Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Mayıs 2015 Çarşamba

Temel Bilimleri Kapatan Ülke

CBT Gündem sayı 1467, 1 Mayıs 2015



YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç ile geçen aylarda yaptığımız telefon söyleşisinde, öğrencilerin fizik, matematik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim dallarını seçmediklerini ve bunun önemli bir problem olduğunu söylemişti. Şüphe var mı?! Bu dallar bir ülkenin, üniversitelerin, bilimin, çeşitli ekonomi sektörlerinin olmazsa olmazlarıdır.. Bilim adamı yetiştirmenin de temel dayanaklarıdır.. Araştırmanın, ARGE’nin ve bu alanlarda bilgi üretmenin de...
YÖK şimdi üniversitelerde yeterli talep olmayınca bu bölümlerin kapatılacağını ve öğrenci alınmayacağını açıklıyor. Alt sınır 11 öğrenci, eğer 10 öğrenci başvurduysa, üniversite kendisine kapı duvar.
Bu karar göre, “36 üniversitenin kimya bölümüne, 31 üniversitenin fizik bölümüne, 22 üniversitenin biyoloji bölümüne, 7 üniversitenin de matematik bölümüne öğrenci alınmayacak”. Üniversitelerde temel bilimler programlarının sayısı da 241’den 145’e düşecek.. Eh daha sonraki yıllarda da hepsi kaldırılır!
Çözümü nasıl buluyorsunuz!?
***
Temel bilimleri olmayan ülke ve üniversite olur mu?
YÖK zaten talep azlığı nedeniyle kontenjanları düşürüyordu. Bugün pek çok üniversitede bu bölümlerin hiç biri veya bazıları yok. Düşünsenize: Üniversitelerden, temel bilimleri çalışan fen fakülteleri adım adım ortadan kaldırıyor. Bu olacak şey mi?
Ama söz konusu Türkiye ise olur. Peki ülke geleceğinin, eğitim ve kaynaklarının planlanması diye bir sorun var mı yok mu?
YÖK bu sorunu kökten çözüyor!
***
 Talep neden yok temel bilimlere? Temel bilimler okuyup da ne solacağım, diyor öğrenci. Bu alanlarda üniversite bitirmenin toplumda, iş bulma-çalışma anlamında bir karşılığı olmadığını düşünüyor veya öyle görüyor. Olan karşılıklar da öğrenciyi ve ailesinin tatmin etmiyor. Temel bilimleri bitirenlerin iş alanları adeta aslanın ağzında. Devlet, YÖK bunun planlanmasını yapmıyor, yapamıyor, veya umurunda değil. “Serbest piyasa” mekanizması işliyor, talep yoksa kapat gitsin!
Bilim insanı olmayı özendirmek programda olsaydı, kolaylıklar gösterilse ve iş alanları açılabilseydi, öğrenciler arasında şüphesiz ki talep artardı.
Temel bilimlere ortanın üstü nitelikte, iyi ve meraklı öğrenciler alınmalı, üniversiteyi bitirdikten sonra da önünün açık olduğunu görmeli.. Hem iyi öğrenci hem de önünü göremiyorsa, temel bilimleri neden seçsin? Ancak kafayı bilime takmış az sayıdaki öğrenci o yoldan gider.
Eğitim Sendikası diyor ki: “Bu durum hükümetin izlediği politikayla yakından ilgili. İnsanlara bilim insanı olabilmeleri için yeterli olanaklar ve iş imkânı sağlanmıyor. Bu bölümler teşvik edilmeli, mezunlarına üniversitede kalma imkânı sağlanabilmeli, öğrencilere burslar verilmeli.”
Ülkenin temel araştırma enstitüleri, üniversitelerin araştırma bilimleri yoksa, ülkeyi dalbudak gibi sarmamışsa, temel bilimleri okuyanları istihdam edecek araştırmacı şirketler bulunmuyorsa, gelinen nokta fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerini kapatmaktır.
O biyoloji ki, dünyada en çok gelişen ve en çok araştırma yapılan, tıp ile hatta fizik ve kimya ile yan yana, kol kola, iç içe çalışan temel bilimdir. Ya fizik ve kimya? Peki matematik? Bütün bilimlere temel girdi olan?

***
 Doğan Kuban ile Bozkurt Güvenç’in iki haftada bir yayınladığımız “Bir kavram iki görüş” yazılarını nasıl buluyorsunuz?
Dergimizle ilgili farklı görüşlerinizi ve önerilerinizi de duymak isteriz..

Gelecek Cuma yenirden görüşmek dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder