Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Madenci ölüyor, diktatör övüyor.. halkını dövüyor, sövüyor

Dün devletin utanç verici, ayıp, çırılçıplak, yüzkızartıcı bir durumunu yaşadık. Ne bakmak istedim, ne duymak, ne bilmek, ne yazmak ne okumak.. Lanet okumak bile içimden gelmedi.. Öylesine bir alçaklık. İçimiz yıkılmış.. Yürekler yarık, alev alev.. Görüntülerde madencilerin, kızlarının, çocuklarının, ailelerinin her bir hareketi dağıtıyor insanı.. madencinin yalnız kalan çizmesi.. bir görüntü.. bir ses.. bir çığlık.. avuç içinde bir mektup... bir haykırış... sedyede kömür karası çizmesini çıkarmaya kalkan o güzelim insanın yüreğinden dalga dalga damarlarıma karışan saf insanlığı... damla damla, insan olanda dışa vuruyor.. Duymadığımız çığlıkları, duaları, haykırışları, karısının çocuğunun anababaının isimlerini sayıklamaları.. birer birer, sessiz, saplanıp duruyor herşey...
Yok hayır ne anlamamız ne duymamız ne yer değişmemiz mümkün. Hiç bir zaman orada olanı anlayamayacak olmanın zavalllığı içindeyiz.. Eşduyum mümkü değil.
Yiğit insanlar direnişte.. mumlar mumlar mumlar.. ışıklardan kentler, sokaklar, caddeler, insanlar... kızlar erkekler.. genç yaşlı.. alınları pak, yüreklerı pırıl.. hepsi yarının, geleceğin kurucuları.. 
Herkes birer Soma.. herkes birer kömür karası; yürekler madenlerde... karanlıkları yararak ilerliyorlar.. ellerinde kazmalar kürekler; başlarında baretler, madenci ışıkları.. Kömürden duvarları aşarak, ölümü yenerek öteye aydınlığa, ışıklara, güneşe, yeşile, güle, çiceğe, güzele, masumiyete yürüyorlar.. koşar adım...
Her bir toplumsal cinayet, bu batasıca düzenin yeraltında giderek çoğalttığı canlar..
Ve üzerimizde giderek taşımayacağımız ağırlığa doğru büyüyen bir gökyüzü...
Yaşıyor muyuz, ölü müyüz..

KELEPÇELİ YİĞİTLERİM
Hayır hiç bir şey görmek, duymak, bilmek istemiyorum... Kendine laf edecek herkesi sille tokat dövmeye hazır bir bir insan işbaşında.. Geldi, gezdi, gördü.. Soma’dan geçti bir hışımla.. Geride jandarma ve polis işgali altında, tekmelenmiş, tokatlanmış, saldırılmış bir Soma bırakarak.. Avukatlar, ellerine plastik kelepçeler vurulup gözaltına alınıyor, kente insanlar sokulmuyor, otobüsler durduruluyor. Diktatör ve adamları işbaşında.. Soma ayağa kalkacak, kendini varedecek, öfkesini, üzüntüsünü, kaderini, yüreğindeki acıyı kömürün karanlığına haykıracak, özgürleşecek...
Ama üzerine tomaları salıyorlar... Biber gazı, cop, kelepçe, plastik mermi... Bu hışımdan, Somalı’ların payına düşen...
***
 Hayır hiç bir şey görmek, duymak istemiyorum.. Çünkü bir kan emici ekip sahne aldı Soma’da... Binbir yalan, acımazlık... Gerçeği örtme, dile getirmeme üzerine kurulan bir sahne... O yok, bu yok, şu yok.. Felaket, dünya dışı varlıkların, uzaylıların işi. Geldiler, madeni ateşe verdiler ve çekip gittiler, arkalarından hiç bir iz bırakmayarak.. Bugüne kadar madenlerde görülmeyen, anlaşılmayan bir olay cereyan etmiş.. ne olduğunu kimse bilemezmiş... madende her şey güllük gülistanlıkmış.. mevzuata uygunmuş, teknik herşey tıkır tıkır işliyormuş.. gaz ölçümlerini izliyorlarmış.. kaza olması için hiç bir neden yokmuş..
Yalanın bini bir para.. bir traji-komik sahne.. hepsi 302 madencinin canı ve geri kalan yüzlerce anası babası eşi çocukları üzerinden.. Sahipler, hayatta kalacak hep, hiç madene girmeyecek ve mirasçısı çocukları onbinlerce lira aylıklarla hayatın keyfini sürecek.. hiç evini aşını ekmeğini çocuğunu borcunu harcını düşünmeyecek.. 35 bin lira aylık, Bay Sahip’e..  Onbinler, bay müdürlere, sırtlan gibi işçilerin sırtına binenlere... Vurun en alttakine, kömüre kazma kürek sallayana..

ALÇAKLIĞIN SONU GELMELİ
Güvenlik sistemleri mi.. erken uyarı sistemleri mi.. mevzuatta yok ki, vicdanlarda niye olsun.. Vicdanlarda zaten mevzuatta olanlar bile yok.. Yeni Zelandalı madenci yıllık 200 bin dolar alıyormuş, Amerikalı madenci 60 bin dolar.. Türkiye’de maden işçisi ortalama 20 bin TL.. Binlerce insan madende çalışmak için sırada bekliyor.. canların bir gider biri gelir..  biri ölür biri kalır... suyuna, eğitimine, varlığına, beynine, kanına, canına, karısına, eşine, anasına babasına para mı vermiş..
Alçaklığın sonu gelmeli.. bu vahşi sömürü düzeninin... madenci tehlike maaşı almalı.. hepsi kazancın yüzdesinden de almalı.. patron ve yalakalarının maaşlarına sınırlama konmalı.. madenci iyi kazanmalı, iyi yaşamalı, çocuklarını iyi yetiştirmeli..  Alçaklığı bırakın artık..
Madencinin kanını gözyaşını yoksulluğunu İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, New York’ta gökdelenlere villalara akıtmayı bırakın.. Akıtacaksanız, madenci de kazanacak, o da iyi yaşayacak, insan gibi, korkusuz, büyük bir yürekle ve güvenle..
***
Madenci ölüyor, ama diktatör övüyor.. halkını ise dövüyor, sövüyor..
Vahşi düzeni koruyucularıyla savunucularıyla, bütünüyle ayakta tutmak yok mu..
En dehşet olanlardan biri de bu...
Öldürüyor insanı..

---18 Mayıs 2014 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder