Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

19 Şubat 2021 Cuma

2011 Kanal, 2023 uzay ve 2071 hayal satıcıları

 Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet, 11 Şubat Perşembe, 2021

 

Göbeklitepe’ye konmuş ve başına da bir jandarma eri dikilmiş üzerinde göğe bak yazılı taş blok üzerine her türlü medyada dönen mavra, ülkenin içinde bulunduğu kültürel düzey hakkında Marslılara epey bir fikir verecek belge niteliğindedir. Sonuçta içinden Cumhurbaşkanının Aya Seyahat masalı çıktı.

Masal dediğime bakmayın. Ciddi bir planlama ile Türkiye’nin bir “uzay programı” şüphesiz ki oluşturulabilir. Ay’a da robot indirilir, Mars’a da.

Bunun için yapmanız gereken, öncelikle bir hedef belirlemenizdir. Ay’a gideceğim ama neden? Mars’ı hedefliyorum, ama neden?

Çin Ay’ın Karanlık Yüzü’ne indi. Hiç gidilmemişti. Araştırılmamıştı! (bunu yazarken Pink Floyd’ın müziğini çalıyorum!) Oraya inmek ayrı bir rafine bilgi, araştırma ve teknoloji gerekiyordu. Çin Ay hedefi ile bunu gerçekleştirdi!

Mars’a da indi.. Kendi fırlatma üssü, kendi fırlatma roketi kendi Ay ve Mars yörüngesine oturan uzay aracı ve gezegen topraklarına inen teknoloji harikası araçları /robotları.. Tüm bunlar onlarca yıl boyunca yapılan araştırmalar, kurduğunuz temel bilim kurumları, onlarca mühendis, teknik insan havuzu sayesinde gerçekleştirildi.

Şüphesiz ki bol para. Bir hedefiniz varsa, paraya acımayacaksınız.

 

 

2023 Masalı

Yukarıdaki bilgileri neden verdim? 2023’ta Ay’a gideceğiz açıklamalarının masal yönünü ortaya koymak için.

Ciddi ülkelerin devletlerin orta ve uzun vadeli programları olur. Uzay bunun bir parçasıdır.

AKP gibi bir partinin ise seçim propagandaları olur. 2023 Cumhuriyetin 100 yılı. Bu yıla özgü bir büyük olay yaratmaları gerekirdi ve buna dayanarak da seçmeni kazanmaları.

Uzay Programını ne zaman açıklıyorlar? 100.Yıla iki yıl kala! Bunu 10 yıl önce hazırlasalardı, bugün ve 2023’de ülke gerçekten ciddi bir uzay programın sonucu uzay bilim ve teknolojilerinde ciddi bir bilgi birikimi ve eylem yapacak bir kapasiteye ulaşabilirdi.

Aferini, kutlamayı da hak ederdi!

Ama nerede o uzak görüş, vizyon!

Ne edelim ne yapalım diye kara kara düşündüler ve Aya Yolculuk fikrini çıkardılar... iki yıl kala!

Ham hayal bile demeyeceğim!

 

2011 Kanal İstanbul

 

2011’de Kanal İstanbul hayalini torbadan çıkarmışlardı. İki seçim boyunca bu hayali sattılar. Bugün Kanal İstanbul İstanbul’a mahvedecek, bir inşaat ve rant projesine dönüştü. Zaten baştan bir rant olarak projelendirmişti. İstanbul’a ihanet ettik diyorlardı, ama bu ihanet yetmedi Kanal İstanbul ile ikinci ve daha büyük bir ihanete dönüştü proje. Kanal İstanbul hayali çevresindeki tüm arsalar büyük büyük satıldı, iktidar sahiplerince de kapatılarak. Bire yüz, bire beşyüz!

AKP 2023 sonunda Aya ineceğiz diyerek 2023 büyük seçimlerine yatırım yapıyor.

Ne yaparlar? Tamamen yabancı taşeronları büyük paralarla harekete geçirerek Ay üzerine bir “Anadolu taşı” atarlar! Bizim bayrağımızı da kullanarak.

Bu aya gidiş mi olur?

Ay yolculuğu ciddi bir bilim programıdır. Siyasi propaganda aracı değil, monolit kayalar, uzay giysileri armaları vb tamamen reklama yönelik siyasi propaganda.

Ama bunun bir seçim yatırımı oy karşılığı olabilir mı?

Ülkenin haline bakın, işsizlik ve yoksullaşmaya, iflaslara, yatırımsızlıklara, inanılmaz yüksek faizlere, para gelsin dişe sıcak dolara ödenen dünyanın faizlerine... tarihinde hiç böyle büyük bir düşüş yaşamamıştı ülke.

İş veremiyoruz, para veremiyoruz, size Ay Hayali verelim!

Bunu kimse yemez. Buradan iktidara oy ekmeği çıkmaz.

 

Boş hayal satışı

Bırakın 2023’ü, 2030- 2040 için hedef koyalım.

Yetkin bilim insanlarımızı geliştirelim.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni sevmezsiniz, müthiş bir bilimsel iş başardılar. 2014’de Mars programlarını açıkladılar, paraları akıttılar, NASA’dan emekli bilimcileri transfer ettiler, bu amaçla üniversitelerini kurdular, İleri Teknoloji Bakanlığı dahil! Olağanüstü bir 6 yılın sonunda, 50. Kuruluş yıldönümlerinde hedefledikleri Mars hayallerini gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin İslam dünyasında yapması gerekeni gerçekleştirdiler.

BAE bizden 10 yıl ileride seyrediyor şimdi

2023 için için iktidarın sattığı ise boş hayaldir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder