Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

4 Ocak 2011 Salı

Bir Şeyi Yanlışsa, Tümü Çöptür: Balyoz ve Siyah Kuğular



Balyoz belgeleri nasıl da gündeme bomba gibi düşürülmüştü! Gazetelerin ve TV'lerin manşetlerinden inmedi iddialar günler boyu! İşte Fatih Camiin bombalanmasından tutun, sonuçta iktidara el koycak darbe hzırlıklarına hazırlıklarına kadar!
Ancak belgeler tek tek incelendiğinde görüldü ki, 2002-2003 yıllarında hazırlandığı ileri sürülen darbe planlarını içeren CD'ler, daha sonraki yıllara ilişkin bilgiler içeriyor!
Çok saygın bir uluslararası sosyalbilimci/ iktisatçı olan Dani Rodrik darbe hazırlamakla suçlanan emekli Org. Çetin Doğan'ın damadıdır. Rodrik ve eşi Pınar Doğan, iş edindiler ve belgelerdeki sahtekarlıkları bir bir ortaya çıkarmaya başladılar, bulgularını da internet sitesinde yayımlıyorlar.  Bu yetmedi, bir de kitap (Balyoz)  yazdılar. Kitabı henüz okumadım... Ama belgeler içindeki çelişkiler, sahtekarlıklar çoktan açıklandı.
2002/ 2003 yılın ait CD'lerin içinde, o tarihte yok olan ve 2006, 2008 ve 2009 yıllarında kurulmuş bulunan şirketlerin isimleri bulunuyordu! Rodrikler, 2003 yılında yapılan normal askeri plan seminerinin, bir darbe çalışması olduğunu göstermek için, sahte belgeler hazırlandığını, bu sahtekarlığın da 11 nolu CD içinde olduğunu gösterdiler. Normal askeri plan tatbikatında olmayan ve darbe hazırlığı iddiasına temel oluşturan Balyoz, Suga, Çarşaf ve Oraj kod adlı planların hepsi de bu 11 nolu CD içinde bulunuyor!
Peki 2003'te hazırlanan CD'de, darbe hazırlıkları içinde isimleri geçen 2009 yılında kurulmuş şirketlerin işi ne?
Belli ki, “darbe CD'si” sonradan hazırlanarak normal plan tatbikatının içine konmuş, tatbikatın bir parçasıymış gibi gösterilmiş.
***
Burada bilimsel bakış şudur: Eğer ortaya attığınız savda bir tane önemli ve izah edilemez tutarsızlık varsa, o sav temelden yanlış ve geçersizdir!
Bunu, bilimsel düşüncede örnek olarak gösterilen, yine burada daha önce yazdığım “siyah kuğu” örneğinde açıklayabiliriz:
Teori: Bütün kuğular beyazdır... Çünkü o güne kadar dünya üzerinde bilinen bütün kuğular gerçekten beyaz renkliydi! Bu teoriyi çöpe atmak için ise, dünya üzerinde tek bir siyah kuğunun varolması yeterliydi! Aranan siyah kuğu Avustralya'nın keşfiyle bulundu, çünkü o kıtada siyah kuğular vardı! Şimdi dünyanın çeşitli yerlerinde siyah kuğular görebilirsiniz...
Örneğin uzay fizikçileri Einstein'in görelilik kuramını yanlışlamak için arda sırada yeni deneyler yapar.. Bugüne kadar bütün deneyler, bu kuramın doğruluğunu gösterdi.. Ama bir deney, kuramı yanlışlar ve bütün fizikçiler bu deneyin doğruluğu üzerinde fikir birliğine varırsa, Einstein'in kuramı çöp olacaktır!
Bu nedenle, 2003 yılı Balyoz/darbe CD'si içindeki bırakınız beş on yanlışı, tek bir önemli yanlış varsa bile, CD bir çöptür!
Çünkü, CD içinde herşey tutarlı gibidir, senaryo tıkır tıkır işlemektedir. Yani CD diyor ki, bütün kuğular beyazdır, yani darbe hazırlığının kanıtları birbiriyle tutarlıdır...
Ama Rodrik'ler gösterdi ki, CD içinde bir değil hem de çok sayıda “siyah kuğu” vardır!
Dolayısıyla, CD ve darbe hazırlık planları vs sadece birer çöptür ve darbe teorisi çökmüştür!
***
Balyoz CD'lerini çarşaf çarşaf yayınlayan ve CD'leri savcılığa teslim eden Taraf gazetesinin o çok mümtaz bazı yazarları, şimdi ufaktan ufağa “evet ciddi bazı iddialar var, bu iddiaları savcılık açıklamalıdır, demeye başladılar!
Kullanılan Taraf ve yazarları, eğer hala oralarda varsalar, ileride “nasıl aldatıldık” hikayeleri yazarlar! Romancısı roman, senaristi de senaryo çıkartır!
Haa, bir de şu var: Bu belgelerin sahibi cemaatçi “gazeteci”ye, Gazeteciler Cemiyeti yılın gazetecisi ödülü vermişti!
Eline tutuşturulanları yayınlamak nasıl bir beceri idiyse!
Üstelik, belgeleri hiç araştırmadan, doğruluklarını soruşturmadan, içindeki tutarsızlıkları görmeden... Bu yayının tam bir yüzkaralık örneği olduğunun mahkemece de belgelenmesine azzzz kaldı!
 ---
4 Ocak 2011/ Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder