Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

9 Mayıs 2015 Cumartesi

Mühendis ve Ersin Arıoğlu

CBT Gündem, Sayı 1468, 8 Mayıs 2015

Mühendis
Geçen günlerde ülkemizin başarılı mühendislerinden ve Yapı Merkezi’nin kurucu büyük ortağı Ersin Arıoğlu özel bir gün yaşadı. Eşi Ülkü Arıoğlu’nun girişimiyle, bugün 7 bin kişinin çalıştığı bir dünya şirketine dönüşen Yapı Merkezi’nin 50.Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Ersin Arıoğlu için hazırlanan Mühendis isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Irmak Okulları Kültür Merkezi’ndeki toplantı, Arıoğlu’nun mühendisliğe, projelere çok ciddi bilimsel yaklaşımlarından örneklerle ve çok önem verdiği aile hayatına ilişkin sıcak konuşmalarla geçti. Bugün şirketi yöneten çocukları, gitar çalıp şarkı söyleyen torunlarıyla geniş bir aile çevresi, dost ve arkadaşları ile mutlu bir gece..

Ersin Beyin Gündem’de ne işi var diye sormayın. Bilim Merkezi projesinin hayata geçirilmesinde uzun yıllar birlikte çalıştık. Projeyi çok önemseyen bir toplum ve gönül adamı olarak tanıdım onu. Bilimi deneysel birimlerde eğlenerek öğrenmenin yolunu açıyordu Bilim Merkezi projesi. Nasıl ve ne oluyor sorularıyla merak ettirmek ve çocukları bilimsel süreçlerin içine çekmek, bilimsel eğitime bu yolla katkıda bulunmak, ortak heyecanımızdı. 
Bu yolda, İzzettin Silier’in yanısıra, Yapı Merkezi’nin epey maddi katkısını seferber etmekten kaçınmadı. Bu projenin izleri hala Fulya’da ve Taşkışla’da sürüyor. Ama en büyük izi, TÜBİTAK’ın bu fikri sahiplenmesi ve Konya’da çok kapsamlı bilim merkezini gerçekleştirmesidir. Eskişehir’de geçen gün gezdiğimiz bilim merkezi de Prof. Yılmaz Büyükerşen’in başarısıdır.
Ersin beyi, bilime önem veren bir insan olarak tanıdım. Bir mühendislik ve inşaat şirketi olarak hayata başladılar, ama ARGE ve bilimsel anlayış bu yolda kendisine rehberlik etti. Hep en iyisini, en düzgününü, en doğrusunu hedefledi. Raylı sistemler yapımında da bir dünya şirketine dönüştüler. Ersin bey, CHP’den milletvekili olarak da bir dönem siyasete atıldı. Ama esas hizmet alanı olan mühendisliğe döndü yine. “Mühendis” kitabı, kendisini tanıyanların bir “sözlü tarih” çalışması sonucu (editör Akın yılmaz) Ersin Arıoğlu’nu anlatır. Ersin bey de hayata, işe, mühendisliğe, topluma bakışı ile anlatılanları tamamlar. Ersin bey aynı zamanda bir “düşün insanı”dır. Mühendislik anlayışına onun bu duruşu da yön verir.
“Mühendislik, mevcut şartlar altında mümkün olanın sanatıdır.” Projelere bakışında bu saptaması başrol oynar. Bilgi’ye yaklaşımı da derinliklidir. Bilgi’nin, bilgi üretiminin toplumun şekillenmesindeki rolü üzerine kafa yorar. Bilgiyi üretenlerin ve bu bilgileri doğru kullananların toplumların hayatını değiştirdiklerini anlatır. Doğa, evren, hayat.. bu büyük varoluş akışı içindeki örüntüyü anlamak için, teolojiden sosyolojiye; mantık, matematik, fizik, mekanik, estetik, sanat, müzikten resme kadar uzanan geniş bir yelpazede gezindiğini söyler. 
Bunların peşinde “koşarken anladım ki ben güzel bir dünyanın, barış içinde bir dünyanın peşindeyim. İnsanların hoşgörü içinde olgun bir demokrasi yaşamasını dilemekteyim” diyor ve bunun için de gerekli olan toplumsal değişim düşüncesinin peşine düşüyor. Üretim ve paylaşıma kafa yoruyor. Üretimin adil tarzda dağıtılması için siyasetin ve devlet erkinin sorumlulukları üzerine kafa yoruyor. 
Toplantıda yaptığı konuşmada “kalbim solda” sözü, boşuna büyük bir alkış almadı! Ersin Beyin bu konuşmasını bulup okumanızı tavsiye ederim. Mühendislik deneyimlerini felsefi olarak da çok iyi anlatır.


Özgen Acar’a ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü

Arkeoloji deyince, tabii öncelikle gazetecilik alanında akla ilk gelen isim olan Özgen Acar’ı ODTÜ Senatosu büyük bir kadirbilirlikle, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.. Ayrıca müzik yazarımız Evin İlyasoğlu da Takdir Ödülü aldı. Bu yıl Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye Senato Özel Ödülü, Murad Bayar’a Üstün Hizmet Ödülü, Prof. Dr. Seza Özen ve Himmet Şahin’e Takdir Ödülü verildi.. Üstün Hizmet Ödülü, bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında ulusal veya uluslararası düzeyde üstün hizmet ve başarı nedeniyle veriliyor.
***

Gelecek Cuma’ya kadar hoşçakalın. Başarılar hepinizin olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder