Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

18 Mayıs 2015 Pazartesi

4,5 G: Adrese Teslim, Kokulu İhale!


Bugün yüksek siyaset yok, ama “yüksek siyaset”in doğrudan ilgilendiği çok büyük akçeli bir konu var. 4.5 G!.. Yüksek siyaset muazzam bir koku aldı gibi geliyor bana..
Önce kısa bilgi: Nedir bu G’ler? İnternet ve cep telefonlarının iletişim standardıdır. 4G, dördüncü nesil’in (4.Generation) kısaltılmışı. Şimdi halihazırda kullandığımız iletişim standardı 3G’dir. Daha önceki 2G idi. Her yeni nesil iletişim standardı, bir öncekinden daha mükemmel bir iletişim hızı, kapsama alanı, veri alışverişi sunuyor. 4G hemen herkesin hayatını ilgilendirecek bir yüksek standart sunuyor. 4G pek çok ülkede de kullanılmaya başlandı.. Bizde de kullanılıyor!
Tam da 26 Mayıs’ta ihaleye çıkacakken hükümet, konuyla ilgisiz bir kişi, Cumhurbaşkanı devreye girdi ve Türkiye çöplük olmasın, bir iki yıl dişimizi sıkalım, 5G’ye geçelim, bu ihaleyi yapmayalım dedi… ve ihale 3 ay ertelendi.
Dün de eski bakan Lütfi Elvan, Ağustos’da 4G değil, 4,5G ile 5G ihalesi yapılacak demez mi!..
Ne oluyor?

Birden 5G Sevdası nereden çıktı
Öncelikle: İşin rezaleti şu ki, hükümet orada, ama hükümet dışı kaynaklar olayı yönetiyor. RTE, kendi döneminde hazırlanan bir ihaleyi, kısa bir süre kala iptal ettiriyor.. Kalkınma Bakanlığı’nın Bilgi Toplumu stratejik planında da 2016’da 4G’ye geçiş var. Ne oldu, 4.5G devreye girdi?
5G teknolojisi öyle bir iki yıl diş sıkmakla gelmiyor, 2018’de uluslararası bir kurulun, 5G’nin kesin içerik kararını vereceği ve en erken de 2020’den sonra kullanılmaya başlanabileği yazılıyor.
Yani dünya 5-7 yıl boyunca 4G teknolojisini kullanacak, sonra 5G’ye geçecek, bu süre içinde biz 3G ile yetineceğiz.. Yoo hayır, yetinmeyeceğiz biz 4.5G’ye geçeceğiz. Yani, bir adım önde olacağız..
Ama durun, ortada 4.5G diye uluslararası kabul görmüş resmi bir teknoloji  mi var?
Yok. Daha doğrusu ülkemizde de faaliyet gösteren Çinli teknoloji devi Huawei 4.5G teknolojisi üzerinde çalışıyor. İnternet sitesinde bu teknolojinin ilk denemelerini 2016’da yapılacağını duyuruyor. Ülkemizde tek; bir ihale açılsa 4.5G ihalesine sadece o girebilecek! Ve kazanacak.
Soruyorum bu konuyu çok iyi bilen teknoloji uzmanı arkadaşlarıma. Yanıtları:
Biz Türkiye’de 4.5G uygulayacağız dediğinizde adres belli Huawei. Bu ticaretin de ötesinde bir tekelci durum. 4.5G olarak lanse edilen nesne, resmi bir standart değil. Bir geçiş teknolojisi olarak Huawei tarafından öne sürülüyor. Bu ihale bu şekilde yapılırsa “adrese teslim” olacak. Operatörler tek kaynak olan Huawei’den teçhizat almak durumunda kalacaklar.
4.5G Huawei’nin bir “ara” (interim) teknoloji önerisi. Bakarsınız yaygınlaşmaz, Türkiye’de çalışır, yurt dışına gidersiniz, Çin’de bâzı yerlerde çalışır, başka yerde çalışmaz. Böylece dünyanın gerisinden bu alanda da koparız.”

4G’lerimizin hepsi çöp olacak
Ama işin başka bir yerli üretici boyutu var ki, Cumhurbaşkanı’nın çöpe attığı şudur: Yıllardır büyük ARGE yatırımları-harcamalarıyla 4G’yi üreten ve teknolojiyi mükemmelleştiren şirketlerin çabaları, paraları, emekleri, alınterleri..
4G teknolojisi Türkiye’de kullanılıyor. TSK’nın haberleşme sistemi TASMUS, tamamen yerli, burada bizler taarfından üretildi, geliştirildi ve 18 yıldır devrede. Bunu 2 Türk şirketi 1995’de, geleceği düşünerek geliştirdi!
Peki bu askeri teknoloji sivilde de kullanılmıyor mu?  Dikkat: Savunma Sanayi Müsteşarlığı bu amaçla ULAK projesini fonla destekliyor.
 Bu teknoloji aynı zamanda Türkiye’de büyük ARGE yapan  bir şirket tarafından da hazırlandı. Hiç bir şey gizli saklı değil, dünya ve Türkiye’deki şirketler 4G’ye hazırlanırken... Birileri birden bire kendini ortaya atıyor, bütün yapılanları çöpe atıyor ve 4.5G’ye geçeceğiz diyor!
Bunun tekeli durumundaki Huawei, herhalde kendisine yapılan bu iyiliği asla unutmayacaktır. Tabii 4.5G ihalesi gerçekleşirse.
***
Havada kesif bir koku var.. Burunları bu kokuyu almakta uzmanlaşanlar, yine işbaşında mı?
-17 Mayıs 2015 Pazar / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder