Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

26 Mayıs 2015 Salı

RTE Muhalefete Hükümet Kurma Göreve Verir mi? / Başbuğ'un kitabı: Ermeni Suçlamaları ve Gerçekler

24 Mayıs 2015 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet, Orhan Bursalı

İktidarda kalmak için herşeyi yaparlar” kanaatinin bu kadar yaygın olduğu başka bir seçim süreci anımsayan var mı? Zorlamayın kendinizi, bulamazsınız. Seçim sahtekarlıklarını önlemek için ülke çapında bu kadar yaygın bir sivil toplum örgütlenmesi oluşmuş muydu? Hayır. İnsanların iktidarın yapabileceği 10 sahtekarlık diye tüm milleti uyaracak ve dudak uçurtacak maddeleri saydıkları bir dönem? Anımsamıyorum.
Peki, Anayasa’yı takmayan bir Cumhurbaşkanı, AKP liderine benzer bir başka iktidar sahibi var mıydı? Ettiği yeminin, daha ederken büyük bir palavra olacağını, ben alışılmadık bir Cumhurbaşkanı olacağım diyerek önceden haber veren birine rastladınız mı? Anayasa’yı, reijimi, parlamenter sistemi bekleme odasına aldığını açıklayan biri oldu mu?
Hükümete talimat veren, Başbakanın ve hükümetin aldığı kararları işlemez ve geçersiz kılan, icra yetkisini fiili olarak devralan? Böyle bir cesarete kim sahip olabilirdi ki!
Derin şükran borcu
Yargıya talimat veren, mahkemeleri göreve çağıran... Yargıtay’da görev değişimi sırasında, görevi biten yargıç kılıklı bir emeklinin, yeni Yargıtay başkanına “birilerini fazlasıyla rahatsız etmeden görev yap..” denilen ve Muktedir’i işaret eden bir ülke olduk mu hiç?
Ayrıca “bu görevi değerli kardeşime devretmenin mutluluk ve gururunu yaşadığım için yüce rabbime hamdü sema ediyorum” diyen birisinin orada yıllarca oturabileceğini düşünebilir miydiniz.. Hayır, bin kez hayır.
 Yenisinin, kendisini atayan Cumhurbaşkanına derin şükran borçlu olduğunu belirtme gereğini duyması? Bunu böyle diyen, şükranın gereğini de yerine getirmez mi.. Daha önce de Danıştay başkanının iktidarla nasıl büyük bir uyum ve işbirliği içinde çalışmanın ilkeleri olduğunu açıklaması..
Geçmişte hiç bir devlet başkanı, başbakan veya herhangi bir kimse, Türkiye’de böyle bir durum yaratmayı aklının ucunden geçiremezdi. Anayasayı çiğnemek mi? Özal, bir kez çiğnemekle bir şey olmaz dediği için, bir tek mahkeme önüne çıkartılmadı.. Tamam, yasalar sık sık kendine yontuldu, çiğnendi, görmezlikten gelindi, ama Anayasa herkesin tabi olduğu en üst yasaydı.. Onun üstünde de Yüce Divan vardı.
Bugün Yüce Divan, Yargıtay, Danıştay falan filan var mı yok mu, ne derece var, kim için var ve kimler için yok.. Hepsinin tartışıldığı ve önemli ölçüde de yok sayıldığı bir dönemdeyiz.
İktidarı Bırakır, diyen yok
Evet böyle bir Türkiye yaratan, tüm demokratik, anayasal ve yasal herşeyi kendine tabi kılmayı göze alan bir izlenim veren bir Cumhurbaşkanının, seçim sonuçlarına göre nasıl davranabileceği tartışılıyor.
Mesela, diyelim ki kendi partisi çoğunluğu bulamadı. Diyelim ki partisine görev verdi, ama hükümete ortak veya dışarıdan destek de ve Meclis’ten güven oyu da alamadı.
Acaba, mesela muhalefet parti liderine hükümeti kur görevi verir mi?
Yoksa oyalar-boyalar ve hükümet kurulamıyor diyerek Meclis’i fesheder ve ülkeyi yeniden seçimlere mi götürür?!
Sordum soruşturdum, çevremde AKP’nin iktidarı bırakacağına inanan kimseyi bulamadım.
Ülke zorlu bir sürecin içinde. Seçim sonrası kaotik bir durumun içine düşebilir. Sonuç ne olursa olsun.. Bunu irdeleyeceğim..

İLKER BAŞBUĞ’UN KİTABI


“Ermeni suçlamaları ve Gerçekler” Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un, çok düzgün kaynakların incelenmesine dayanan bir el kitabı değerinde kaleme aldığı kitabı öneriyorum. Başbuğ, Ermeni Meselesi ve Soykırım suçlamalarını ve buna karşı varolan belgeleri ve soykırımın uluslararası hukuktaki yerini herkesin kolayca anlayacağı bir sadelikte anlatıyor.
Zaten amacını da, bu iddialar karşısında milleti aydınlatmak ve herkesin bu konuda bir fikir sahibi olmasını ve iddialar karşısında doğru bir tutum alabilmesini sağlamak olarak açıklıyor.

Suçlamalar,  Suçlamalara karşı gerçekler ve Genel bakış bölümleriyle, konuyu özetliyor. Başbuğ, mümkün olduğunce konuya nesnel yaklaşıyor. Amaca çok uygun, Başbuğ’un eline sağlık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder