırakırsak, çevresinde sadece hiddetinden korkanlar kaldı! İş dünyası dahil! Herkes bir an önce iktidarının son bulmasını istiyor!
ABD ve Batı, RTE’yi sıfırladı.. Onlar için daha makbul insan Gül’dür. AKP’nin yeni yüzlere ihtiyacı var.. Bu yüzler iyice işbirlikçi olmalı.. RTE’nin dışarıda destek bulmasının giderek tek yolu kalıyor: ABD ve Batı’ya resmen karşı çıkmak, hatta onları emperyalistikte suçlamak.. O zaman yeni ittifaklar doğar!? RTE tayfaları, gazetelerinde Gezi Direnişi üzerine yazdıklarıyla biraz bunun zeminini aradılar!
Bir dostum sordu, sıfırladılar diyorsun kanıt ne.. ABD’nin Gezi üzerine üst üste uyarıları.. RTE’nin kendine hegemonik alan yaratmaya yönelik politikaları.. İsrail ile yer yer dalaşma! Mısır! Erdoğan’ın köktendinciliğe yönelik politikalarının yaratacağı tehlikeler..
Bunun dışında, has Amerikancılara bakın anlayın. Mihenk taşlarımdan biri C.Çandar’dır. Brükselli ve daha başkaları. F.Gülen/Cemaat tabii ki! Taraf’ta patlayan iktidar savaşı ve RTE’cilerin tasfiyesi.. Taraf’çıların iktidara böylesine vurmalarının ardında kimler var?! Dünün operasyon gazetesi, bugünün yine bir operasyon gazetesidir, ama arkasındaki güç teke inmiştir.. Şimdi RTE/iktidar ve uygulamalarına karşı “liberal/demokrat” maskesi altında sözde yeni bir hikaye yazma peşindeler! Muhalefet yapmanın uyduruktan büyük hazzı!
***
Gül’e gelince.. 18 Haziran tarihli bu Fotoğraflar Ne Anlatıyor, analizimde, Gül-RTE ittifakından bahsetmiştim... Ama şu not ile: 
Şüphesiz, bu ittifak şimdilik böyle, ama ortaya çıkacak yeni durumlar, halk, ABD-AB ve dünya demokratik güçlerinin baskı ve tepkileri, Suriye, İran, Kürt meselesi ile ekonomideki kötü gidiş, bütün bu ittifakları yerle bir edecek ve yeni oluşumları ortaya çıkartacak güçlü potansiyellerin hepsini barındırıyor.. Hem de şiddetle!” 
Evet bu durum oluştu..
Gül, Gezi ve sonraki olaylarda sessizlikten sonra, şimdi RTE’ye dokunur gibi yapıyor.. Deftere Atatürk’ün yurtta barış dünyada barış cümlesini yazdı.. Bir de demokrasi sadece sandık değildir, demiş. 
RTE’nin Jölelisi de dünkü yazısındaki Turuncu devrimin yeni şifresi: Demokrasi Sandık Değildir!” sözlerinin, Gül’ü de hedef aldığı yorumunu yaptı ODATV..
Şunu derim: RTE, Gül’ün yerine geçecekse, Başbakanlığı artık şartsız Gül’e önerdi: Güç kaybının büyük işareti!
Ama siyasi hava puslu, şiddetli gökgürültülü.. Gül kendi siyasi yararını ençoklaştıracak çözümden yana olacaktır.. 
Hiç kimse, “rakibinin” kendisine kusturduğu kanı unutmaz.. 
Buna Gül de dahildir! Erdoğan da..
Ne dedik? RTE’nin tek gücü, seçmeni kaldı..
 --17 Eylül 2013 Salı / Bilim ve Siyaset- Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder