Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

16 Haziran 2013 Pazar

“Gezi Parkı Gençliği” mi, Birikime Bir Göz Atış


CBT Gündem, Sayı 1369, 14 Haziran 2013


Birden ülkenin, toplumun, akademisyenlerin, gazetelerin ve köşe yazarlarının  karşısına “Gezi Parkı Gençliği” çıktı ve sosyolojik kavram olarak tatışılmaya başlandı.. Üniversitelerden konu üzerinde duran akademisyenler anlatıp duruyor.. Bu gençlik kim, ne istiyor, nasıl bir ruh, psikoloji, düşünce.. Bir dizi yorum.. Ve kendilerini anlatan gençleri dinliyoruz.. 
Yıllarca, okumayan, izlemeyen, apolitik gençler olarak, önceki nesiller tarafından “dışlanan” gençlik, birden en büyük “sahne”yi aldı ve Türkiye’yi peşinden sürükledi! Dünya onları gaz maskeli tango yaparken fotoğraflarından da tanıdı.. polisin gazına suyuna tomasına bedenini geren kızlar, erkekler... Yardımlaşan, koruyan, kollayan..
Toplumda “bunlar da kim” komik sorusunnu bir kenara bırakırsak, aslında bunlar onlar!.. Bizim çocuklarımız, sevgililerimiz, apolitik diye bazen kızdığımız, ama Taksim’de ortaya çıktıklarında da aman başlarına bir şey gelmesin diye üzerlerinde titrediklerimiz. Ellerinde telefon günboyu mesajlaşıp konuşup duruyorlar diye şikayet ettiklerimiz.. Ama büyük bir varlık, hayatın merkezinde.. Ayrıca ilk kez de ortaya çıkmıyorlar.. İnternete getirilen yasaklarda da alanlardaydılar, daha küçük guruplar olarak.. Ama Gezi Parkı ile Türkiye onlara sahip çıktı, bir avuçken milyonlarcaya çoğaldılar..
Onları dinlediğinizde, meselelerinin salt Gezi Parkı olmadığını da görüyorsunuz. İktidarın gençlik ve Türkiye üzerinde kurduğu büyük otoritenin mengeneleri arasında sıkışıp kaldıklarını ve Gezi ile birlikte bu mengeneleri parçaladıklarını anlıyorsunuz. Yani bardağı taşıran damla!
İktidarın günahları birike birike bugünlere getirdi ülkeyi! Evet, günahları birike birike diyorum! Çevre ve doğa, Türkiye’nin geleceği. Oysa iktidar paraya herşeyi feda ediyor. Metin Lokumcu aslında Gezi Parkı’nın ilk öncü kurbanlarından olmuştu.. Şimdi RTE polisinin amaçlı kasıtlı, öldürmecesine hedef alarak ateşi ile kurbanların sayısı çoğaldı. 
Gençlik, iktidarın neoliberal vahşi talan politikasına karşı direniyor.. insanı hedef alan bir vahşi politika bu aynı zamanda.. İnsan yok, para var, ticaret var talan var, yakıp yıkma var, dereleri yok etme var, milyonlarca ağacı yokederek havaalanları yapma var.. Kaz dağlarını yoketme var.. Var oğlu var.
Bütün bunların yanısıra, iktidarın toplumsal şiddeti var! Sizi koruyacağım bahanesiyle, alkolu yasaklama derecesinde ortalıktan kaldırma var. Dini inançlara toplumun hak ve özgürlüklerini ve insanları kurban etme var.. İnsanların beyinlerini satın alma projeleri var.. Bir kadeh içki içene ayyaş diye saldırma var. Kırmızı ruj var.. Türkiye tarihine, Kuruluş’una ve kahramanlarına büyük saldırı var.. Var oğlu var..
Tamamen yıkılmak ve tamamen RTE kafasına uygun olarak tasarlanmak istenen bir ülke var elimizde.. Türkiye, gençliğine sahip çıkmak üzere ayağa kalkarken, bunlarla taşıp dolmuş bulunuyordu..
Peki nedir bu gençlik, onları başka bir bağlamda, teknoloji ile tamamen değişen, birleşen, bütünleşen ve benzer dili konuşan dünya bağlamında anlamaya çalışalım.
Şu çok önemli: İçinde bulunduğumuz ve yaşadığmız maddi ortam, hareket, düşünme ve yaşam tarzımızı da belirliyor. Nesilleri, bu maddi koşullardan bağımsız olarak nitelememiz anlamamız ve yorumlamamız çok zor..
Dijital dünya yazarımız Tanol Türkoğlu işte bu açılardan bu yeni nesil gençliği, öncekilerle karşılaştırarak analiz ediyor yazısında. Onlar ağ dünyasının bireyleri..
Okuyun ve tartışalım...
Gelecek Cuma yeniden beraber olmak dileklerimizle, kansız, korkusuz, sağlıklı güzel bir hafta..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder